U Ukrajini majke donose svjetlo novog života u tamu

Majke i trudnice očajnički trebaju zdravstvenu zaštitu i sigurnost. UNICEF dostavlja pomoć zdravstvenim ustanovama i osigurava im potrebnu podršku.

UNICEF
Majka iz Kijeva u Ukrajini ljubi bebu
Boyko/UNICEF
10 Ožujak 2022

Yuliya nježno umiruje svoju novorođenu bebu u mračnom podrumu zdravstvenog centra u Kijevu. Vera ima tek nekoliko dana, a njezin je život već u opasnosti.

„Sjedimo sve ovdje u podrumu. Plakale smo. Zastrašujuće je vidjeti dim i bombardiranja. Radimo sve što možemo da spasimo svoju djecu“, priča nam Yuliya.

Yuliyi je trebalo dva dana hoda od njezinog doma u mjestu izvan Kijeva da dođe do Regionalnog perinatalnog centra u Kijevu. Priznaje da je bilo trenutaka kada je mislila da neće uspjeti na vrijeme doći usred sukoba koji je eskalirao.

„Hodala sam kroz polja i šume. Zbog zdravstvenih problema ne bih u svakom rodilištu mogla sigurno na svijet donijeti svoju Veru. Uz Božju pomoć i podršku zdravstvenog osoblja, sada imam svoju bebu i ja sam živa“, podijelila je s nama Yuliya.

Bebe u podrumskom priručnom rodilištu u Kijevu
Boyko/UNICEF
Bebe u podrumskom priručnom rodilištu u Kijevu.
Majke u podrumskom rodilištu u Kijevu u Ukrajini.
Boyko/UNICEF

Podrum Regionalnog perinatalnog centra u Kijevu sada se koristi za brigu o majkama i djeci. Yuliya i njezina Vera, kao i brojne majke i tek rođene bebe potražile su sigurnost u podrumu koji je pretvoren u priručno rodilište. Većina majki podrum napušta samo kako bi se okupale ili nešto pojele. Posljednji puta kada je Yuliya izašla iz podruma vidjela je dim i čula snažne eksplozije vani. Sada se boji napustiti kćer samu u podrumu jer ju je strah da se ne bi razdvojile.

Nataliya Heynts, direktorica ovog centra kaže da je situacija jako teška za obitelji: „Nemoguće je biti spreman za ovakve okolnosti. Jako je hladno i mračno i nema utičnica ovdje dolje.

Nataliya Heynts, direktorica Regionalnog perinatalnog centra u Kijevu
Boyko/UNICEF
Nataliya Heynts, direktorica Regionalnog perinatalnog centra u Kijevu.
Nellia Izmailovna voditelj8ica je jedinice za dječju intenzivnu njegu.
Boyko/UNICEF
Nellia Izmailovna voditelj8ica je jedinice za dječju intenzivnu njegu.

Zdravstveno osoblje radi pod velikim pritiskom, pomažući u porođajima unatoč bombardiranjima i često bez struje. Dio osoblja je već otišao u izbjeglištvo sa svojim obiteljima. Oni koji su ostali, poput Nataliye, sada su morali preuzeti dodatne poslove kako bi stvari funkcionirale koliko god je to moguće.

„Radim kao kuharica, liječnica i kirurginja, no naša je odgovornost da budemo ovdje i osiguramo da naša ustanova funkcionira“, kaže Nataliya.

Uz porode, centar sada osigurava i privremeni smještaj za žene koje dolaze na preglede. „One se ne mogu vratiti svojim kućama, više ih nemaju i zato moramo pronaći druga rješenja“, dodala je Nataliya.

Unatoč situaciji, UNICEF je na terenu i zajedno s partnerima dostavlja očajnički potrebnu humanitarnu pomoć kako bismo osigurali da obitelji dobiju potrebnu zdravstvenu skrb. U Kijevu, UNICEF radi u suradnji s gradskom upravom kako osigurali medicinsku opremu, higijenske proizvode i ostale potrepštine rodilištima i dječjim bolnicama. Pošiljka je stigla i u ovo rodilište u podrumu.

"Dobili smo koncentratore kisika, vage, zaštitna odjela i rukavice", kaže Nataliya. “Sve ćemo to koristiti za rodilje, novorođenčad i prijevremeno rođene bebe o kojima trenutačno skrbimo.”

 Yuliya iz prve ruke zna koliko su medicinske potrepštine bile potrebne i dodaje da ima još nešto što je očajnički potrebno: „Želim da svi ostanemo živi. Želim mir.

UNICEF je na terenu i s partnerima radi na osiguravanju pitke vode, dostavi medicinske opreme, lijekova, higijenskih potrepština te ostale humanitarne pomoći, kao i psihosocijalne podrške za djecu. Zahvaljujući podršci donatora, dosad je isporučeno više od 70 tona pomoći, no potrebe su goleme jer ovo postaje najveća humanitarna kriza u Europi od 2. svjetskog rata. Stoga trebamo i Vašu pomoć kako bismo odgovorili na ovu tešku situaciju i pomogli djeci i njihovim obiteljima.

Uključite se i pomozite djeci Ukrajine https://www.unicef.hr/ukrajina/

Pomozite djeci Ukrajine