77 godina uz najmlađe

Svijet bi bio hladno mjesto bez UNICEF-a

Marina Knežević Barišić
Mozaik programskih fotografija
UNICEF
10 Ožujak 2021

Nakon završetka 2. svjetskog rata, Europa je bila izmučena. Građani su živjeli teško, a milijuni djece trebali su pomoć kako bi preživjeli. Zato je 1946. na prvom zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda donesena jednoglasna odluka - osnovat će se UNICEF, posebna agencija kojoj će dobrobit djece svijeta biti najvažnija zadaća. Bilo je to 11. prosinca prije 75 godina.

U godinama nakon rata UNICEF je svaki dan hranio šest milijuna gladnih dječjih usta. Među njima je bila i Audrey Hepburn, kasnije UNICEF-ova ambasadorica dobre volje, ali i velik broj djece u našim krajevima.

Naš 77. rođendan prilika je da prisjetimo i proslavimo sve što zajedno s našim donatorima, već 77 godina radimo za djecu. 

Čaša mlijeka – za svako dijete

Malo je poznato da je UNICEF imao ključnu ulogu u razvoju modernog mljekarstva u Hrvatskoj. Izgrađene su mljekare u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a kasnije i tvornice za proizvodnju mlijeka u prahu u Osijeku i Županji. UNICEF je osigurao najmodernije strojeve za proizvodnju pasteriziranog mlijeka i pomogao da se educiraju radnici. Trajno mlijeko moglo se jednostavno transportirati u sve krajeve zemlje kako bi se nahranila gladna dječja usta. Mlijeko se besplatno dijelilo u školama, a brojnoj djeci to je bio jedini obrok u danu. Mnogi se i danas sjećaju dvopeka, kolutova žutog sira, okusa gorkog ribljeg ulja, ali i prve čokolade! Sve je to bilo u UNICEF-ovim paketima pomoći.  

Mljekara
UNICEF
Zahvaljujući UNICEF-u u Hrvatskoj je pokrenut razvoj modernog mljekarstva.
Školske kuhinje
UNICEF
UNICEF je podržao i otvaranje školskih kuhinja diljem zemlje, a mnogoj djeci je besplatan obrok u školi bio jedini u danu.

Pomoć za najranjiviju djecu

UNICEF je posebno brinuo o djeci koja su u ratu ostala bez roditelja, udomljenoj djeci i djeci iz socijalno ugroženih obitelji. Osigurali smo i sirovinu od koje su domaće tvornice izradile više od 200 000 pari dječjih cipela i gotovo 37 000 deka. Niz ustanova za slijepu i slabovidnu, gluhonijemu i djecu s različitim teškoćama dobilo je potrebnu opremu i nastavna sredstva, među njima i Zavod za gluhonijemu djecu u Zagrebu.

Obrazovanjem do bolje budućnosti za djecu

Briga za kvalitetno obrazovanje djece uvijek nam je bila važna. Upravo je UNICEF zaslužan za uvođenje tehničke kulture u škole. U svakoj školi opremljen je kabinet za tehnički odgoj, a u seoskim školama UNICEF je pokrenuo programe razvoja praktičnih znanja, vještina i radnih navika. Obnovljene su seoske škole, a pokrenut je i program školskih vrtova i uzgoja domaćih životinja. U Splitu, Karlovcu, Kninu i Varaždinu osnovani su centri za profesionalnu orijentaciju i osposobljavanje mladih. UNICEF je osigurao moderne strojeve i aparate što je omogućilo stručno osposobljavanje nezaposlenih mladih ljudi.

Zdravlje je najvažnije

Malariju danas smatramo egzotičnom bolesti, no nekada je ona u Hrvatskoj uzimala velik danak. Posebno su ugroženi bili dalmatinska obala i dolina Neretve, ali malarije je bilo i u Slavoniji. Zahvaljujući velikoj akciji, koju su zajedničkim snagama proveli Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF, malarija je u Hrvatskoj već dugo dio prošlosti. Isto je i s drugim teškim i opasnim bolestima poput bruceloze, trahoma i tuberkuloze koje su danas rijetkost ili ih uopće nema. 

Medicinska sestra  s djetetom
UNICEF
Zdravstvena skrb za majke i djecu u srcu je UNICEF-vog djelovanja od samih početaka
Automobili i bicikli za zdravstvene djelatnike
UNICEF
Stotine automobila i bicikala UNICEF je donirao kako bi zdravstveni djelatnici mogli doći do svakog djeteta i obitelji.

Nakon 2. Svjetskog rata smrtnost djece u našim krajevima bila je iznimno visoka. 1950. u Hrvatskoj je umiralo 118 na 1000 rođene djece. To se moralo promijeniti. UNICEF je u suradnji s vlastima krenuo u program „Majka i dijete“. Kako bi naobrazba bila što kvalitetnija škole za primalje i medicinske sestre postale su četverogodišnje srednje škole za koje je UNICEF osigurao opremu. Osigurani su i oprema, lijekovi, doškolovanje kadrova u inozemstvu za 36 dispanzera za majke i djecu, desetke laboratorija, školskih ambulanti, a otvoreno je i 101 savjetovalište za žene i djecu.

Osnovani su i opremljeni posebni odjeli za brigu o prijevremeno rođenoj djeci, a zahvaljujući UNICEF-u otvoren je i Centar za majke i djecu, danas dječja bolnica u Klaićevoj.

UNICEF – prvi u samostalnoj Hrvatskoj

Ratne 1991. UNICEF je otvorio svoj Ured za krizne situacije. Bili smo prva međunarodna organizacija u Hrvatskoj i to i prije službenog priznanja naše zemlje. Vremena za čekanje nije bilo, djeci i njihovim obiteljima trebala je hitna pomoć kroz osiguravanje lijekova, psihosocijalnu podršku, pomoć prognanicima i izbjeglicama, edukaciju o prevenciji stradanja od mina i eksplozivnih sredstava. 

Djeca u izbjegličkom kampu za vrijeme Domovinskog rata
Isaak/UNICEF
Za vrijeme Domovinskog rata UNICEF pružao psihosocijalnu podršku djeci i osiguravao higijenske i druge potrpštine. Nakon rata aktivno smo educirali djecu u školama o zaštiti od mina i eksplozivnih sredstava zaostalih nakon rata.
Djeca u izbjegličkom kampu za vrijeme Domovinskog rata
Isaak/UNICEF

Nakon završetka Domovinskog rata u našem su fokusu druge teme. Rodilišta prijatelji djece, Obrazovanje o dječjim pravima, podrška udomiteljstvu, podrška roditeljima u prvim godinama života djece, podrška obiteljima djece s teškoćama u razvoju i mnoge druge. Neke od najupečatljivijih akcija su bile Stop nasilju među djecom, Svako dijete treba obitelj i Prve tri su najvažnije! Akcije i kampanje su pokretane s ciljem da se potrebe djeteta stave na prvo mjesto društva.

Prvi kad je najpotrebnije

Uz nove izazove, UNICEF nije zanemario svoju prvotnu zadaću – hitnu humanitarnu pomoć u kriznim situacijama. Kada neku zemlju pogodi potres, tsunami, uragan, ratni sukob ili poplava – mi smo tu za one najranjivije.

Pokazali smo to i nakon poplava koje su pogodile našu zemlju u svibnju 2014. godine. Nakon dostave hitnih potrepština UNICEF je kroz dvije godine podržavao rad neformalnog vrtića u Gunji. To se pokazalo iznimno važnim za djecu i roditelje nakon poplava, jer su se djeca lakše oporavljala od trauma, nastavljala su svoj odgojno-obrazovni put i bila su manje izložena stresu, a roditelji su se mogli posvetiti rješavanju pitanja smještaja i obnove kuća.

Ariana (11) u igraonici Ganja u Gunji
UNICEF/Knežević Barišić
Arianna je uživala u igraonici "Ganja" u Gunji gotovo svaki dan
Djeca u pokretu: Zimski prijemni tranzitni centar, Slavonski Brod, Hrvatska
UNICEF/Kljajo
Centar za pomoć majkama i bebama izbjeglicama

I u vrijeme velikog izbjegličko-migrantskog vala za vrijeme kojeg je kroz našu zemlju prošlo više od 650 tisuća ljudi bili smo na terenu. U prihvatnim centrima stručni timovi brinuli su za dobrobit djece i majki 24 sata na dan, 7 dana u tjednu. Umorne od teška puta, majke su centru mogle na miru presvući i podojiti svoje bebe te se i same odmoriti prije nastavka puta. Liječnički timovi brinuli su se za to da svako dijete dobije osnovnu zdravstvenu skrb. U sklopu UNICEF-ovih „Mjesta za djecu“  organizirane su rekreativne aktivnosti kako bi se djeca uz igru, odmor i toplu podršku odraslih, educiranih za pružanje psihološke podrške djeci, osjećala sigurno i zaštićeno. 

Zahvaljujući podršci naših donatora brzo smo mogli reagirati i kada je krenula pandemija koronavirusa. UNICEF je pokrenuo kampanju „Zajedno protiv koronavirusa“. Cilj nam je bio pružiti podršku zdravstvenom i obrazovnom sustavu te osigurati zaštitu djece i obitelji. Već krajem ožujka, unatoč velikim izazovima u osiguravanju dovoljnih količina zaštitne opreme u cijelom svijetu, uspjeli smo u Hrvatsku dopremiti četiri tone profesionalne zaštitne opreme. Pandemija koronavirusa školske je aktivnosti preselila u online okruženje. Poseban je to izazov za obitelji s djecom koja nemaju informatičku opremu i pristup internetu za pohađanje škole na daljinu.

UNICEF je osigurao nabavu tableta i SIM kartica za ranjive skupine djece kako bi podržao njihovo školovanje u okolnostima pandemije koronavirusa.

UNICEF je osigurao i potrebnu informatičku opremu za nadogradnju CARNET-ova servera kako bi mogao prihvatiti povećani promet uslijed prebacivanja nastave u online okruženje. Uz to, UNICEF pruža podršku obrazovanju na daljinu kroz pripremu video predavanja o medijskoj pismenosti za službene platforme škole na daljinu.

Zagreb i okolica se uz pandemiju koronavirusa moraju nositi i s posljedicama potresa. Za više od petsto Zagrepčana koji su privremeni dom pronašli u Studentskom domu „Cvjetno naselje“ kao i za socijalno ugrožene obitelji s područja Markuševca i Čučerja čiji su domovi značajno oštećeni u potresu, UNICEF je osigurao pakete higijenskih potrepština.

Krajem 2020. središnji dio Hrvatske pogodilo je ponovno nekoliko snažnih potresa. Najteže su stradali gradovi i mjesta na području Sisačko-moslavačke županije. UNICEF je kroz nekoliko dana dostavio zaštitne cerade, a zatim higijenske potrepštine i zaštitnu opremu.

Nakon toga na teren su poslani mobilni timovi za psihosocijalnu podršku najranjivijim obiteljima te su osigurane higijenske potrepštine za vrtiće i škole, podrška zdravstvenim i socijalnim službama kroz donacije opreme i kontejnera kao i podrška nastavku pružanja usluga rane intervencije i različitih terapija za djecu s teškoćama i njihove obitelji Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, jednome od rijetkih mjesta gdje djeca s teškoćama i njihove obitelji mogu dobiti podršku na području Sisačko-moslavačke županije. 

Razgovor s obitelji
Ilej/UNICEF
U razgovoru s obitelji koja je primila UNICEF-ove cerade.
cerade
Ilej/UNICEF

Najvažniji rezultati posljednjih godina

Zadaća UNICEF-a u Hrvatskoj je osigurati da djeca dobiju podršku koja im je potrebna za ispunjenje njihovog punog potencijala. Zato smo usredotočeni na podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima u što u kontinuitetu mnogo ulažemo, a tokom prošle godine provodili smo kampanju „Pretvorimo teškoće u mogućnosti“ čiji je cilj osigurati podršku djeci s teškoćama i pomoći osigurati dostupnost i kvalitetu terapijskih postupaka rane intervencije. 2019. osnovana je Banka humanog mlijeka, ustanova koja osigurava donirano majčino mlijeko prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci. Tu je i jedan od najdugovječnijih programa Rodilište prijatelj djece“. Kontinuirano zagovaramo osiguravanje pristupa ranom odgoju i obrazovanju svakom djetetu u Hrvatskoj te pružamo podršku sustavima socijalne skrbi i pravosuđa. Radimo i na smanjenju rizika od katastrofa, podržavamo razvoj kvalitetnog udomiteljstva te pružamo podršku roditeljima u odgoju i brizi za djecu kroz radionice Rastimo zajedno.

Mnogo radimo i s mladima na jačanju vještina medijske pismenosti te je pokrenut projekt Dani medijske pismenosti. Tu je i jedini u potpunosti inkluzivan festival - Festival prava djece koji promiče jednake mogućnosti te stvaralaštvo djece, a svi su filmovi prilagođeni osobama s oštećenjem vida i sluha. Tu su odnedavna i platforma Za budućnost mladih kroz koju ćemo podržavamo razvoj vještina 21. stoljeća te potičemo mlade da budu aktivni članovi društva u kojemu odrastaju kao i platforma Pukotine koja mladima pruža psihološku i emotivnu podršku u procesu odrastanja.

U suradnji s Europskom unijom UNICEF u sedam europskih zemalja uključujući Hrvatsku provodi pilot-program Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj. Program financira Europska unija. EU Jamstvo za svako dijete u Hrvatskoj ima za cilj osigurati jednake prilike u životu za svako dijete. Početna osnova za ostvarenje tog cilja je rješavanje temeljnih uzroka dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti kako bi sva djeca imala pristup ključnim uslugama: uslugama zaštite djece i podrške obitelji, predškolskom obrazovanju i uslugama rane intervencije u djetinjstvu.

Danas, UNICEF radi u 192 zemlje i zahvaljujući našim donatorima diljem svijeta, možemo osigurati pomoć u bilo kojem kutku svijeta unutar 48 sata. Kada je 1946. osnovan, nitko nije vjerovao da će 75 godina kasnije svijet i dalje trebati UNICEF. No i sada, u 21. stoljeću, milijuni djece trebaju našu pomoć. Mi smo njihov glas. Ako se ujedinimo u stvaranju svijeta u kojem će svakom djetetu biti zagarantirano zdravlje, obrazovanje, jednakost i zaštita, imamo priliku ispuniti ono što svijet duguje djeci. Samo zajedno možemo stvarati svijet dostojan djeteta. 

Saznajte više o najvažnijim rezultatima:

Članak - Najvažniji rezultati za djecu u Hrvatskoj u programskom razdoblju od 2017. do  2022. 

Članak - Rezultati za djecu u 2022.

Članak - Rezultati za djecu u 2021.

Članak - Rezultati za djecu u 2020.

Članak - Rezultati za djecu u 2019.

Članak - Rezultati za djecu u 2018. 

Brošura - Najvažnija postignuća UNICEF-a u Hrvatskoj

Čuvari djetinjstva su zajednica dobrih ljudi koji svojim redovitim donacijama pomažu UNICEF-u osigurati uvjete za uspješno ostvarivanje dječjih prava, njihovu zaštitu, zdravlje, jednakost i obrazovanje. Zahvaljujući njihovoj podršci UNICEF može provoditi važne aktivnosti za bolje životne uvjete djece, ali i u najbržem roku pružiti humanitarnu pomoć djeci u kriznim situacijama u Hrvatskoj i svijetu. Čuvari djetinjstva potvrđuju ideju da svako dijete ima pravo na zdravo, sigurno i bezbrižno djetinjstvo i iz dana u dan mijenjaju živote tisuća djece, osiguravajući im bolju budućnost.   

PRIDRUŽITE NAM SE!