„Biti tata je najveća radost i odgovornost koja se može doživjeti u životu!“

Obilježavamo Dan očeva

Marina Knežević Barišić
Tata Marko s djecom
Obiteljski album
19 Ožujak 2021

U povodu Dana očeva razgovarali smo s Markom koji je sretni tata djevojčice Paule (3) i dječaka Luke (2). Vrijeme s djecom rado provodi u igri bilo kod kuće ili vani, u parku. Kao obitelj, posebno vole uživati u izletima te upoznavanju djece s novim mjestima, životinjama, doživljajima. 

„Biti dobar tata za mene prije svega znači biti dostupan svojoj djeci za zajedničku igru, razgovor ili kao podrška. Jednostavno biti osoba u koju će imati povjerenja, da znaju da mi se uvijek mogu obratiti kad ih nešto muči, da se ne ustručavaju, da znaju da sam uvijek tu za njih. To je ono najbitnije po meni iz njihove perspektive. Iz moje perspektive to znači i ispravno ih usmjeravati, pružati im pravi primjer te im nastojati pružiti mogućnosti da postignu u životu sve što si sami budu željeli“, podijelio je s nama Marko.

Tata Marko s djecom
Obiteljski album

Iznimno mu je važno biti dobar primjer svojoj djeci, posebno kad je riječ o uključenosti njega kao oca u njihov život. Djeca, kaže Marko, najviše uče iz primjera kojima su izloženi: „Zato mi je važno da im posvećujem pažnju, da vide da supruga i ja oboje brinemo o njima i jedno o drugom. Jednoga dana će i oni biti partneri nekome, imati svoju djecu. Na temelju primjera kojima su izloženi u našoj obitelji, vjerujem da će se i oni tako odnositi prema svojim partnerima i negdje u malo daljoj budućnosti prema svojoj djeci.

Marko je sudjelovao u radionicama Klub očeva koje su nastale uz podršku UNICEF-a na kojima je imao priliku razmjenjivati iskustva s drugim tatama.

„Kako volim raditi na sebi, a svoju djecu doživljavam kao nešto najbitnije u životu, zaintrigirala me mogućnost da naučim nešto novo i izmijenim neka iskustva s ljudima koji se nalaze u sličnoj životnoj situaciji. Same radionice su mi se svidjele jer sam imao priliku provesti vrijeme s drugim očevima koji imaju djecu slične dobi i s kojima sam mogao podijeliti kako razvijam odnos sa svojom djecom te saznati kako oni isto čine sa svojom djecom. Moram priznati da mi je činjenica da i drugi imaju iste (i veće) „probleme“ pomogla da lakše prihvatim neke „probleme“ koje sam imao sa svojom djecom, te su mi tuđa iskustva, kao i sugestije voditelja radionice pomogla da bolje reagiram u takvim situacijama“, kazao nam je Marko o dojmovima s radionica.

„Postao sam tata s 34 godine. Kada se moja Paula rodila shvatio sam da je biti tata najveća radost i odgovornost koja se može doživjeti u životu! Stoga smatram da i ja moram učiniti sve što je u mojoj moći da i ja njima pružim što je više moguće radosti u životu. Nadam se da će i oni jednog dana imati svoju djecu i da će imati priliku osjetiti tu radost i da će im se pružiti prilika da osjete takvu ljubav“, kazao nam je Marko.

Tata Marko s djecom
Obiteljski album

Više o radionicama „Klub očeva – rastimo zajedno“ kao i informacije o tome u kojim se mjestima organiziraju možete pročitati na stranicama Centra Rastimo zajedno, a na ovoj poveznici možete potražiti zanimljive tekstove i materijale namijenjene tatama.