Djeca u istočnoj Ukrajini odrastaju u strahu za svoje živote

Osam godina sukoba u istočnoj Ukrajini imaju razarajuć utjecaj na dobrobit cijele generacije djece

UNICEF
Daryna i Katya žive na liniji razgraničenja i ne poznaju život bez sukoba jer imaju tek 9 i 7 godina
UNICEF
25 Veljača 2022

Projektili. Mine. Geleri. Gotovo osam godina strah ispunjava živote djece na istoku Ukrajine. Sada kad je sukob eskalirao, djeca su u strahu više nego ikad.

Kao i mnoga druga djeca Daryna (9) i Katia (7) žive u istočnoj Ukrajini, u blizini takozvane linije razgraničenja koja dijeli područja koja su pod kontrolom vlade u Ukrajini i ona koja nisu. Odrastati u takvim okolnostima za djecu znači da umjesto da brinu o igri, školskim obvezama i aktivnostima koje ih vesele, brinu o mnogo ozbiljnijim stvarima poput evakuacije, sigurnosti na putu do škole. Stvarima o kojima niti jedno dijete ne bi trebalo brinuti.

„U slučaju da trebamo napustiti svoj dom, uzela bih ono najvažnije, svog plišanog medvjedića, hranu i svoju obitelj, bez svoje obitelji nigdje ne bih išla“, podijelila je s nama Daryna.

Dayna sa svojim medvjedićem
UNICEF
Darynin plišani medvjedić kojeg je odlučila ponijeti sa sobom ako njezina obitelj bude morala pobjeći iz svog doma u sigurnost.

Daryna i Katya i druga djeca njihove dobi, zapravo i ne znaju što znači odrastati u normalnim okolnostima. Daryna je imala jednu godinu kada je sukob započeo, a Katya je rođena kada je već trajao. Strah koji osjećaju, nažalost je posve opravdan. Početkom veljače, napadnuta je lokalna škola. 

„Kad smo čuli zvukove iz oružja, zavjese su se počele micati“, kazala nam je Daryna. „Katya se jako uplašila. Onda smo na internetu saznali da je jedna osoba ozlijeđena i da je pogođena škola.“

Sada već godinama, stotine tisuća djece koja žive u blizini linije razgraničenja, bore se sa stresom i nesigurnošću i brigom da će možda s obiteljima morati pobjeći.

Illiu smo upoznali dok je čistio podrum obiteljske kuće.
UNICEF
Illiu smo upoznali dok je čistio podrum obiteljske kuće.
Illia sa svojom macom koja je obiteljski kućni ljubimac.
UNICEF
Illia sa svojom macom koja je obiteljski kućni ljubimac.

Illiu koji ima 16 godina, upoznali smo dok je čistio podrum ispod kuće kako bi se obitelj mogla skloniti u slučaju potrebe. 

„Ovaj podrum spasio nam je živote tisuću puta“, kazao nam je. „Tu smo se osjećali sigurnije, nego gore. Toliko smo puta morali bježati u podrum od kad je sve ovo počelo, da su se šarke na vratima pokvarile.“

Illia i njegova obitelj spremni su u svakom trenutku napustiti svoj dom i pobjeći ako bude potrebno:

Čak i prije eskalacije sukoba krajem veljače, Illia se već pripremio. „Ako imaš vremena spremiti ono bez čega ne možeš ići, onda to i napraviš. Ako nemaš vremena, onda samo bježiš. Što prije napustiš opasno područje, veće su ti mogućnosti da preživiš.“

Illia kaže da će sa sobom definitivno ponijeti srebrnu narukvicu koju ionako nikada ne skida: „To je poklon od mame i tate i zato mi puno znači.“

Svaki dan, više od pola milijuna djece žive, uče i igraju se u jednom od minama najzagađenijih područja na svijetu. Kuće, škole, bolnice i ključni vodovodni sustavi i sustavi odvodnje, redovito su meta napada.

Ova dugotrajna kriza već ima razoran utjecaj na mentalno zdravlje djece i mladih. Ako sukobi ne prestanu, mnogo više obitelji moglo bi završiti u izbjeglištvu, a tisuće djece bit će prisiljene donositi odluke koje niti jedno dijete ne bi trebalo donositi.

 ______

Od početka sukoba, UNICEF radi na pružanju psihosocijalne podrške i zaštite djece, mladih i njihovih roditelja od mina. UNICEF nastavlja raditi u istočnoj Ukrajini kako bi odgovorio na rastuće potrebe za zaštitom djece. To uključuje prijevoz pitke vode kamionima što bliže zajednicama u blizini linije razgraničenja i suradnju s gradovima i općinama kako bi se odmah osigurala pomoć djeci i obiteljima u potrebi.

pomozite djeci ukrajine