Na ukrajinskim granicama, obitelji traže sklonište i sigurnost

Obitelji bježe od rata u strahu za budućnost svoje djece

UNICEF
Mama Yuliia  s dvoje djece
Filippov/UNICEF
18 Ožujak 2022

Yuliji, majci dvoje djece, trebalo je sedam dana da dođe do granice s Poljskom. Na putu na koji je krenula s devetogodišnjim sinom i jednogodišnjom kćerkom, pratile su je bombe i geleri. Za vrijeme putovanja, obitelj je spavala na podu tvornice, na drvenoj klupi, na malim vrtićkim krevetima i u autu.

„Sve to i dalje je bolje nego stradati u bombardiranju“, kaže Yulia.

Prije tri tjedna Yulia je sanjala o tome da jednoga dana ima vlastiti stan u Kharkivu. Nadala se da će s djecom ovo ljeto ići na more. Sada je, kaže nam, cijelu ušteđevinu potrošila na gorivo kako bi došli do granice. Njezini su snovi sada drugačiji, kaže nam, želi samo krevet, tuš i čistu odjeću.

„Odlučila sam napustiti naš dom i cijelu život sa samo jednim ciljem. Da spasim djecu i da preživimo. Sve se odvijalo jako brzo. Imala sam deset minuta da nas spakiram. Samo sam mislila na djecu“, kaže nam Yulija.

“Zaboravila sam spremiti svoju odjeću. U istome sam već nekoliko dana. Moj sin Danylo također nije mislio na sebe, nego na mlađu seku. Umjesto svojih stvari u ruksak je spremio Nastijine igračke“, priča Yulia.

Kada su prešli granicu, Yulia i djeca dobili su najvažnije potrepštine – pelene i higijenske proizvode kao i podršku i potrebne informacije od UNICEF-ovih volontera.

Kako bi podržao izbjeglu djecu i njihove obitelji koje sigurnost traže u Moldaviji, Poljskoj, Rumunjskoj i Bjelorusiji, UNICEF je organizirao Blue Dot prostore. Riječ je o sigurnim mjestima gdje ljudi mogu potražiti potrebne informacije i odmoriti se.

Dječak iz Ukrajine
Filippov/UNICEF
Djevojčica u izbjeglištvu
Filippov/UNICEF

Yulijin plan je da s djeco ide u Njemačku, jer tamo ima prijatelje.

„Nikada nisam niti pomislila da ću u 21. stoljeću, usred Europe morati brinuti za sigurnost moje djece u ratnim okolnostima, da ću brinuti imamo li gdje spavati i imamo li dovoljno hrane“, potreseno nam je rekla Yulia.

Rat u Ukrajini prijetnja je za 7,5 milijuna djevojčica i dječaka, od koji su mnogi sada izbjegli unutar Ukrajine ili u okolne zemlje kako bi potražili sigurnost i zaštitu.

UNICEF je na terenu i s partnerima radi na osiguravanju pitke vode, dostavi potrebne medicinske opreme, lijekova, higijenskih potrepština te ostale humanitarne pomoći, kao i psihosocijalne podrške za djecu. Zahvaljujući podršci donatora, dosad je isporučeno više od 70 tona pomoći, a još 168 tona pomoći s opremom za porođaje, operacije, koncentratore kisika, deke, zimsku odjeću za djecu, higijenske potrepštine te materijale za učenje i igru na putu je za Ukrajinu.

Uključite se i pomozite djeci Ukrajine https://www.unicef.hr/ukrajina/

Pomozite djeci Ukrajine