„Spreman sam se boriti za svoj život, bilo zbog raka, bilo zbog rata“, Danylo (9)

Teško bolesna djeca iz Ukrajine ne mogu do terapija i odgovarajuće zdravstvene skrbi

Marina Knežević Barišić
Danylo s mamom innom u bolnici u Lavovu
Moskaliuk/UNICEF
18 Ožujak 2022

Devetogodišnji Danylo i njegova mama Inna doputovali su u Lavov kako bi Danylo dobio odgovarajuću zdravstvenu skrb.

„Spreman sam se boriti za svoj život, bilo zbog raka, bilo zbog rata“, kazao nam je Danylo.

Njegova majka nam kaže koliko im je značila podrška dva liječnika koji su Danylu dali transfuziju krvi u skloništu u Harkivu. Pod bombama su Danylu napravili i malu operaciju na plućima jer je imao problema s disanjem. U Lavovu trenutačno nije moguće dobiti kemoterapiju tako da idu za Poljsku gdje se nadaju dobiti odgovarajuće liječenje za Danyla.

„Bojim se za život svog sina“, kaže nam Inna. Ovoj obitelji ovo nije prvi puta da su u izbjeglištvu. Prvo su 2014. morali pobjeći iz Donjetska u Harkiv, a sada su došli do Lavova iz kojeg zbog liječenja idu u Poljsku.

Danylo u busu
Moskaliuk/UNICEF
Danylo u busu koji će ih odvesti u bolnicu u Varšavi kako bi dobio potrebne terapije i lijekove.

U Specijalnoj regionalnoj dječjoj bolnici u Lavovu, brinu o bolesnoj djeci koja  tamo pristižu iz drugih dijelova Ukrajine i potrebna im je zdravstvena skrb, bilo zbog različitih karcinom, bilo zbog drugih bolesti. Tamo su došle i Alina i njezina kći Zlata (3).

„Na početku, Zlata nije razumjela što se događa, no ubrzo je bila jako uplašena. Ispitivala me kada ćemo ići u podrum jer se gore nije osjećala sigurno dok se čuje pucnjava“, podijelila je s nama Alina.

Mama oblači Zlatku za putovanje u bolnicu u Varšavi u kojoj će dobiti potrebne terapije.
Moskaliuk/UNICEF
Mama Alina oblači Zlatku za putovanje u bolnicu u Varšavi u kojoj će dobiti potrebne terapije.

Za to vrijeme, Zlata nije dobivala potrebnu terapiju jer u Harkivu nije bilo potrebnih sanitarnih uvjeta. Sada se spremaju u Poljsku gdje se nadaju da će Zlata nastaviti s kemoterapijama koje u Lavovu više nisu dostupne.

„Nedostaje joj tata i mašta o odlasku na more“, kaže nam Alina dok oblači Zlatku kako bi krenule prema Poljskoj.

Liječnici pripremaju djecu za put u poljsku
Moskaliuk/UNICEF
U Specijalnoj regionalnoj dječjoj bolnici u Lavovu, brinu o bolesnoj djeci koja tamo pristižu iz drugih dijelova Ukrajine.
U Lavov pristužu bolnicu djeca iz cijele Ukrajine.
Moskaliuk/UNICEF

Rat u Ukrajini prijetnja je za 7,5 milijuna djevojčica i dječaka, od koji su mnogi sada izbjegli unutar Ukrajine ili u okolne zemlje kako bi potražili sigurnost i zaštitu.

UNICEF je na terenu i s partnerima radi na osiguravanju pitke vode, dostavi potrebne medicinske opreme, lijekova, higijenskih potrepština te ostale humanitarne pomoći, kao i psihosocijalne podrške za djecu. Zahvaljujući podršci donatora, dosad je isporučeno više od 70 tona pomoći, a još 168 tona pomoći s opremom za porođaje, operacije, koncentratore kisika, deke, zimsku odjeću za djecu, higijenske potrepštine te materijale za učenje i igru na putu je za Ukrajinu.

Uključite se i pomozite djeci Ukrajine https://www.unicef.hr/ukrajina/

pomozite djeci ukrajine