Kako nastaju unikatne medalje za Mliječnu stazu 2020.

Ručni rad djece s teškoćama razveselit će sudionike ovogodišnje humanitarne utrke

Marina Knežević Barišić
Djevojčica boji medalje od gline
Ilej/UNICEF
24 Lipanj 2020

U Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar iz Varaždina upoznali smo mlade autore medalja za sudionike UNICEF-ove četvrte humanitarne utrke Mliječna staza. Nino, Barbara, Dominik, Mihaela, Danijela, Martina, Filip, Andrej i njihove nastavnice Gordana i Lila rado su nam pokazali kako izrađuju unikatne medalje. 

Djeca rade medalje
Ilej/UNICEF
Glina
Ilej/UNICEF

Medalje se rade od gline i prirodnih boja. Prvo je na redu valjanje gline, zatim se u nju utiskuje uzorak ovogodišnje medalje koji se potom mora izrezati. Medalja se potom obrezuje kako bi rub bio gladak, slijedi izrezivanje rupice kroz koju će se provući vrpca, bojanje i sušenje. Svaka medalja potom ide na pečenje u posebnu peć na oko 1000 stupnjeva Celzijevih, a nakon hlađenja slijedi glaziranje i ponovno pečenje. 

Djevojčica radi medalje od gline
Ilej/UNICEF
Dječak boji medalje
Ilej/UNICEF

Svatko od djece zadužen je za jedan dio izrade, a Mihaela je bila vesela jer je otkrila da je izvrsna u izrezivanju medalja modlicom. Danijela nam je otkrila da su joj na medalji najljepša slova, a Martina da joj je omiljena boja žuta iako uživa bojati i plavom bojom u kojoj su naše medalje. Otkrila nam je i da voli čitati i učiti. Nino je iznimno vrijedan kaže nam nastavnica Gordana, a on sam najviše je ponosan na svoje sportske uspjehe, a posebno na sudjelovanje na Specijalnim olimpijskim igrama gdje je igrao nogomet. Obožava vježbati pa svaki dan napravi i po 300 sklekova i to onih kod kojih se zaplješće rukama što, kaže nam, nije baš lagano. Pohvalio se da zna dosta ruskih riječi, a kod kuće uči i kineski i japanski. Trenutačno se kao i drugi veseli moru i plivanju. 

Dječak izrađuje medalje od gline
Ilej/UNICEF
medalje
Ilej/UNICEF
Medalje u procesu izrade, prije pečenja i glaziranja.

U Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar djeca i mladi dobivaju osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje kazao nam je ravnatelj Marin Vučić. Nakon 21. godine korisnici se uključuju u program radne terapije, a centar okuplja dvjestotinjak korisnika. Mnogi od njih uključeni su u različita sportska i kulturna događanja, a posebno su poznati po predivnim unikatnim predmetima koje izrađuju od keramike.

Podržite i Vi djecu s teškoćama i sudjelujte na Mliječnoj stazi! Prijavite se na mlijecnastaza.hr