Pet godina portala medijskapismenost.hr

Velik porast interesa građana za teme vezane uz medijsku pismenost

10 Lipanj 2021
Dječak s mobitelom
Kljajo/UNICEF

Zagreb, 10. lipnja 2021. –  U lipnju 2016. Agencija za elektroničke medije i UNICEF s partnerima su pokrenuli portal medijskapismenost.hr, koji je ubrzo postao središnje nacionalno mjesto za sve teme vezane uz medijsku pismenost. O interesu građana i važnosti ovih tema govore i podaci o pola milijuna posjeta portalu samo u 2020. godini te ukupno više od 435 000 preuzimanja obrazovnih materijala i video lekcija namijenjenih organizaciji radionica u vrtićima te osnovnim i srednjim školama – uživo ili u sklopu mrežne nastave.

Peti rođendan portala medijskapismenost.hr obilježen je online događajem pod nazivom "Važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana" u četvrtak, 10. lipnja od 11 sati do 13 sati.

O postignućima portala govorila je glavna urednica Ana Dokler, a u ime osnivača Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije i Marin Ilej iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Nakon toga uslijedila su predavanja na temu medija i mentalnog zdravlja, koja je bila u fokusu i ovogodišnjih Dana medijske pismenosti.

U suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške, dr.sc. Mona Bekkhus, izvanredna profesorica razvojne psihologije na Sveučilištu u Oslu i istraživačica u Istraživačkom centru Promenta predstavila je rezultate istraživanja "Mentalno zdravlje adolescenata tijekom pandemije COVID-19 - Usamljenost, prijatelji i društvene mreže" koji pokazuju kako su različite vrste digitalnih i osobnih socijalnih interakcija povezane s usamljenošću i mentalnim problemima kod adolescenata tijekom ograničenja zbog pandemije.

O tome kako medije i tehnologiju možemo koristiti za promicanje dobrobiti djece i mladih govorila je doc.dr.sc. Miranda Novak iz Laboratorija za prevencijska istraživanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„Raduje nas što iz godine u godinu raste interes za razvoj medijske pismenosti, a posebno velik interes odgojitelja, učitelja i nastavnika za naše edukativne materijale koje svake godine, u suradnji sa stručnjacima, dopunjavamo novima te ih je sada na portalu dostupno 28“, kazala je Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr.

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.