U šest godina Vlada Republike Hrvatske i UNICEF proveli su projekte za djecu u deset zemalja vrijedne 3,5 milijuna dolara

Službena razvojna i humanitarna pomoć za djecu

09 Veljača 2024
ARM 2023
Darko Ceglec
Regina M. Castillo i Gordan Grlić Radman

Zagreb, 9. veljače 2024. - Danas je u povodu redovnog godišnjeg sastanka o suradnji Vlade Republike Hrvatske i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku predstavljena publikacija o provedenim projektima na kojima su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i UNICEF tijekom posljednjih šest godina uspješno surađivali u okviru službene međunarodne razvojne pomoći (eng. Official Development Assistance – ODA), usmjerene na potrebe djece u slabije razvijenim zemljama te djece suočene s posljedicama humanitarnih kriza.

Od 2018. do 2023. godine, Vlada Republike Hrvatske je, kroz suradnju Ministarstva vanjskih i europskih poslova s UNICEF-om, realizirala važne projekte usmjerene na različite potrebe najranjivije djece u 10 zemalja. U sklopu suradnje osigurani su bolji uvjeti za učenje i igru za djecu izbjeglice u Jordanu i Libanonu, humanitarna pomoć za djecu u Jemenu i Gazi, primarna zdravstvena skrb za djecu i majke u Egiptu, generatori električne energije bolnicama, školama i vodoopskrbnim poduzećima u Moldaviji i Ukrajini, škole u područjima pogođenim potresom u Turskoj te podrška obrazovanju djevojčicama u Etiopiji i Keniji. Ukupna vrijednost ovih ulaganja u razvojnu pomoć za djecu iznosila je 3,5 milijuna američkih dolara.

„U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske ponosni smo na partnerstvo koje smo uspostavili s UNICEF-om s ciljem poticanja strukturnih i dugoročnih poboljšanja, posebice u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. Ta je suradnja strateški usmjerena na poboljšanje uvjeta za djecu i mlade, s velikim naglaskom na dosezanje najranjivijih među njima - ključnog dijela naše šire predanosti ljudskim pravima. Kroz našu razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć Hrvatska preuzima aktivnu ulogu u stvaranju rješenja koja štite živote djece i omogućuju im da ostvare svoj potencijal“, izjavio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova u Vladi Republike Hrvatske.  

Suradnjom u provedbi razvojne pomoći Vlada Hrvatske i UNICEF nastoje doprinijeti globalnim ciljevima održivog razvoja (eng. Sustainable Development Goals – SDGs), posebno u područjima zdravlja, obrazovanja i zaštite djece. Zajednička publikacija temeljena na višegodišnjoj suradnji poslužit će za daljnju međunarodnu razmjenu dobrih praksi te zagovaranje i širenje projekata službene razvojne pomoći s fokusom na zaštitu i ostvarenje prava djece.

„Iako je naša suradnja s Vladom Republike Hrvatske i dalje najvećim dijelom usmjerena na pružanje podrške djeci u Hrvatskoj, ulažemo i značajne napore za djecu kojoj je potrebna pomoć u nekim od najzahtjevnijih okruženja diljem svijeta – svako dijete kojem rat, potres ili druge okolnosti ugrožavaju djetinjstvo i odrastanje, zaslužuje priliku. Zahvaljujući ulaganjima Vlade kroz službenu razvojnu pomoć i suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, uspjeli smo osigurati nove životne prilike za djecu u izbjegličkim kampovima, u područjima pogođenim potresom te u područjima trajnih ratnih sukoba. Zajedno činimo potrebe najranjivije djece vidljivima i odgovaramo na njih. Ponosni smo što naša suradnja doprinosi daljnjem širenju razvojne pomoći usmjerene na najranjiviju djecu i njihove obitelji“, naglasila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.   

 

Danas je na redovnom sastanku Vlade Republike Hrvatske i UNICEF-a predstavljen i novi dvogodišnji plan rada u sklopu Programa suradnje 2023.-2027., temeljem kojega UNICEF nastavlja provoditi brojne važne programe za djecu, adolescente, mlade i obitelji u Hrvatskoj. UNICEF će tako nastaviti ulagati u poboljšanje dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja, kvalitetne usluge za djecu s teškoćama u razvoju, razvoj kvalitetnog udomiteljstva djece, podršku obiteljima u riziku, razvoj vještina i podršku mentalnom zdravlju djece i mladih te podršku djeci i obiteljima izbjeglica i migranata u Hrvatskoj. U narednom razdoblju UNICEF će se također usredotočiti na neka nova područja i izazove 21. stoljeća koja zahtijevaju nove pristupe i rješenja, poput prevencije prekomjerne tjelesne mase kod djece i promocije zdrave prehrane, a ponovno će pokrenuti i program prevencije vršnjačkog nasilja.

---

Službena razvojna pomoć (eng. Official Development Assistance – ODA) odnosi se na aktivnosti i mjere osmišljene za promicanje održivog razvoja u slabije razvijenim zemljama, a aktivnosti se financiraju iz proračunskih sredstava Republike Hrvatske te koriste u skladu s propisima Odbora za razvojnu pomoć OECD-a o službenoj razvojnoj pomoći.

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.