„Svi roditelji imaju pravo na podršku društva u svojoj roditeljskoj ulozi!"

Radionice Rastimo zajedno i mi plus prepoznate i na nacionalnoj razini te su dio prijedloga Nacionalnog akcijskog plana za EU Jamstvo za svako dijete

24 Studeni 2022
sudionici seminara
DSoldo/UNICEF
  • Radionice za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno i mi plus razvijene su u sklopu pilot-programa „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj“
  • Rezultati evaluacije programa temeljem roditeljskih samoprocjena pokazuju da radionice odgovaraju na potrebe roditelja i omogućavaju postizanje promjena

 

Čakovec, 4. studenoga 2022. – Ciklus radionica Rastimo zajedno i mi plus u 7 romskih naselja koje su razvijene u sklopu pilot-programa "Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj", financiranog sredstvima Europske unije uspješno je završio.

Evaluacija programa u 7 grupa u 7 romskih naselja temeljem roditeljskih samoprocjena pokazuje da sudjelovanje u radionicama prate promjene u odnosu sa djecom, u odnosu s partnerom i u vlastitom doživljaju sebe u roditeljskoj ulozi.

Roditelji, većinom majke, koji su prošli program radionica češće se igraju s djecom, čitaju im slikovnice, pohvale ih i zadovoljni su rezultatima programa. Također, zadovoljne su onime što su čule od voditeljica pa i od drugih mama, visoko su ocijenile i stripove i podršku da učine promjenu, a bilo im je korisno i što su djeca mogla ići na radionice za djecu. Najkraće rečeno – i ono što su čule od voditeljica i ostalih mama su ocijenile vrlo visokim ocjenama – samim peticama", istaknula je Nina Pećnik, predsjednica Upravnog odbora Centra za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno. 

„Novost u sklopu EU Jamstva za svako dijete je što smo, u suradnji s našim partnerom Centrom za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno, razvili program za podršku roditeljima romske nacionalne manjine, radionice Rastimo zajedno i mi plus. Ponosni smo što su ove radionice prepoznate i na nacionalnoj razini pa prijedlog Nacionalnog akcijskog plana za EU Jamstvo za svako dijete sadrži i ovaj program te vjerujemo da će i druge zajednice, uz Međimursku županiju, pokrenuti ovaj program kako bi roditelji dobili podršku u najvažnijoj životnoj ulozi. Posebno smo ponosni što je program rezultat zajedničkog rada akademske zajednice, praktičara na terenu, romskih kulturnih medijatora - Rastimo zajedno aktivistica i aktivista, roditelja i djece te da je provedba podržana na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini", izjavila Martina Štabi, voditeljica Odjela za zaštitu djece Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.  

Novost u programu Rastimo zajedno i mi plus je to što su, uz voditelje radionica, u provedbu uključeni i Rastimo zajedno aktivistice i aktivisti, pripadnici romske nacionalne manjine. Oni pomažu roditeljima i djeci te aktivno sudjeluju u provođenju radionica – i onih za roditelje i onih za djecu. Također, kako bi materijali koji prate radionice bili što slikovitiji, u njihovu izradu bila je uključena i Škola animiranog filma pa je sadržaj radionica lakše pratiti i primjerenije su populaciji kojoj su namijenjene.

„Izradili smo novi program jer svaka skupina roditelja ima specifične interese i potrebe i tako smo zaključili da romske obitelji zahtijevaju jedan drugačiji pristup nego što to zahtijevaju neke druge skupine roditelja. Svi roditelji imaju pravo na podršku društva u svojoj roditeljskoj ulozi", objasnila je Eleonora Glavina, članica Upravnog odbora Centra za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno.

„Kroz ove sve radionice sam roditeljima davao podršku. Bio sam uz njih i roditelji su bili jako zadovoljni time, čak su mi rekli da su naučili puno toga i da im je sada lakše postupati s djecom. Mame su jako su zadovoljne i rekle su mi da bi bilo dobro ako bi se radionice mogle ponoviti jer su im stvarno bitne", kazao je Krešo Balog, Rastimo zajedno aktivist, koji je ujedno i romski pomagač u školi.

Centar za socijalnu skrb Čakovec, podružnica Obiteljski centar Čakovec, jedan je od provedbenih partnera u programu EU Jamstvo za svako dijete, a uloga njihovih stručnjaka je provedba radionica Rastimo zajedno i mi Plus.

„Ukupno je provedeno 7 ciklusa radionica, u 7 romskih naselja, što je i za nas djelatnike bio jako veliki izazov jer su se radile strukturirane radionice s roditeljima, ali istovremeno i sa njihovom djecom. Dobrobiti ovog programa u radu s romskim obiteljima su velike pa i time što smo mi ulazili u romska naselja, budući da su socijalno izolirani i dolazak u Čakovec njima predstavlja jako veliki problem. Roditelji koje smo uključili u program su bili doista motivirani, dolazili su nam redovito jer ciklus traje 4 mjeseca, što nije malo i zbog čega mi je srce veliko i ponosna sam na roditelje što su uspjeli svaki tjedan izdvojiti vrijeme i raditi na jačanju roditeljskih vještina i naravno – što su uključivali i svoju djecu, jer znamo da veliki broj romske djece i nije uključen u predškolski odgoj i obrazovanje", ponosno je istaknula Lidija Vinković, predstojnica podružnice Obiteljski centar, Centra za socijalnu skrb Čakovec. 

Evaluacija rezultata programa Rastimo zajedno i mi plus izuzetno važan korak u njegovu razvoju kako bi se, temeljem iskustva s terena, osiguralo da je program djelotvoran, odgovara na potrebe i da osigurava uključenost roditelja i rad na poželjnim promjenama.

„Ciklus radionica u 7 romskih naselja je završio, pitanja roditelja su bila mnogobrojna jer se po naselju pročulo da su radionice dobro organizirane i vođene pa imamo upite mnogih roditelja o tome kada ćemo opet doći. Sigurna sam da će otvorenjem Centara za djecu i obitelji, provedba programa biti kontinuirana i da će svakom zainteresiranom roditelju biti omogućen polazak radionica", zaključila je Lidija Vinković.

logo

###

Pilot-program "Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete" financiran je sredstvima Europske unije i provodi se u sedam zemalja Europske unije s ciljem osiguravanja pristupa osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci, za djecu koja odrastaju u najtežim okolnostima. Republika Hrvatska dobila je priliku da modelira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju problema dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti, pa je tako ovaj pilot-program usmjeren prvenstveno na djecu s teškoćama, djecu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te djecu pripadnike nacionalnih manjina. Provodi se u sedam općina Međimurske županije, a kroz suradnju i znanje provedbenih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju.

Kontakti za medije

Morana Tuškan
Communication Associate

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.