Šimunu je sada najpotrebniji logoped

Kako je potres utjecao na obitelji djece s teškoćama

Marin Ilej, Marina Knežević Barišić
Šimun i mama se grle
Ilej/UNICEF
10 Ožujak 2021

Šimun (5) je veseli dječak iz Petrinje, rođen s kromosomom viška, kako nam je rekla njegova mama Marija. Šimun je stigao u obitelj tri tjedna prije očekivanog termina poroda i tada su saznali da je rođen s Downovim sindromom. Kao roditelji, odlučili su pratiti Šimuna i njegove razvojne potrebe, a s ranom intervencijom su krenuli jako brzo, dok je Šimun još bio beba.

„Krenuli smo na preglede, terapije i kontrole na Goljak u Zagrebu i tamo idemo već oko četiri i pol godine. Tu su terapija senzorike, zatim fizikalne terapije, psiholog, edukacijski rehabilitator, logoped, radna terapija. Od početnih problema s motorikom koji su bili prilično izraženi, danas smo došli do toga da je Šimun jedan spretan dječak. Motorika mu je zaista jako dobra“, kaže nam Marija i dodaje da je za velik motorički napredak, osim terapeuta, zaslužan i Šimunov tata Antonio. Tata i sin rado igraju i nogomet jer Šimun obožava sve igre s loptom. Kad je riječ o terapijama, Šimunu je sada najpotrebniji logoped.

Šimun s terapeutkinjom
Ilej/UNICEF
Šimun s terapeutkinjom.
Dječak Šimun
Ilej/UNICEF

„Mi sa Šimunom izvrsno komuniciramo, on sve razumije, govori pomalo, koristimo i potpomognutu komunikaciju no artikulacija mu predstavlja izazov i zato sada na tome trebamo pojačano raditi, jer s vremenom će doći i škola“, kaže nam Šimunova mama i dodaje da veliku ulogu u njegovom razvoju i napredovanju imaju Šimunove seke, Hana (13) i Lucija (10) koje ga obožavaju. Upravo zahvaljujući svakodnevnoj interakciji s njima, kaže nam Marija, Šimun je društven, nasmijan i živahan dječak.

Marija inače predaje engleski jezik u osnovnoj školi no od rujna je uzela status roditelja njegovatelja upravo kako bi pomogla Šimunu u ovom ključnom razdoblju za razvoj njegovog govora. U tome mu inače pomaže i vrtić gdje se izvrsno snašao i razvio lijep odnos i s djecom i s odgojiteljicama. No pandemija je utjecala na redovitost boravka u vrtiću, a zatim su došli i potresi. Obitelj je privremeno smještena u Zagrebu. Njihov dom trenutačno ima oznaku neuporabljivo. Još uvijek nisu sigurni hoće li ga moći obnavljati jer je problematičan i teren na kojem se kuća nalazi, u blizini rijeke Kupe.

Nekad su zbog djela Šimunovih terapija putovali u Zagreb, a sada, iz Zagreba u Petrinju, u Malu kuću koju vodi Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o jedinoj ustanovi koja u ovoj županiji djeci s teškoćama i njihovim obiteljima osigurava potrebne terapije i podršku te su zadovoljni da su terapije i dalje moguće. Zahvaljujući podršci naših donatora UNICEF je osigurao sredstva za nastavak i proširivanje terapijskih usluga ove udruge za djecu s teškoćama i njihove obitelji u sljedećih godinu dana.

Nažalost, diljem Hrvatske brojna djeca s teškoćama i dalje nemaju pristup terapijama i ostalim uslugama koje su im potrebne kako bi se razvijala i napredovala. No zajedno to možemo promijeniti! Vaša donacija omogućit će djeci kao što je Šimun pristup uslugama koje za njih znače bolji razvoj i ispunjeniji život.

Donirajte sada