"Težim glavnoj životnoj pobjedi, pobjedi nad predrasudama, pobjedi nad padovima."

Životna priča paraolimpijke Jelene Vuković

Jelena Vuković
Jelena Vuković
Jelena Vuković
02 Prosinac 2020

Rođena sam nakon trinaest sati muke moje majke Mirne, liječničkom greškom obilježena sam kao dijete s invaliditetom. Nosim natkoljenu protezu, danas imam šenaest dijagnoza, neke su nastale kao posljedica prvotnog stanja, a neke zaslugama sporta i prometne nesreće. Ljubav prema sportu naslijedila sam od majke odbojkašice i oca Branimira, rukometaša.

Prohodala sam tek sa tri godine kada su mi napravili prvu protezu, a sitni detalji koji su mi se urezali u svijest prate me cijeli život. Iščekivanje majke, ispijanje čaja svaki dan, zbog kojega se i danas kad ga vidim ne osjećam najbolje.

"Mala sam, ali shvaćam da nešto nije kao kod drugih, druga djeca hodaju, a mene uglavnom nose..
Druga djeca po kući hodaju, a ja uglavnom pužem ili me opet nose.
Nešto ne štima..."

Jelena Vuković
Obiteljski album

"Kada sam dobila prvu protezicu, kreću prvi koraci, učim hodati, postajem jednaka drugoj djeci, i to postaje jako "cool" ne nose me, ne pužem...hodam
A onda pokušavam potrčat, mogu i to... Tada shvaćam da sam ista kao i druga djeca i u mojoj glavi više ne postoje barijere, penjem se, padam, trčim, padam i tako redom, ali mogu, mogu sve što želim i nikada ne odustajem."

Bio je to početak naše avanture s protezama, zbog kojih smo posjećivali ortopedskog tehničara svaki tjedan kako bi mi popravio ili napravio novu protezu koju bi uspjela razbiti u parku, slomiti skokom s drveta ili igrajući nogomet u parku.

Nedavno mi je majka ispričala da me već s tri godine puštala do trgovine, prateći me skrivena iza stabla u strahu da ne bi pala, a tako izgrađujući moje samopouzdanje na čemu sam neizmjerno zahvalna.
 

Muke sa školom počele su pri upisu 1981., majka se odmah morala usprotiviti zahtjevu da me upišu u specijalnu školu samo zbog mojih proteza. Ispunila sam bezbroj psiho testova i nacrtala mnoštvo kućica da bih dokazala kako usprkos protezi imam i mozak. Zahvaljujući tome, saznalo se da sam iznadprosječno inteligentna i morali su me primiti u redovnu školu. Polazak u moj prvi razred u Puli, s učiteljicom Marizom koja kaže da su neke sijede vlasi došle s mojim padovima i skokovima sa stabla i 32 divnih ljudi koji su me naučili da nisam drugačija već jednaka. Oni su me branili od zločeste djece koja bi se rugala različitom hodu i obilježili taj bezbrižan dio mog života.

Liječnički pregled i doktorica Snježana Bilić, koja me nikada nije htjela osloboditi nastave tjelesnog odgoja, jedan su od faktora mog bavljenja sportom. Nekima nevjerojatno, ali većinu vremena u osnovnoj školi provodila sam na igralištu s košarkaškom loptom.

"I tako kada već sve mogu, odlazim na svoju prvu utrku 1981 godine, ponosno je otrčim i tako kreće moja borba kroz život , uvijek sportski u težnji ka pobjedi, pobjedi nad predrasudama, pobjedi nad padovima ...glavnoj životnoj pobjedi."

U Hrvatskoj čak 7 od 8 najmlađe djece s teškoćama ne prima podršku koja im je potrebna kako bi se razvijala i gradila bolju budućnost.

No Vi to možete promijeniti! Pomozite djeci s teškoćama osigurati terapije, stručnu pomoć i opremu.

Donirajte sada