Opremljen prostor za provedbu aktivnosti s roditeljima i djecom u općini Podturen

Podrška obiteljima i djeci u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti

UNICEF
Društveni dom Podturen
IHozmec/UNICEF
26 Studeni 2021

Kako bi djeci i obiteljima koje žive u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti osigurali adekvatne uvjete za pružanje stručne podrške, UNICEF je uz podršku tvrtke IKEA Hrvatska opremio prostore u Društvenom domu u općini Podturen u Međimurskoj županiji. U novoopremljenim prostorijama pružat će se usluge rane intervencije te provoditi aktivnosti za djecu i obitelji u potrebi kao što su programi podrške roditeljstvu i edukativne radionice za djecu predškolskog uzrasta. Kroz igru i učenje stručnjaci će raditi s djecom i roditeljima kako bi potaknuli razvoj djece te smanjili rizike. Prostor je opremljen u okviru pilot programa „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“ koji provodi Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s provedbenim partnerima, a financiran je sredstvima Europske unije.  

Društveni dom Podturen
Društveni dom Podturen

Prostorije u Društvenom domu u Podturenu opremljeni su namještajem, crtaćim priborom i didaktičkim igračkama koje kod djece potiču kreativnost, društvene vještine i logičko razmišljanje. Riječ je o 230 proizvoda ukupne vrijednosti više od 30.000 kn, a IKEINI djelatnici su bez naknade montirali namještaj i opremu.

Društveni dom Podturen

Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku rekla je:  „Prve godine su najvažnije godine u životu djeteta jer utječu na razvoj mozga i njegovu ili njenu buduću dobrobit. Znanstvena istraživanja potvrđuju da pravodobnim stimulacijama u prvim godinama života djeteta možemo osigurati temelje za zdraviji i sretniji život.

"U novoopremljenim prostorijama stručnjaci će s djecom poticati njihovo učenje i razvijati vještine te pomoći roditeljima u obavljanju njihove zahtjevne roditeljske uloge."  

Zahvaljujući donaciji tvrtke IKEA Hrvatska, koja je u više navrata podržala rad UNICEF-a u Hrvatskoj, opremili smo i namjestili prostore za edukacije te rad s obiteljima i djecom u skupinama kao i individualni rad", zaključuje Regina Castillo. 

S glavnim ciljem smanjenja dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti za svu djecu diljem Europske unije, Europska komisija u partnerstvu s UNICEF-om, provodi pilot-program “Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” u Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Italiji, Litvi i Španjolskoj. 

Hrvatska je dobila priliku da modelira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti. Za razvoj modela novih usluga i najbolje prakse za djecu i njihove obitelji UNICEF će upotrijebiti svoje iskustvo, partnerstva i kapacitete modelirajući integrirane multidisciplinarne, adekvatno financirane usluge u obitelji i zajednici u Međimurskoj županiji, regiji s ograničenim pristupom uslugama zaštite djece i podrške obiteljima. UNICEF-ov pristup uključuje tri komponente: pristup uslugama zaštite djece i podrške obitelji, pristup predškolskom obrazovanju i pristup uslugama rane intervencije u djetinjstvu.  

©UNICEF, 2021. „Informacije i stavovi sadržani u ovom članku pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske unije. Niti institucije ni tijela Europske unije, niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne mogu se smatrati odgovornima za upotrebu informacija sadržanih ovdje."