Sjajan tim mladih iz Kutine pokrenuo je korisnu platformu za srednjoškolce i studente!

UPSHIFT radionice pomažu mladima razviti vještine 21. stoljeća

Marina Knežević Barišić
Tim mladih iz Kutine
Tim mladih iz Kutine
23 Prosinac 2021

Jelena (17), Nikola (17), Tomo (18), Filip (18) i Matija (18) iz Kutine okupili su se i sa svojom idejom prijavili za sudjelovanje u UPSHIFT radionici koje se održavaju u okviru UNICEF-ovog programa za mlade. Riječ je o posebno osmišljenim radionicama gdje mladi dobivaju priliku steći nova znanja i razvijati vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema. Tim mladih iz Kutine na UPSHIFT-u je predstavio ideju za razvoj web platforme koja bi pomogla srednjoškolcima i studentima u pronalasku zaposlenja i stručne prakse.

„Igrom slučaja naišli smo na objavu o radionici i odlučili se prijaviti te možda postići pozitivnu promjenu u društvu. Sudjelovali smo na prvoj ovakvoj radionici u Hrvatskoj. Kada smo vidjeli da se radionica održava u Trakošćanu bili smo više uzbuđeni zbog putovanja i mogućnosti da se tri dana družimo s vršnjacima nego same radionice, no na kraju smo zbog poznatih razloga u radionici sudjelovali online“, ispričao nam je Nikola (17) koji je maturant prirodoslovno-matematičke gimnazije u Kutini kao i ostatak poduzetne petorke. Nikola je s nama podijelio da mu je drago što su ga prijatelji nagovorili na prijavu za sudjelovanje u UPSHIFT radionici jer je zahvaljujući tome dobio puno novih znanja i priliku za druženje s prijateljima dok su zajedno radili na nečemu korisnom za svoju zajednicu.

UPSHIFT im se svidio te imaju pozitivna iskustva i smatraju da bi ovaj tip radionice bio koristan svim mladim ljudima neovisno o njihovim planovima za budućnost.

„Najviše nas je oduševio koncept rada jer nas je naveo na potpuno novi način razmišljanja s kojim se prethodno nismo susreli. Razvijali smo kreativnost i logičko promišljanje te stekli odlične poduzetničke temelje. Također, odlično smo se zabavili i nismo niti u jednom trenutku osjetili dosadu na radionicu. Mislimo da je svakako bitno spomenuti našeg odličnog mentora Emanuela Glasnovića koji je ovo iskustvo dodatno uljepšao svojim načinom mentoriranja“, podijelila je s nama Jelena (17), maturantica koja sada vodi projekt portala Mladirade, a veoma je aktivna i u slobodno vrijeme pa se bavi planinarenjem, čita knjige, crta, sluša glazbu i druži se s prijateljima.

Tomo (18), još jedan član tima, u slobodno vrijeme svira gitaru, vježba u teretani,  uživa u izlascima s prijateljima i video igrama. Uz to se naravno bavi i razvojem njihovog zajedničkog projekta Mladirade: „Jako smo puno toga naučili, upoznali smo mnogobrojne utjecajne ljude iz poslovnog svijeta, stekli smo vrijedna prijateljstva te se naravno odlično zabavljamo provodeći naš projekt.“

„Ovakve radionice odlične su za sve mlade, imali oni poduzetničke ideje ili ne, vrijedne su jer, kako smo ranije spomenuli, navode mlade na potpuno novi način razmišljanja i stvaranja. Isto tako potiču na promišljaje o zajednici i razvijanje osjećaja za pomaganje istoj. Neminovno je da ovako nešto treba što više poticati i zato toplo preporučujemo svim mladima da se prijave“, kaže Filip (18), član tima osnivača platforme Mladirade koji uz školske obveze i one vezane za njihov projekt ipak nađe vremena za glazbu, pjevanje i tjelovježbu.

Matija (18) se u slobodno vrijeme bavi teretanom , a uz to je i nogometni sudac. Sudjelovanjem u UPSHIFT radionici dobio je, kaže nam, mogućnost da zaviri u poslovni svijet i to mu se svidjelo. Ipak, trenutačno im je svima najvažniji uspješan završetak srednje škole: „Svi smo trenutačno četvrti razred srednje škole i u fokusu nam je upis na fakultet i polaganje mature, no isto tako planiramo puno novih stvari i suradnji za naš projekt.“

Nakon radionice UPSHIFT projekt ovog vrijednog tima mladih bio je finalist na natječaju Pokreni nešto svoje te je osvojio drugo mjesto na natjecanjima Ideja godine, koju organizira portal Srednja.hr te Izbrusi ideju - StartUp Launch koju organizira Informatički klub "NET" iz Ivanić-Grada. Projekt je sudjelovao i na programu Business Angels Impact Fund koji provodi Krapinsko-zagorska županija. Projekt je u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture u Kutini i Hrvatskom udrugom za umjetnu inteligenciju te je trenutno i jedan od 10 projekata u 14. Generaciji Algebra LAB start-up inkubatora.

Vesele nas ovakvi zanimljivi projekti koje su osmislili mladi diljem Hrvatske. Radionice su se do sada održale u 19 županija i timovi mladih s brojnim sjajnim idejama za stvaranje pozitivnih promjena u društvu dobile su sredstva i mentorsku podršku za daljnji razvoj. Bravo za sve mlade i za njihove mentore!