Ishmael Beah svojom nevjerojatnom životnom pričom nadahnuo srednjoškolce

„Dok ste živi, uvijek se nešto dobro može dogoditi.“

Marina Knežević Barišić
Ishmael Beah s djecom u školi
Sunara/UNICEF
12 Veljača 2020

Ishmael Beah, UNICEF-om ambasador dobre volje i autor bestselera tijekom svog se posjeta Hrvatskoj družio sa zagrebačkim srednjoškolcima te s njima razgovarao o svojoj nevjerojatnoj životnoj priči. Ishmael (39) je rođen u Sijera Leoneu, a od svoje trinaeste godine bio je dijete vojnik u Sijera Leoneu.

 

UNICEF

Nakon što ga je UNICEF izvukao i pomogao u rehabilitaciji nakon strahota kojima je svjedočio, Ishmael je započeo jedan novi život. Nakon završetka srednje škole i studija, Ishmael je izdao svoju prvu knjigu „Sutra je novi dan: Sjećanja dječaka ratnika“ koja je postala međunarodni hit te je prevedena na 40 jezika. S vremenom je postao i UNICEF-ov ambasador dobre volje koji se posebno bavi zagovaranjem prava djece koja odrastaju u zemljama zahvaćenima sukobima.

„Dok ste živi, uvijek se nešto dobro može dogoditi“, kazao je zagrebačkim srednjoškolcima Ishmael Beah. Domaćinima, učenicima X. gimnazije „Ivan Supek“, na druženju s Ishamelom Beahom pridružili su se i učenici Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“, Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“, Drvodjeljske škola Zagreb, Škole za cestovni promet, Škole za medicinske sestre Vinogradska te I. tehničke škole Tesla. Susret s Ishmaelom za njih je bio zanimljivo životno iskustvo.

„Svidjela mi se njegova priča, a posebno to što je uspio izvući najbolje iz svog života unatoč svemu što je preživio. Dobro je iz prve ruke čuti ovakve priče, to je dobra motivacija za svakoga od nas, posebno jer često preuveličavamo naše probleme. Ishmaelov život je bio nevjerojatno težak i opet je uspio postići mnogo i uz to pomagati i drugim ljudima“, kazao nam je Mislav, učenik I. Tehničke škole Tesla nakon druženja s Ishmaelom.

Ishmael s djecom u školi
Sunara/UNICEF
Ishmael daje intervju za školski časopis
Sunara/UNICEF

Kroz osobno Ishmaelovo iskustvo nekadašnjeg dječaka vojnika, više od 100 učenika moglo je slušati i raspravljati o razarajućem utjecaju nasilja na društvo te važnosti solidarnosti i poštovanja različitosti. Među njima su bile i učenice X.gimnazije, te novinarke školskog časopisa Mia i Sanja.

„Iskreno, ja sam oduševljena. Njegova priča nije nešto s čime se čovjek baš može susresti svaki dan. Uz to što je bilo jako zanimljivo mislim da je dobro što smo dobili priliku slušati o problemu iskorištavanja djece kao djece vojnika o kojem do sada većina nas nije niti razmišljala“, podijelila je svoje dojmove Mia. 
Gimnazijalka Sanja kaže da je dobila jednu posve novu perspektivu gledanja na svijet: „ Ishmael je stvarno prošao ono najgore i predivno je čuti što je izašao iz svega kao jedan optimističan čovjek. Mislim da ću od sada i ja puno optimističnije gledati na svijet oko sebe. Sviđa mi se što je jako opušten pa se nismo ustručavali postavljati pitanja i razgovarati s njim. Super je da smo dobile priliku napraviti intervju s njim za naš školski časopis Cener.“ 

„Postao sam UNICEF-ov ambasador dobre volje da budem primjer – djeci koja su prošla slično što i ja, ali i onima koji im pomažu. Za mene je to način da nastavim raditi ono čemu sam odlučio posvetiti život, a to je da pokušam učiniti sve što je u mojoj moći da ono što se dogodilo meni ne prođe više niti jedno dijete na svijetu. Bilo mi je teško napisati memoare, ali jedino sam tako mogao dati ljudsko lice djeci zahvaćenoj ratom i pomoći ljudima da shvate kakav je položaj djece u ratovima i kakav je utjecaj nasilja na njih. Htio sam pokazati i da su djeca nevjerojatno otporna i da se mogu oporaviti od takvih strahota ako im se pruži odgovarajuća briga i podrška, kakvu je meni pružio UNICEF", kazao je Ishmael.