Majka iz Ukrajine: Naš svijet je uništen

Vlada je spakirala odjeću za svoju kćer, lijekove i uređaje za rad na daljinu. Suprug i njihovih pet mačaka, ostali su u Odesi.

Roxana Grămadă/UNICEF Rumunjska
Djevojčica Alisa (9) na granici u Rumunjskoj
Moldovan/UNICEF
18 Ožujak 2022

Alisa (8) živjela je u Odesi sa svojim roditeljima i pet maca. Oboje roditelja rade od doma. Alisina mama je prevoditeljica, a tata IT stručnjak. Sada se sve promijenilo, a Alisa i njezina mama su u izbjeglištvu.
Vlada je spakirala odjeću, lijekove i uređaje za rad na daljinu. Suprug je ostao u Odesi, kao i njihove kućne ljubimice, mace. Ona i Alisa došle su u Rumunjsku. Nadaju se da će rat brzo završiti pa žele biti blizu kako bi mogle brzo vratiti kući. Stotine tisuća obitelji napustile su Ukrajinu baš kao Vlada i Alisa, kako bi potražile sigurnost u zemljama u susjedstvu.
Vlada je na put krenula s prijateljicom Marinom i njezinom petogodišnjom kćeri Alinom.
„Nisam željela napustiti svoj dom i svoju obitelj, ali šest, sedam dana nakon što je sve počelo, shvatila sam da ću biti odgovorna za smrt vlastitog djeteta ako ne odemo iz zemlje“, podijelila je s nama Vlada i dodala: „Naš svijet je uništen. Ne znamo što nosi budućnost. Moja prijateljica i ja ne znamo kada ćemo se moći s djecom vratiti u Ukrajinu. Hoće li naši supruzi biti živi? Hoćemo li pronaći svoje kuće? I moj tata i tata moje prijateljice Marine, preminuli su od posljedica koronavirusa. Prvo pandemija, a sada još i ovo… Što se to događa sa svijetom?“
Marina slabo govori engleski. Kada smo je upitala kako se osjeća, samo je kratko rekla: „Kaos!“. Dvije žene, prijateljice, oslanjaju se jedna na drugu, pomažu si. Još uvijek razmišljaju gdje bi se smjestile u Rumunjskoj, u koje bi mjesto otišle sa svojim djevojčicama. Željele bi biti blizu granice kako bi se mogle brzo vratiti.
„Razgovarale smo s volonterima i razmišljamo gdje bismo se smjestile. Nadam se samo na mjesec dana, ne više. No tko zna…“, kaže nam Vlada.

Alisa (9) i Alina (5) napustile su Odesu sa svojim majkama i stigle u Rumunjsku, na sigurno.
Moldovan/UNICEF
Alisa (9) i Alina (5) napustile su Odesu sa svojim majkama i stigle u Rumunjsku, na sigurno.

Tisuće majki s djecom svaki dan prelazi Dunav na trajektima kod tranzitne točke za izbjeglice Isaccea. Rumunjske vlasti organizirale su se kako bi ubrzale obradu dokumenata, liječničku pomoć, organiziranje putovanja i smještaj ako je potrebno.
Gdje god bile, Vlada namjerava nastaviti sa svojim prevoditeljskim poslom. U kontaktu je sa suprugom i nada se da će on biti na sigurnom u podrumskom skloništu gdje su se skrivali od kad je počeo rat. Do tada, na telefonu pregledava fotografije zahvaljujući kojima se osjeća bliže svom domu i nekim drugim, mirnijim vremenima. Među fotografijama je i slika supruga i njihove kćeri koju je naslikala prošle godine.

Rat u Ukrajini prijetnja je za 7,5 milijuna djevojčica i dječaka, od koji su mnogi sada izbjegli unutar Ukrajine ili u okolne zemlje kako bi potražili sigurnost i zaštitu.

UNICEF je na terenu i s partnerima radi na osiguravanju pitke vode, dostavi medicinske opreme, lijekova, higijenskih potrepština te ostale humanitarne pomoći, kao i psihosocijalne podrške za djecu. Zahvaljujući podršci donatora, dosad je isporučeno više od 70 tona pomoći, no potrebe su goleme jer ovo postaje najveća humanitarna kriza u Europi od 2. svjetskog rata. Stoga trebamo i Vašu pomoć kako bismo odgovorili na ovu tešku situaciju i pomogli djeci i njihovim obiteljima.

Uključite se i pomozite djeci Ukrajine https://www.unicef.hr/ukrajina/

Pomozite djeci Ukrajine