Zaštita najugroženije djece od utjecaja koronavirusa: Program djelovanja

Hitno je potrebno koordinirati sve globalne aktivnosti kako bi se spriječilo da zdravstvena kriza ugrozi dječja prava diljem svijeta

UNICEF
lutka
MKnezevicBarisic/UNICEF
28 Travanj 2020

Bolest izazvana COVID-19 koronavirusom poprima razmjere pandemije koju većina ljudi nije nikada doživjela. Širom svijeta, pandemija odnosi živote, zatvara radna mjesta dok zdravstveni sustavi kolabiraju, zatvaraju se državne granice i obitelji se bore za golu egzistenciju.

Zajednice širom svijeta pokušavaju pronaći odgovore za nove izazove - od zdravstvenih radnika koji riskiraju svoje živote u borbi protiv virusa, do mladih koji implementiraju inovativne načine dijeljenja javnih zdravstvenih poruka.

No, čak i dok se širenje virusa usporava u nekim zemljama, njegov će društveni danak doći brzo i ostavit će teške posljedice. A u mnogim dijelovima svijeta, uvelike će ugroziti najranjiviju djecu.

 

Bez hitnog djelovanja, ova će zdravstvena kriza ozbiljno ugroziti prava djece.

Bez hitnog djelovanja mjera, ova će zdravstvena kriza riskira ozbiljno ugroziti prava djece. Izazovi koji uvelike narušavaju društvo u cjelini imaju snažan utjecaj na djecu: na njihovu sigurnost, dobrobit, budućnost. Samo zajedničkim radom možemo sačuvati milijune djevojčica i dječaka - uključujući one koji su prisiljeni napustiti svoje domove zbog raznih sukoba, djecu s teškoćama i djevojke kojima prijeti nasilje – da ostanu zdravi, sigurni i da nastave svoje obrazovanje.

 

UNICEF poziva na brzo globalno djelovanje koje ima za cilj:

 

Očuvanje zdravlja djece

Međunarodni napori za jačanje zdravstvenih sustava u borbi protiv virusa - osiguravanjem da zalihe i zaštitna oprema dođu do pogođenih zajednica te obučavanjem zdravstvenih radnika za sprečavanje, dijagnosticiranje i liječenje bolesti izazvane koronavirusom – bit će dugotrajni i teški. Ali preopterećeni zdravstveni sustavi veća su prijetnja zajednicama od samih osoba zaraženih COVID-19 virusom.

 

U najsiromašnijim dijelovima svijeta mnoga djeca su u riziku da nemaju pristup čak ni osnovnim zdravstvenim uslugama  - uključujući i one za zaštitu od bolesti poput upale pluća, malarije i proljeva. Kako su zdravstveni sustavi uvelike preopterećeni, dojenčad i mala djeca izgubit će svoje živote zbog bolesti koje se mogu prevenirati.

UNICEF poziva vlade i partnere da podrže zdravstvene usluge za spašavanje života majki, novorođenčadi i djece. To znači nastavak rješavanja hitnih potreba izazvanih COVID-19 krizom, te istodobno provođenje kritičnih zdravstvenih intervencija, poput financiranja cijepljenja, koja osiguravaju preživljavanje i napredak djece. Naš odgovor na COVID-19 pandemiju mora biti onaj koji dugoročno jača zdravstvene sustave.

 

Hitna pomoć ranjivoj djeci kroz dostavu čiste vode, sanitarnih i higijenskih potrepština

Zaštita sebe i drugih pravilnim pranjem ruku i higijenskim sredstvima nikada nije bila važnija. No mnoga djeca nemaju pristup osnovnim vodovodnim sustavima niti higijenskim potrepštinama.

Neka djeca doći do čiste i zdravstveno sigurne vode jer žive u zabačenim područjima ili na mjestima gdje se voda ne pročišćuje ili pak zagađuje. Druga djeca nemaju pristup nikakvim zdravstvenim uslugama jer su bez beskućnici i žive u velikom siromaštvu.

 

UNICEF poziva vlade da prioritetno pomognu ovoj djeci. A mi žurno apeliramo za financiranje i podršku kako bismo opskrbili došli što većei broj djevojčica i dječaka s čistom i pitkom vodom te sanitarnim i higijenskim sredstvima.

 

Nastavak obrazovanja djece

Budući da su škole diljem svijeta zatvorene kako bi se spriječilo širenje COVID-19 virusa, roditelji, skrbnici i odgajatelji pronalaze nove načine poučavanja djece. Međutim, nemaju sve djevojčice i dječaci pristup internetu, knjigama ili školskom priboru.

Moramo učiniti više kako bismo svoj djeci omogućili jednak pristup učenju. UNICEF poziva vlade da unaprijede mogućnosti učenja na daljinu, uključujući ne-tehnološka i nisko-tehnološka rješenja i osiguraju Internet veze u udaljenim i ruralnim područjima. S više od 800 milijuna djece koja trenutno ne pohađaju školu, sada nije vrijeme za preusmjeravanjem nacionalnih sredstava namijenjenih obrazovanju u neka druga područja. UNICEF i partneri nastavit će zajedno raditi na premošćivanju nejednakosti digitalne povezanosti i na daljnjem učenju djece, bez obzira gdje se nalazili.

 

Podrška obiteljima u brizi za njihovu djecu

Socijalno-ekonomski utjecaj virusa COVID-19 najviše će osjetiti najugroženija djeca na svijetu. Mnogi već žive u siromaštvu, a zbog mjera donesenih u borbi protiv COVID-19 koronavirusa postoji veliki rizik da će biti dovedeni u još gore poteškoće.

Dok se milijuni roditelja bore za svoja radna mjesta i ikakve prihode za svoje obitelji, vlade moraju procijeniti mjere socijalne zaštite - programe i politike koje povezuju obitelji sa zdravstvenom zaštitom, programima prehrane i obrazovnim programima.

Socijalna zaštita uključuje podršku i gotovinske uplate za hranu. Ona ujedno uključuje pomoć vlade u kontekstu očuvanja radnih mjesta, kao i rad s poslodavcima na adekvatnoj podršci roditeljima koji su u radnom odnosu.

Bez hitno donesenih mjera za ublažavanje socijalnih i ekonomskih učinaka COVID-19 pandemije, deseci milijuna djece koji već žive u egzistencijalnom riziku počet će živjeti u krajnjem siromaštvu.

 

Zaštita djece od nasilja, iskorištavanja i zlostavljanja

Kako je život zajednice ozbiljno ugrožen, djeca koja su već izložena riziku od nasilja, iskorištavanja i zlostavljanja postat će još ranjivija.

Socijalna i ekonomska previranja povećat će rizik za rani brak djevojčica, trudnoću i rodno uvjetovano nasilje. S povećanjem izolacije, djeci koja su suočena s nasiljem u kući ili na internetu bit će uskraćena izravna pomoć. A stres i stigma koju nosi bolest i financijska ugroza pogoršat će već narušene obiteljske odnose i društvene situacije.

Moramo spriječiti da se ova pandemija pretvori u krizu zaštite djece. Pri planiranju mjera za socijalno distanciranje i drugih politika u borbi protiv COVID-19 pandemije, vlade moraju uzeti u obzir rizike s kojima se djevojčice i ranjiva djeca do sada još nisu susretali. To posebno uključuje i djecu koja se suočavaju s diskriminacijom i stigmom. Moramo podržati djecu koja se zbog bolesti moraju privremeno odvojiti od roditelja i moramo zajedno raditi na pripremi rješenja za porast broja onih koji traže zaštitu djece i onih koji traže rješenja za mentalno zdravlje.

 

Zaštita djece izbjeglica i migranata te djece pogođene sukobom

Svakodnevno se izbjeglička djeca, djeca migranti i djeca pogođena sukobima suočavaju s golemim opasnostima za njihovu sigurnost i dobrobit - i to sve u vrijeme dok još pandemija nije ni postojala. Za mnoge od tih djevojčica i dječaka pristup osnovnoj zdravstvenoj zaštiti i uslugama je vrlo ograničen, a skučeni životni uvjeti čine socijalno distanciranje nemogućim.

 

Humanitarne potrebe ne smiju se zaboraviti tijekom borbe protiv virusa COVID-19. Generalni tajnik Ujedinjenih naroda pozvao je na globalno primirje koje će našu borbu usmjeriti na zajedničkog neprijatelja, onoga koji ne poznaje granice. Zdravstveni sustavi u ratom razorenim zemljama već su na rubu propasti. Globalna zajednica morat će pružiti podršku najugroženijoj djeci - djeci otuđenoj od obitelji i istjeranoj iz njihovih domova - kako bi podržali njihova prava i zaštitili ih od širenja virusa.