Posjet stručnjaka iz Ukrajine u sklopu inicijative Bolja skrb

Podrška sustavu za skrb o djeci u Ukrajini 

30 Studeni 2023
Delegacija u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova
Knežević Barišić/UNICEF

Zagreb, 30.11.2023. - Većina djece u Ukrajini, njih više od 7 milijuna pogođeno je ratom. Brojna su djeca morala napustiti svoje domove, ne pohađaju redovito nastavu ili su izgubila članove obitelji. Djeca su u ovakvim kriznim situacijama izložena povećanom riziku od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja, iskorištavanja i odvajanja od obitelji. Prema podacima UNICEF-a u Ukrajini prije eskalacije rata je 100.000 djece bilo izdvojeno iz obitelji u više od 700 ustanova za djecu. Mnogobrojna djeca su evakuirana iz ustanova u druge zemlje Europske Unije ili vraćene svojim obiteljima na skrb, 61,480 djece je smješteno u alternativne oblike obiteljske skrbi, dok 5,300 djece još uvijek živi u institucijama.  

Ured UNICEF-a u Ukrajini u suradnji s Vladom Republike Ukrajine pokrenuo je program „Bolja skrb za djecu“ s ciljem podrške u provedbi mjera koje sprječavaju smještaj djece u institucije, osiguravaju kvalitetnu skrb u obitelji ili kada to nije moguće u udomiteljstvu, zatvaranju i/ili transformiranju postojećih ustanova u ustanove za pružanje socijalnih usluga u zajednici, podršku obiteljima i djeci kroz osiguravanje naknada i socijalnih usluga koje odgovaraju na njihove potrebe, uspostavu integriranih usluga i standardizaciju postupaka voditelja slučaja, itd.  

U sklopu posjeta ukrajinska delegacija je posjetila relevantna ministarstva, ustanove i organizacije koje brinu o zaštiti djece i provode reformu skrbi o djeci u Hrvatskoj s ciljem razmjene znanja i dobrih politika i praksi implementiranih u hrvatskom sustavu zaštite djece. Upoznali su se i s podrškom Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj provedbi reforme skrbi o djeci u Hrvatskoj.  

„Studijski posjet Republici Hrvatskoj važan je za stjecanje dragocjenog iskustva na putu deinstitucionalizacije kroz koji je vaša zemlja prošla i prolazi. Posebnu pozornost tijekom posjeta posvetili smo iskustvima prevencije izdvajanja djece iz obitelji te razvoju obiteljskih centara koji pružaju podršku obiteljima uz savjetovanje i brojne usluge. Bilo nam je važno saznati više o obiteljskim oblicima skrbi, posebice o specijaliziranim udomiteljskim obiteljima, s obzirom na to da pripremamo pilot na tom području u Ukrajini. Stalna supervizija, kao i suradnja udomiteljskih obitelji kroz udruge ima veliku vrijednost. Zahvalni smo svakom centru, predstavnicima Ministarstva, UNICEF-a i Europske komisije na prilici da učimo iz hrvatskog iskustva, što još jednom dokazuje da dijelimo europske vrijednosti i da nam je najbolji interes djeteta zajednički prioritet”, izjavila je Iryna Tuliakova, voditeljica Koordinacijskog centra za obiteljski odgoj i skrb o djeci na kraju posjeta.

Članovi ukrajinske delegacije bili su u studijskom posjetu u Hrvatskoj u razdoblju od 27. do 30. studenog 2023. godine. Studijski posjet je ostvaren putem TAIEX programa Europske Unije koji pruža kratkoročnu tehničku pomoć zemljama pristupnicama na području usklađivanja, primjene i provedbe zakonodavstva Europske unije  te uz podršku UNICEF-ovih Ureda u Ukrajini i Hrvatskoj.  

Kontakti za medije

Marina Knežević Barišić
Suradnica u odjelu komunikacija
UNICEF
Tel: 01 3031 641

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.