„Dinka nas je naučila nositi se sa svim problemima i izazovima."

Priča o važnosti podrške, ljubavi i prijateljstva

Marina Knežević Barišić
Dinka u učionici
Knežević Barišić/UNICEF
26 Studeni 2020

"Dinka baš ima neki svoj svijet. - Jel to neki lijepi svijet? – Da. - Dinka voli nas sve kao što mi volimo nju i volimo si pomagati.“ Karlo (7)

 „Jako dobra. I jako je dobra za prijateljicu.“ Lea (7)

 „Vesela, nasmijana.“ Sara (7)

 „Volim Dinku zato što kada nama treba pomoć i ona nama isto pomaže.“ Nikola (7)

Dinka s prijateljima iz razreda
Knežević Barišić/UNICEF
Dinka s prijateljima iz razreda, asistenticom i mamom

Dinku smo upoznali na dan kada je u školi dobila medalju superheroine za mirenje na što je bila veoma ponosna. Istaknula je prirodu kao omiljeni predmet, a njezini prijatelji iz razreda kažu da se zapravo veseli svakom satu u školi i da je jako dobra prijateljica. Dinka ima Down sindrom, a uz podršku asistentice, svojih učiteljica i prijatelja iz razreda ide u redovnu školu koja je za nju radosno mjesto.

„Ja sam sjedila s Dinkom i pomagala joj oko zadaće. Još uvijek joj pomažem i volim se igrati s njom i Sarom u parku“, kazala nam je Lea (7) Dinkina prijateljica iz razreda.

Pogledajte video priču o Dinki i njezinim prijateljima iz razreda:

„Pitali smo se hoćemo li uspjeti ispuniti sva očekivanja, hoćemo li se moći dovoljno posvetiti i Dinki i ostalim učenicima u razredu i zapravo jesmo li kompetentni za takav rad. Onda je došla nastavna godina i s njom naša Dinka koja je svojom osobnošću zapravo jako lijepo utječe na sve nas i oplemenjuje nas. Polazimo od onoga što je zajedničko svoj djeci, a to je da su dobri, razigrani, željni znanja i otkrivanja novih spoznaja“, podijelila je s nama Valentina Novoselac, Dinkina vjeroučiteljica.

„Djeca u razredu stvarno su predivna i otvorena za nove izazove, prihvatili su je. Lijepo je učiteljica sve objasnila o čemu se radi, da je ona ipak malo drugačija od ostalih, to su oni odmah shvatili. Mislim ako djetetu pristupiš i lijepo mu objasniš da onda tu nema nikakvih problema. Za djecu s Downovim sindromom izuzetno je važno da imaju podršku osobnog asistenta u školi da bi oni postigli svoj maksimum. Naša je učiteljica predraga, topla, nježna i brižna, katkad i stroga. Ja sam joj rekla da joj ne smije popuštati, jer onda prestane raditi, ali cijeli taj način školovanja je izuzetno kvalitetan i dobar“, dodaje Petra, Dinkina mama.

Već s dva mjeseca Dinka je krenula na fizikalnu terapiju koja joj sada više nije potrebna. I dalje redovito ide logopedu i rehabilitatoru, a isto tako i na plivanje i na folklor jer jako voli glazbu i ples.

„Dinkinoj mami sam rekla da nemam iskustva u radu s djecom s teškoćama, ali da ne vidim problem u tome i da ćemo ići korak po korak“, kazala nam je Marina Romić, voditeljica dječje skupine KUD Vrapčanci.

Kao i svi roditelji djece s teškoćama i Dinkina mama je bila uplašena, no sada drugim očima gleda na njihov životni put.

„To vam je jedan čudesan put, mogu vam reći iskreno. Onda shvatiš da je to jedan izazov, da je to takva unutarnja ljepota koju nikada nisi do sada vidio. Upoznala sam toliko prekrasnih ljudi zahvaljujući Dinki. Od Dinke, svaki dan naučim nešto novo. Naučila nas je nositi se sa svim problemima i izazovima koji su došli“, priča nam Petra koju posebno veseli s koliko topline su Dinku prihvatili prijatelji iz razreda.

Kada je u razredu dijete s teškoćama i druga djeca uče, smatra Petra, uče se toplini, važnosti međusobnog pomaganja i prijateljstva te zasigurno izrastu i u takve odrasle ljude. Ono što smatra posebno važnim jest pružanje mogućnosti djeci s teškoćama da pokažu što mogu i znaju:

„Ono što mi želimo, ja, kao i svi ostali roditelji djece s Down sindromom je da jednog dana naša djeca imaju kruh u ruci. Dinka već mašta što će biti, pa bi bila jedan dan doktorica, jedan dan teta u vrtiću... Potpuno isto kao i druga dječica koja u toj dobi maštaju. Ja znam da ona neće završiti fakultet, ali da ima posao koji voli, to mi je važno. Zašto ne bismo ostvarili i njihove snove?“

U Hrvatskoj čak 7 od 8 najmlađe djece s teškoćama ne prima podršku koja im je potrebna kako bi se razvijala i gradila bolju budućnost.

No Vi to možete promijeniti! Pomozite djeci s teškoćama osigurati terapije, stručnu pomoć i opremu.

Donirajte sada