Predstavljena nova UNICEF-ova inicijativa za mlade

ZABUM voice, digitalna društvena platforma koja predstavlja glas mladih

24 Studeni 2020
ZABUM vizual
UNICEF

Zagreb, 23. studenog 2020. – Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske povodom Međunarodnog dana djeteta i obilježavanja obljetnice Konvencije o pravima djeteta predstavlja ZABUM voice, digitalnu društvenu platformu koja pomaže da se glas mladih čuje i promovira njihovo sudjelovanje u stvaranju pozitivnih društvenih promjena. ZABUM voice platforma je dio globalne UNICEF-ove platforme koja okuplja preko 12 milijuna glasova mladih u 75 zemalja širom svijeta.

Konvencija UN-a o pravima djeteta kaže da mladi imaju pravo na slobodno izražavanje svog mišljenja o svim pitanjima koja se na njih odnose te imaju pravo dobiti i dijeliti informacije. Istraživanja pokazuju da tri četvrtine mladih u Hrvatskoj smatra kako bi trebali imati više mogućnosti da se njihov glas čuje u politici, dvije petine drži da njihova generacija ne uživa dovoljno prava, a samo desetina misli da su interesi mladih dovoljno zastupljeni u politici. Platformom ZABUM voice se to želi promijeniti te se želi mladima pružiti prilika da na siguran i anoniman način razgovaraju o pitanjima do kojih im je stalo, imaju priliku pozvati vlasti i stvarati pozitivne društvene promjene.

ZABUM voice omogućuje direktno i brzo prikupljanje i analizu podataka, tako da državne institucije, nevladine i međunarodne organizacije, kao i mediji, rezultate anketa mogu preuzimati i primjenjivati u svom radu na projektima, razvijanju politika i strategija, kao i za analizu i mjerenje napretka u različitim područjima koje se odnose na mlade. Aktivnim sudjelovanjem u anketama, mladi mogu doprinijeti promjeni i kreiranju UNICEF-ovih programa i skretanju pažnje donositelja odluka na goruća pitanja.

UNICEF je kreirao platformu koja koristi najpopularnije online komunikacijske kanale poput Facebook Messengera, Vibera, WhatsAppa i sl., kako bi mladi na potpuno besplatan i anoniman način imali priliku iskazati svoje mišljenje. Teme kojima se bavi ZABUM voice su mentalno zdravlje i dobrobit, kvalitetno obrazovanje, nezaposlenost mladih, ravnopravnost svih rodova, stanovanje, očuvanje okoliša i mnoge druge teme o kojima mladi žele razgovarati. Platforma je prvenstveno namijenjena mladima od 15 do 25 godina, međutim i ostale dobne skupine mogu sudjelovati i iskazati svoje mišljenje. Rezultati anketa se u realnom vremenu obrađuju, analiziraju i kao infografike javno objavljuju na web stranici ZABUM voicea.

Kako se pridružiti platformi ZABUM voice?

Platformi se mlada osoba s navršenih 15 i više godina može pridružiti na vrlo jednostavan način: dovoljno je na Facebook stranici ZABUM – za budućnost mladih poslati direktnu poruku, odnosno riječ ANKETA u Facebook Messenger ili na web stranici ZABUM voicea poslati poruku ANKETA u chatbot na dnu stranice i pratiti upute chatbota. Nakon kratkog registracijskog upitnika kojeg je potrebno samo jedanput ispuniti, mladi reporteri će periodično dobivati različite ankete o temama koje su bitne mladima u Hrvatskoj i na taj način će imati priliku iskazati svoje mišljenje. Ankete se sastoje od desetak pitanja koja ne oduzimaju previše vremena jer su koncipirana tako što se odgovara klikom na “Da” ili “Ne” ili upisivanjem slova ispred izabranog odgovora.

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer
Tel: 099 3494 579

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.