Masha (9) i njezina obitelj već godinama žive na prvoj liniji

Djeca u istočnoj Ukrajini zbog razornog sukoba u teškoj su situaciji, koju dodatno otežava zima

UNICEF
Djevojčica Masha iz Ukrajine
Aleksey Filippov/UNICEF
25 Veljača 2022

Devetogodišnja Masha zaposlena je skupljanjem opalih grančica drveća. Otresa snijeg s grančica jer iako joj je samo devet godina zna da je to važno. Kada napuni veliki plastičnu vrećicu vraća se kući.
„Ovo je dovoljno da peć gori oko jedan sat“, kaže nam ponosno i dodaje da uz pomoć peći kuhaju, griju vodu kako bi održavali higijenu i kuhaju obiteljske obroke.

Masha iz Ukrajine skuplja otpale grančice za ogrijev
Aleksey Filippov/UNICEF
Masha skuplja grančice za ogrijev.

Masha sa svojom obitelji živi tek nekoliko kilometara od takozvane linije razgraničenja koja odvaja područja pod upravom ukrajinskih vlasti i ona koja to nisu. Sukob ovdje traje već osam godina. Obitelji koje ovdje žive kao Mashina, svakodnevno osjećaju teret zbog granatiranja, mina kojih je posvuda mnogo, nedostatka grijanja, tople vode i borbe za obrazovanje djece. 

Masha se grije uz peć
Aleksey Filippov/UNICEF
Kada je drvo prevlažnio i ne mogu zapaliti vatru, kuhaju uz pomoć kuhala.
Aleksey Filippov/UNICEF
Kada je drvo prevlažnio i ne mogu zapaliti vatru, kuhaju uz pomoć kuhala.

Masha je jedno od generacije djece koja su odrasla slušajući zvuk vatrenog oružja što utječe na njihov razvoj. S majkom, četiri sestre i bratom, Masha živi u stanu u zgradi u predgrađu koja je oštećena u sukobima. Geleri su u zidovima, a prozori su pokriveni šperpločom koja je na mjestima potpuno uništena. Natalija (45), Mashina mama, u svakodnevnom je strahu za svoju djecu.

„Živimo na prvoj liniji bojišta“, kaže nam i dodaje: „Naš stan je pretrpio nekoliko pogodaka. Baš nedavno, prije Nove godine, bilo je granatiranje i susjed je ranjen.

Osam je godina kako nemaju pristup grijanju i plinu. U maloj kuhinji, Natalija je stavila staru peć koju je uspjela nabaviti. Cijev dimnjaka ide kroz prozor. Zahvaljujući tome, ova obitelj može skuhati hranu, zagrijati vodu za održavanje higijene i grijati se. 

Masha iz Ukrajine čita
Aleksey Filippov/UNICEF
Masha sa školskom torbom
Aleksey Filippov/UNICEF

Masha nam kaže da se smrznula skupljajući grančice pa odmah sjeda kraj tople peći kako bi se ugrijala: 
„Ponekad ne možemo zapaliti vatru u peći jer su drva vlažna. Tada za grijanje vode koristimo kuhalo.“ 

Natalia se boji da će se život dodatno pogoršati sada kad se sukob opet rasplamsao te da će se obitelj ponovno morati skloniti u podrum: „2015. smo se stalno morali sklanjati u podrum. Nismo se mogli oprati, bilo nam je užasno hladno, nismo imali ni struje ni vode.“

Masha ne podnosi zimu jer je hladno, a mora skupljati grančice kako bi mogli zapaliti vatru u peći.

„Želim imati puno prijatelja i želim da je naša kuća topla, da imamo pravo grijanje, da ne moramo paliti vatru u peći“, povjerila nam se.

Pandemija je pogoršala situaciju za mnogu djecu. Nastava  se često odvijala na daljinu. U nekim obiteljima nekoliko djece pokušava pratiti nastavu na daljinu putem jednom mobitela. Tako je i u Mashinoj obitelji. No za Mashu, obrazovanje je važnije nego ikad, unatoč svemu:

„Kad budem velika, želim naći posao od kojeg bih mogla živjeti i pomagati ljudima kojima je to potrebno.“ 
______

Od početka sukoba, UNICEF radi na pružanju psihosocijalne podrške i zaštite djece, mladih i njihovih roditelja od mina. UNICEF nastavlja raditi u istočnoj Ukrajini kako bi odgovorio na rastuće potrebe za zaštitom djece. To uključuje prijevoz pitke vode kamionima što bliže zajednicama u blizini linije razgraničenja i suradnju s gradovima i općinama kako bi se odmah osigurala pomoć djeci i obiteljima u potrebi.

Pomozite djeci Ukrajine