UNICEF dodijelio nagradu za najbolji projekt mladih za pozitivne društvene promjene

U UNICEF-ovom programu UPSHIFT u dvije godine sudjelovalo gotovo 500 mladih sa 124 projekta

14 Studeni 2022
Pet djevojaka, dobitnica nagrade za naj UPSHIFT
Ilej/UNICEF

Mala Subotica, 15. studeni 2022. – U povodu Svjetskog dana djece, Ured UNICEF-a za Hrvatsku dodijelio je nagradu za najbolji projekt mladih nastao u programu UPSHIFT u školskoj godini 2021./2022. Na nagrađenom projektu "Od škole do Vrbe" radile su učenice Dina Mišić, Ana Jurčec, Lea Dodlek, Greta Sabol i Sara Camatta uz podršku mentorice. Zahvaljujući ovom projektu, zapušteni i onečišćeni prostor u blizini Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica uređen je kao edukativna staza u prirodi. Projekt je nastao na UPSHIFT-u održanom u Međimurju u sklopu pilot-programa "Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj", financiranog sredstvima Europske unije. 

Edukativna staza o biljnom i životinjskom svijetu učenicima osnovne škole pruža prostor za druženje i nastavu izvan učionice, u kojem mogu upoznati okoliš u kojem žive i učiti kako ga očuvati. Stazu koriste i djeca iz Dječjeg vrtića Potočnica te drugi mještani koji ovdje mogu provoditi aktivno slobodno vrijeme u prirodi. Realizaciju projekta podržali su i drugi učenici OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Međimurska priroda - Javna ustanova za zaštitu prirode, Ekološka udruga Vrba Jurčevec te Općina Mala Subotica.  

Dodjela nagrada za naj UPSHIFT projekt
Mesek/UNICEF
Dodjela nagrada za naj UPSHIFT projekt
Mesek/UNICEF

„Jako smo ponosne i zahvalne na nagradi našem projektu. Zahvaljujući UPSHIFT radionici i našoj mentorici Luciji Dugorepec mnogo smo toga naučile. Predstavile smo svoju ideju u školi nakon čega je uslijedila zajednička akcija čišćenja  i uređenja Vrbe, lijepog komadića prirode koji je bio zapušten i onečišćen. Zatim su postavljene ploče s informacijama o biljkama i životinjama, ploča s pravilima ponašanja, hotel za kukce, kućice za ptice i meteorološka stanica. Sada je to uredno i lijepo mjesto za druženje, kako nas učenika, tako i svih sumještana iz Male Subotice. Posebno nas raduje što smo potaknuli i nadležne da se uključe te je plan da Vrba postane dio šetnice koju će urediti Općina. Nadamo se da će buduće generacije nastaviti paziti na okoliš i prirodu“, izjavila je Dina Mišić prilikom preuzimanja nagrade.

UPSHIFT nagrada
Mesek/UNICEF

Cilj je programa UPSHIFT potaknuti razvijanje poduzetničkih vještina i podržati mlade u kreiranju rješenja za izazove u svojim zajednicama, a provodi se u okviru UNICEF-ovog programa za adolescente i mlade ZABUM – za budućnost mladih, u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije. Projekti mladih UPSHIFT timova obuhvaćaju brojna područja - obrazovanje, vršnjačko nasilje, borbu protiv diskriminacije, inkluziju, očuvanje mentalnog zdravlja, međugeneracijsku solidarnost, sigurnost u prometu, zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i druga. Najbolji projekti dobivaju financijsku i mentorsku podršku za realizaciju. 

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku na dodjeli nagrda
Mesek/UNICEF
Sudionici događanja ispred škole
Mesek/UNICEF

UPSHIFT se provodi dvije godine, a ovo su najvažnije brojke:

  • U UPSHIFT radionicama sudjelovalo je 493 mladih od 13 do 19 godina iz svih županija
  • Do sada su mladi osmislili 124 projekta, od kojih su 52 projekta dobila financijsku i mentorsku podršku za daljnji razvoj i provedbu u lokalnim zajednicama
  • UNICEF je u razvoj i provedbu projekata koje su osmislili mladi do sada uložio 585.000 kuna.

„Živimo u vrijeme velikih tehnoloških, ekonomskih i društvenih promjena i mladima su potrebne nove vještine i kreativan pristup u rješavanju problema, kako bi mogli postati radna snaga budućnosti i nositelji pozitivnih promjena. UPSHIFT mladima pruža samopouzdanje i priliku da sami kreiraju rješenja za probleme koje smatraju važnima, a ujedno ostavljaju trajni trag zajednicama u kojima žive. Čestitam pobjedničkom timu i svim sudionicima UPSHIFT-a na inspirativnim projektima. Nastavit ćemo s partnerima ulagati u UPSHIFT i druge programe koji mladima otvaraju nove mogućnosti“, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj.“

###

Svjetski dan djece obilježava se svake godine 20. studenoga. Toga je dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu. Konvenciju je potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti. Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije.

Pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete“,  financiran sredstvima Europske unije provodi se u 7 zemalja Europske unije, s ciljem osiguravanja svoj djeci pristup osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci.

U Hrvatskoj je ovaj pilot-program usmjeren prvenstveno na djecu s teškoćama, djecu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te djecu pripadnike rasnih ili nacionalnih manjina. Provodi u sedam općina Međimurske županije, a kroz suradnju i znanje implementacijskih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju.

©UNICEF, 2022. „Informacije i stavovi sadržani u ovom članku pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske unije. Niti institucije ni tijela Europske unije, niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne mogu se smatrati odgovornima za upotrebu informacija sadržanih ovdje."

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.