Moj svijet kojeg mogu zagrliti s dvije ruke

S našim Lukom svaki je dan novi početak i novi izazov

UNICEF
Luka s tablet računalom
Obiteljski album
26 Lipanj 2020

Petogodišnjeg Luku mama Marina opisuje kao toplo i veselo dijete, puno ljubavi i pažnje. Luka se kaže voli igrati sa svim igračkama no najdraže su mu ipak vlakovi, lopta i životinje. Luka je dječak s teškoćama, što je posljedica izlijeva krvi u mozak prilikom porođaja, a najviše moraju raditi na razvoju govora i razumijevanju jezika. Luka rado ide u vrtić  u kojem ga prijatelji iz grupe jako vole te su ga lijepo prihvatili što roditelje, Marinu i Ivana posebno veseli. U vrtiću Luka dobiva logopedsku i edukacijsko rehabilitacijsku terapiju, a kod logopeda ide i privatno. Već s tri mjeseca krenuli su kod fizioterapeuta i fizijatra, a s 3 godine je počeo korisiti i dodatne usluge rane intervencije.


„Luka je moje svijetlo i moje sve, moj svijet kojeg mogu zagrliti s dvije ruke. Svaki dan nam je novi početak i novi izazov. Svaka nova riječ koju nauči i izgovori nam je ogromna i neprocjenjiva sreća, ali i nagrada za trud te poticaj za još veću i jaču borbu i ustrajnost. Veliki oslonac u svemu je suprug Ivan koji je najbolji i najbrižniji tata. Nas troje zajedno vježbamo i učimo, igramo se i uživamo u slobodnom vremenu i puno se smijemo“, kaže nam mama Marina.


DV Potočnica koji Luka pohađa aktivno sudjeluje u UNICEF-ovom programu „Komunikacija za svako dijete“ te su stručnjakinje koje rade s djecom s teškoćama dobile priliku educirati se za korištenje potpomognute komunikacije, a vrtić je opremljen potrebnom opremom. Zahvaljujući podršci naših donatora, UNICEF je osigurao opremu i edukaciju za korištenje potpomognute komunikacije u radu s djecom sa složenim komunikacijskim potrebama za 24 ustanove diljem Hrvatske. Terapeutkinje koje s Lukom rade u vrtiću velika su podrška cijeloj obitelji. 

Luka
Obiteljski album
tablet
Obiteljski album

„Logopetkinja Irena s kojom smo započeli ovu lijepu priču oko potpomognute komunikacije i edukacijska rehabilitatorica Danijela naš su vjetar u leđa. Luka ide na vježbe kod obje jednom tjedno po pola sata. S logopetkinjom radi na poticanju razvoja govora i jezika, razvoju koncentracije i pažnje, pričanju priča, a za sve koriste tablet i novu aplikaciju koja mu pomaže u komunikaciji – Cboard. S rehabilitatoricom radi na gruboj i finoj motorici i grafomotorici, kao i na vizualnoj percepciji i spoznaji. Također, obje terapeutkinje redovito navrate u skupinu vidjeti Luku i savjetovati odgajatelje kako da što bolje prilagode aktivnosti u skupini kako bi i Luka mogao biti ravnopravan sudionik. One su nam uvijek na raspolaganju za pitanja, savjete, pomoć i razgovor. Uz njih za koje uvijek kažem da su nam s razlogom stavljene na naš dugačak "put", tu je i logopetkinja Matilda kod koje idemo dva puta tjedno te zadaću koju dobijemo vrlo rado kroz igru odradimo“, podijelila je s nama Marina.

„Nije uvijek bilo lako, niti će biti lako ali mi nikada ne odustajemo, nego iz svega izlazimo jači. Nikada ne treba odustati nego uvijek ustrajati i boriti se“, kazala nam je za kraj Marina, Lukina mama.