Svako pravo za svako dijete

Bolje prilike za djecu poput Mladena i Patrika

Marina Knežević Barišić
Mladen na Mliječnoj stazi 2018.
UNICEF
13 Studeni 2019

Prije trideset godina svijet se ujedinio u želji da postane mjesto kakvo zaslužuju djeca. Svijet u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, odrastati u obitelji, biti sigurno i zaštićeno. Prava djece nemaju rok trajanja. Ona su univerzalna i svevremenska. Stoga je godina u kojoj obilježavamo trideset godina Konvencije o pravima djeteta pravi trenutak za sagledavanje postignutog i, još važnije, za donošenja odluka o tome što zajedno možemo napraviti kako ni jedno dijete ne bi bilo zaboravljeno. 

U Hrvatskoj UNICEF već godinama pruža podršku razvoju udomiteljstva i podupire ostvarivanje prava svakog djeteta na život u obitelji. Koliko je to važno za djecu najbolje govori primjer mladića Mladena koji posljednjih nekoliko godina odrasta u toplini udomiteljske obitelji.

"Meni udomiteljstvo znači jako puno jer imam obitelj koja se brine o meni i podržava me u mojim ciljevima."

"Kad sam tek došao, bio sam ljut i nesretan što su me odvojili od biološke obitelji. No ubrzo se moje mišljenje promijenilo jer sam osjetio ljubav, pažnju i brigu. Prvi put sam imao svoj krevet, sobu i lijepe stvari za odijevanje. Najviše od svega znači mi podrška tete Marine i stričeka Vlade, kao i njihove cijele obitelji. Polako sam počeo shvaćati što znači obitelj”, kazao nam je mladi atletičar Mladen, koji osvaja medalje na svim utrkama na kojima se pojavi, a u školi je među najboljim učenicima te uskoro planira upis na višu školu.

Konvencija je propisala i da djeca s razvojnim teškoćama imaju pravo na posebnu brigu i podršku. UNICEF je radio na brojnim programima podrške djeci s teškoćama i njihovim roditeljima. Za roditelje smo razvili radionice Rastimo zajedno plus, na kojima mogu dobiti podršku stručnjaka i drugih roditelja djece s teškoćama, a posljednjih godina posebno smo usmjereni na podršku djeci s komunikacijskim teškoćama. 

Dječak i njegova majka
VKljajo/UNICEF

Možete li zamisliti da ste gladni, žedni, žalosni ili da vam je hladno, a da to ne možete nikome reći? Tako se svakodnevno osjećaju djeca s autizmom. Dok djeca urednog razvoja s lakoćom usvajaju jezik i govor komunicirajući s članovima obitelji ili prijateljima u vrtiću, za djecu s autizmom to je velik izazov.

Zato smo za 32 institucije diljem Hrvatske osigurali edukaciju i opremu za rad s djecom. 6076 djece s teškoćama iz cijele Hrvatske dobilo je priliku koristiti se različitim oblicima potpomognute komunikacije. Među njima je bio i Patrik. Njegova mama Ivana sretna je što su Patriku i drugoj djeci odnedavna u vrtiću Centra za autizam u Zagrebu dostupni uređaji i oprema za potpomognutu komunikaciju.

"Svakodnevne situacije kao što su traženje pića, hrane, odlaska na toalet ili izražavanje osjećaja komunikatori izrazito olakšavaju."

Samo zajedno možemo osigurati da svaka djevojčica i svaki dječak imaju djetinjstvo kakvo zaslužuju. Pridružite nam se i Vi i donirajte za sretna djetinjstva!