Marketing zamjena za majčino mlijeko tijekom pandemije COVID-19

Originalni članak objavljen u akademskom mediju Lancetu

Christoffer van Tulleken Charlotte Wright Amy Brown David McCoy Anthony Costello
27 Studeni 2020

Prijevod za Ured UNICEF-a za Hrvatsku: prof. dr.sc. Milan Stanojević, objavljeno uz dopuštenje izdavača

 

Zabrinjavajuće je što industrija zamjena za majčino mlijeko s prometom od 70 milijardi američkih dolara godišnje aktivno iskorištava zabrinutost zbog COVID-19 kako bi povećala prodaju, kršeći Međunarodni kodeks SZO o marketingu zamjena za majčino mlijeko (Kod)1 i nacionalne zakone u mnogim zemljama.

Globalno, dojenčad koja se ne doji isključivo ima 14 puta veću vjerojatnost umiranja od dojenčadi koja se isključivo doji.2 Mjere koje su rezultirale zaključavanjem smanjile su prihode domaćinstava, a Svjetski program za hranu UN procjenjuje da bi se do kraja 2020. godine 265 milijuna ljudi moglo suočiti s nesigurnošću u dostupnosti hrane,3,4 što dojenju daje još veće značenje.  Javna tijela koja su neovisna o industrijskim utjecajima uključujući SZO5,6 i Kraljevski koledž za pedijatriju i zdravlje djece7 jednoglasno su ustvrdila da nema dokaza za povećani rizik zaraze od COVID-a-19 dojenjem, te da je kontakt koža na kožu ključan za zdravlje novorođenčadi i majki.

Nasuprot tome veliki proizvođači zamjena za majčino mlijeko su se neprimjereno pozicionirali kao javnozdravstveni eksperti i predložili razne nepotrebne higijenske mjere, primjenu izdojenog majčinog mlijeka i odvajanje majki od novorođenčadi. Takve preporuke podrivaju dojenje i time povećavaju rizik od dojenačkih smrti. Baby Milk Action i Međunarodna mreža za dječju hranu (International Baby Food Action Network)8 dokumentirali su brojna kršenja Koda i zakona tijekom pandemije COVID-19.

U nedavnom internetskom istraživanju na 1360 majki u Velikoj Britaniji koje su dojile tijekom nacionalnog zatvaranja u Velikoj Britaniji (Brown A, neobjavljeno), 80% njih je izvijestilo o kontaktu s tvrtkama koje proizvode dojenačke mliječne pripravke, obično na društvenim mrežama, unatoč tome što Kod zabranjuje da proizvođači dojenačkih mliječnih pripravaka izravno kontaktiraju majke.

Indijskim zakonom je izričito zabranjen kontakt s majkama i trudnicama sa svrhom bilo kakve promocije nadomjestaka za majčino mlijeko namijenjenih dojenčadi ili druge dojenačke hrane.9 Ipak, u travnju 2020. Danone (Mumbai, Indija) je organizirao YouTube kanal nazvan VoiceofExperts koji je ženama oboljelim od COVID-a-19 savjetovao da drže razmak od svoje djece od minimalno 6 stopa i da prestanu dojiti sve dok najmanje 72 sata ne budu bez vrućice i bez ostalih simptoma bolesti najmanje 7 dana, te dok dva PCR test ne budu negativna. Taj savjet nije spojiv s dojenjem. Do sada je Danone uklonio mnoge video uratke, priznajući da neki od materijala nisu bili u skladu s preporukama SZO. Međutim, taj kanal i dalje postoji. Kontaktirali smo Danone zbog toga kanala i tada su nam rekli: „Danone podržava inicijativu 'Glas eksperta' u Indiji kao razmjenu informacija između neovisnih medicinskih eksperta i roditelja…radi savjetovanja o roditeljstvu i njezi tijekom pandemije COVID u skladu s našim politikama i lokalnim zakonima. Zdravstveni eksperti izražavaju na tim forumima svoje vlastite poglede.“

Tijekom pandemije COVID-19 mnoge kompanije su donirale praškastu formulu i drugu hranu zajednicama u Kanadi, Indiji, Italiji, Pakistanu, Filipinima i Ujedinjenom Kraljevstvu kršeći i nacionalne zakone i Kod SZO.4

Hitno je potrebno poboljšati primjenu i provedbu Koda SZO u svakoj zemlji, uz stroge sankcije za bilo kakva kršenja.