UNICEF je na Mliječnoj stazi prikupio 165 000 eura za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih

26 Rujan 2023
Mlijecna staza 2023_MLADI
Petar Santini

 

  • Mliječna staza okupila više od 6500 sudionika, uključujući preko 2000 učenika te 340 nastavnika 

 

ZAGREB, 26. rujna 2023. – U nedjelju 24. rujna završila je tradicionalna UNICEF-ova utrka Mliječna staza, koja se na tisućama staza uz pomoć aplikacije odvijala tijekom deset dana za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih. Više od 6500 sudionika, među kojima djeca, mladi, škole, donositelji odluka, stručnjaci, udruge i poznate osobe, simbolično su prikupljali kilometre podrške, a UNICEF je kroz kotizacije, donacije građana i podršku tvrtki prikupio 165 000 eura (1,2 milijun kuna)

Prikupljena sredstva UNICEF će uložiti u podršku programu za jačanje otpornosti i socio-emocionalnih vještina učenika, učitelja i nastavnika – Škole podrške, koji provodi u suradnji s Forumom za slobodu odgoja te uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Procjenjuje se da će ulaganjem u razdoblju nakon Mliječne staze 2023. za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih biti educirano više od 450 učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnog osoblja, a koristi će imati više od 13 000 učenika osnovnih i srednjih škola.

„Nastavljamo otvoreno govoriti o mentalnom zdravlju – temi koju još uvijek prati stigma, a Mliječna staza i ove je godine postigla važan cilj – prikupili smo sredstva koja ćemo uložiti u podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama. Mentalno zdravlje djece i mladih neodvojivo je od obrazovnoga sustava, a učitelji i nastavnici osobe su s kojima učenici, uz vršnjake, provode najviše vremena, pa ih želimo osnažiti kao bi mogli djelovati kao prva linija pomoći. Hvala svim sudionicima diljem Hrvatske te našim partnerima i podržavateljima što su nam pomogli da još jednom zajedno dođemo do cilja”

Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

S obzirom na to da škole imaju jedinstvenu i vitalnu ulogu u životima djece i mladih, pa su važna mjesta u očuvanju i zaštiti njihova mentalnog zdravlja, posebno raduje što je na ovogodišnjoj Mliječnoj stazi sudjelovalo više od 2000 učenika, od kojih 1100 iz Sisačko-moslavačke županije, uz više od 340 učitelja i nastavnika. Škole su diljem Hrvatske za vrijeme trajanja utrke organizirale različita događanja i druženja s ciljem promoviranja mentalnog zdravlja djece i mladih.

Ovogodišnja se utrka održala pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i Ministarstva znanosti i obrazovanja, uz podršku više od 50 tvrtki, čiji su korporativni timovi sudjelovanjem u utrci vrijeme za svoje zdravlje odlučili pretvoriti u podršku mentalnom zdravlju djece i mladih. Kaufland Hrvatska, glavni sponzor od prvog izdanja utrke, ove je godine, uz sponzorsku donaciju, za svakog prijavljenog sudionika dodatno donirao po jedan euro, a s obzirom na dugogodišnje partnerstvo i posvećenost temama za boljitak djece i mladih, Kaufland je odlučio povisiti iznos donacije na čak 10 000 eura. Zlatna zvijezda utrke – Privredna banka Zagreb d.d. uz sponzorsku je donaciju subvencionirala sudjelovanje 200 učenika iz Sisačko-moslavačke županije, dok su partnersku podršku ovogodišnjoj utrci pružili i Bina-Istra te Njuškalo.

 

Sedam godina UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza 

Ove se godine Mliječna staza održala sedmi put zaredom, a u razdoblju od 2017. do 2023. godine postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece kroz UNICEF-ove programe u Hrvatskoj. Uz podršku više od 32 000 sudionika, u sedam godina utrkom Mliječna staza prikupljeno je 900 000 eura (6,7 milijuna kuna) za potporu djeci i mladima u Hrvatskoj. Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu, podržao uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji. U 2022. godini UNICEF je uz podršku donatora osigurao gotovo 150 000 eura za podršku programu PoMoZi Da, što će pozitivno utjecati na više od 25 000 učenika osnovnih i srednjih škola. 

Kontakti za medije

Morana Tuškan
Communication Associate

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.