Uskoro počinju 7. Dani medijske pismenosti

Medijska pismenost za djecu, mlade i odgojno-obrazovne djelatnike u školama i vrtićima diljem Hrvatske

16 Travanj 2024
DMP - svi govornici zajedno
Marin Ilej/UNICEF
  • Na portalu medijskapismenost.hr dostupno je više od 60 obrazovnih materijala za provedbu radionica na temu medijske pismenosti u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, u knjižnicama i na fakultetima.
  • Do sada je prijavljeno više od 400 događanja u sklopu Dana medijske pismenosti u svim županijama u Hrvatskoj, a prijave i dalje pristižu.

Zagreb, 15. travnja 2024. – Sedmi Dani medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja, održat će se od 22. do 28. travnja 2024. godine, uz brojna dodatna događanja u tjednima prije i poslije. Ove će godine u fokusu biti sljedeće teme:

  • razvoj kritičkog razmišljanja
  • obrazovanje o umjetnoj inteligenciji
  • medijska pismenost mladih u kontekstu superizborne godine.

Brojna događanja u svim dijelovima Hrvatske

U okviru Dana medijske pismenosti održat će se brojna događanja – predstave, panel-rasprave, predavanja i radionice u vrtićima, školama, na fakultetima, u knjižnicama, kinima i drugim ustanovama.  Popis svih događanja dostupan je OVDJE, a ustanove i pojedinci koji se žele uključiti u Dane medijske pismenosti i organizirati događanja mogu se prijaviti na ovoj poveznici. Za radionice i predavanja organizatori mogu koristiti obrazovne materijale dostupne na portalu medijskapismenost.hr.

Obrazovni materijali za provedbu radionica s djecom i mladima

Važan su segment Dana medijske pismenosti obrazovni materijali koji nastaju u suradnji sa stručnjacima, a omogućuju odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima i drugim obrazovnim djelatnicima da se informiraju o medijskoj pismenosti i organiziraju radionice s djecom i mladima o brojnim temama  kao što su – mrežna sigurnost, prepoznavanje dezinformacija, utjecaj društvenih mreža i influencera na mentalno zdravlje, prikriveno oglašavanje i brojne druge.

Na portalu medijskapismenost.hr, središnjem mjestu za medijsku pismenost u Hrvatskoj, dostupno je preko 60 obrazovnih brošura, videopredavanja i kvizova, koji su do sada preuzeti više od milijun puta te ih odgojno-obrazovni djelatnici koriste u radu s djecom i mladima kroz cijelu godinu na satovima razrednika, Hrvatskog jezika, Informatike, kao i za organizaciju tematskih roditeljskih sastanaka.

---

Sve o Danima medijske pismenosti

Prijavite događanje za Dane medijske pismenosti 2024.

Raspored događanja u sklopu Dana medijske pismenosti 2024.

---

Dane medijske pismenosti pokrenuli su 2018. godine Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku kako bi educirali i informirali djecu, roditelje, odgojitelje i nastavnike na području medijske pismenosti. Dani medijske pismenosti platforma su za suradnju i razvoj projekata medijske pismenosti te podršku edukatorima razvojem materijala za medijsko obrazovanje, a provode se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja.  Od 2018. do 2023. godine Dani medijske pismenosti uključili su više od 100 tisuća djece, adolescenata i odraslih u više od 1800 događanja.

Kontakti za medije

Marina Knežević Barišić
Suradnica u odjelu komunikacija
UNICEF
Tel: 01 3031 641

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.