COVID 19 - višestruka kriza

COVID-19 predstavlja veliku opasnost za najsiromašnije zemlje svijeta

UNICEF
Djevojčica u izbjegličkom kampu
UNICEF/Zayyat
13 Svibanj 2020

Za stotine milijuna djece koja žive u siromašnim zemljama ili u ratnim uvjetima pristup zdravstvenim, obrazovnim i drugim važnim sustavima vrlo je ograničen. 

UNICEF već radi na poboljšanju zdravstvene skrbi, opskrbe vodom, pristupa obrazovanju i socijalnoj skrbi za djecu koja se bore kako bi preživjela. No pandemija bolesti COVID-19 predstavlja dodatan izazov za već ionako preopterećene sustave.

UNICEF i partneri su na terenu i čine sve što mogu da zaštite najranjiviju djecu i omoguće im bolje životne uvjete. Pomažemo spriječiti širenje koronavirusa i drugih bolesti te radimo na osiguravanju bolje budućnosti za mlade.

 

Afganistan

Djeca na otvorenom u Afganistanu
UNICEF/Fazel
Dijete u izbjegličkom kampu kraj grada Mazar-e-Sharifa u sjevernom Afganistanu

Četrdeset godina sukoba i previranja u Agfanistanu već je uzelo razoran danak – oko 3.7 milijuna afganistanske djece ne ide u školu, oko 600 000 djece do pet godina života pati od teške akutne pothranjenosti, a tisuće ih je tijekom posljednjega desetljeća ubijeno u sukobima. Kapaciteti zdravstvenog sustava vrlo su ograničeni i ne mogu se nositi s izbijanjem bolesti kao što je COVID-19, što znači da bi se ionako teška situacija u kojoj se nalaze djeca Afganistana mogla dodatno pogoršati.

Pojava respiratorne bolesti kao što je COVID-19 može biti posebno opasna u prenapučenim izbjegličkim kampovima i naseljima. Ured UNICEF-a u Afganistanu s partnerima radi na opskrbi pitkom vodom, postavlja postaje za pranje ruku, provodi aktivnosti s ciljem prevencije koronavirusa te pruža druge vrste pomoći ranjivim skupinama.

 

Južni Sudan

Majka s bebom kod liječnika, Južni Sudan
UNICEF/Ryeng
Liječnički pregled djeteta u centru za zdravstvenu skrb u Južnom Sudanu

Godine sukoba ugrozile su rad zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi u Južnom Sudanu. Oko 4.1 milijuna djece treba humanitarnu pomoć, a procijenjeno je da će u 2020. godini čak 1.3 milijuna djece u dobi do 5 godina patiti od teške akutne pothranjenosti.

Čak i dok COVID-19 prijeti, ključno je omogućiti dostupnost osnovnih zdravstvenih usluga te osigurati da djeca ne umiru zbog bolesti koje možemo liječiti.

U centrima za liječenje pothranjenosti koje podržava UNICEF ugrađene su postaje za pranje ruku. Centri provode mjere fizičkog distanciranja te svojim korisnicima osiguravaju sapune za kućnu uporabu.

 

Ukrajina

Djevojčica u učionici, Ukrajina
UNICEF
Djevojčica sjedi u učionici u mjestu Zolote u istočnoj Ukrajini, blizu tzv. linije razgraničenja gdje su borbe najžešće.

Kako sukob u istočnoj Ukrajini ulazi u svoju sedmu godinu, a pandemija koronavirusa se širi, dječje potrebe postaju još izraženije.

Škole su, kao mjesta za učenje i druženje s prijateljima, za velik broj djece odigrale ključnu ulogu u pružanju barem nekakvog osjećaja stabilnosti i normalnoga života. Kako bi djeca širom zemlje nastavila učiti i za vrijeme pandemije koronavirusa, UNICEF je podržao Ministarstvo obrazovanja i znanosti u učenju na daljinu i tako učenicima osigurao kontinuitet, a roditeljima, skrbnicima i učiteljima resurse i podršku tijekom karantene. Ured UNICEF-a u Ukrajini također je dostavio pakete s higijenskim potrepštinama kako bi pomogao obrazovnim ustanovama poštovati sigurnosne protokole.

 

Sirija

Dijete u Siriji
UNICEF/Souleiman
Dječak stoji ispred pumpe za opskrbu pitkom vodom iz cisterne, dostavljene uz pomoć UNICEF-a

U ožujku je sukob u Siriji ušao u svoju 10. godinu. Dok djeca proživljavaju već drugo desetljeće života ispunjena sukobima i nasiljem, regija se bori i s prijetnjom izbijanja bolesti COVID-19. Prema Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda za zapadnu Aziju, predviđeni gubitak radnih mjesta zbog socijalne izolacije te propast poslovnih subjekata na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi mogli bi još 4 milijuna djece gurnuti u siromaštvo, što će dodatno opteretiti ionako krhki zdravstveni sustav.

UNICEF i partneri pružaju sirijskoj djeci i njihovim obiteljima smjernice o prevenciji koronavirusa te im dostavljaju pitku vodu i stotine tisuća sapuna kako bi smanjili rizik od bolesti.

Uz potporu partnera, UNICEF je kroz kampanju o važnosti pranja ruku, koja je uključivala i dijeljenje sapuna, dosegao i stotine tisuća sirijskih izbjeglica koje žive u improviziranim naseljima.

 

Bangladeš

Dijete pere ruke, Cox's Bazar, Bangladeš
UNICEF/Himu

Za više od 850 000 Rohindža izbjeglica iz Mjanmara koji žive u kampovima u mjestu Cox's Bazar u Bangladešu, fizičko distanciranje je nešto što je lakše reći nego provesti. No zahvaljujući postojećim UNICEF-ovim programima mnoga djeca Rohindže već čine jednu od najvažnijih stvari u zaštiti od koronavirusa: pravilno i redovito peru ruke.

UNICEF je dosegao stotine tisuća djece Rohindža s porukama o važnosti održavanja higijene te nastavlja dobavljati ključne potrepštine kao što su pitka voda i sapun. 

 

Jemen

Demonstracija pravilnog pranja ruku u Centru za obitelji u Jemenu
UNICEF

Prijetnja COVID-19 pandemije posebno je izražena u najvećoj humanitarnoj krizi na svijetu. Više od 12 milijuna djece u Jemenu je i prije pandemije trebalo humanitarnu pomoć. Zdravstveni sustav je na rubu propasti, a mnogim je obiteljima zdravstvena skrb koju trebaju kako bi preživjele teško dostupna. U zemlji vlada gospodarska kriza, opskrba hranom je nesigurna, a ranjive zajednice bore se s izbijanjima bolesti kao što su denga groznica, akutna dijareja i kolera. Situacija je teška i zahtijeva hitnu reakciju.

UNICEF je pojačao svoje aktivnosti, uključujući i dostavu pitke vode te dijeljenje higijenskih paketa koji sadrže sapun, ručnike, kante i kanistre kako bi omogućio raseljenim obiteljima širom zemlje da se zaštite od koronavirusa.