Nova isporuka pomoći vrijedna više od milijun kuna

UNICEF donacijom tri respiratora i testova podržao zdravstveni sustav

08 Ožujak 2021
Predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj i ministar zdravstva
Inia Herenčić/UNICEF

Zagreb, 8. ožujka 2020. – Kako bi podržao zdravstveni sustav u borbi protiv epidemije koronavirusa, UNICEF je donirao tri respiratora te brze antigen i PCR testove ukupne vrijednosti gotovo 1,2 milijuna kuna. U suradnji s Ministarstvom zdravstva respiratori i testovi bit će korišteni tamo gdje su trenutačno najpotrebniji.

„Epidemija koronavirusa donijela nam je brojne izazove, ali i priliku da pokažemo humanost i solidarnost jednih prema drugima, a posebno prema najpotrebitijima. UNICEF je sinonim takvog djelovanja. Od srca zahvaljujem na vrijednoj donaciji koja će dati dodatni 'vjetar u leđa' našem zdravstvenom sustavu, djelatnicima i oboljelima. Vjerujem da ćemo i nadalje svjedočiti aktivnostima koje doprinose kvaliteti životnog standarda djece, mladih i obitelji. Jer upravo je obitelj stup društva, a djeca su naša budućnost”, kazao je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš.

„Svaka obitelj i svako dijete osjetili su posljedice pandemije u vlastitom životu. Od samog početka pandemije UNICEF osigurava pomoć i podršku zdravstvenom sustavu kroz osiguravanje zaštitne medicinske opreme, higijenskih proizvoda i dezinficijensa, organizaciju mrežnih treninga te pripremu edukativnih materijala, smjernica i preporuka. Osnažujući zdravstveni sustav, omogućujemo bolju dostupnost zdravstvene skrbi svima kojima je ona potrebna. Zahvaljujem našim donatorima koji omogućavaju sve što UNICEF radi u Hrvatskoj”, rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.

UNICEF je od početka pandemije do sada kao podršku sustavima zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi osigurao:

  • medicinsku i zaštitnu opremu te higijenske potrepštine vrijedne 3,7 milijuna kuna
  • 480.000 kuna vrijedan sustav za dugotrajnu pohranu podataka kojim se omogućuju nastavak obrazovanja i neometano provođenje nastave na daljinu svim nastavnicima i učenicima u Hrvatskoj
  • 100 tablet računala vrijednih 120.000 kuna za djevojčice i dječake iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Za djecu iz 52 škole diljem Hrvatske koja nemaju pristup internetu osigurano je 500 SIM kartica s 22 GB internetskog prometa za cijelo vrijeme trajanja nastave na daljinu.
  • 450 paketa higijenskih potrepština, igračaka, slikovnica i bojica za djecu predškolske dobi iz socijalno ugroženih obitelji
  • stručne smjernice i preporuke za zdravstvene i obrazovne stručnjake, kao i stručnjake iz sustava socijalne skrbi
  • e-platformu „Učite s nama o roditeljstvu” s besplatnim tečajevima koji vode buduće roditelje kroz iskustvo poroda, babinja i dojenja u vremenu kada tečajevi uživo nisu uvijek dostupni
  • besplatnu telefonsku liniju za podršku udomiteljskim obiteljima.

Što je sve UNICEF osigurao u sklopu odgovora na krizu izazvanu koronavirusom u Hrvatskoj pročitajte na internetskim stranicama UNICEF-a.

UNICEF-ovu kampanju „Zajedno protiv koronavirusa” moguće je podržati putem internetske stranice www.unicef.hr/zajedno-protiv-koronavirusa/ ili uplatom na UNICEF-ov račun HR1723600001501092524; poziv na broj 2063-98

Kontakti za medije

Marina Knežević Barišić
Suradnica u odjelu komunikacija
UNICEF
Tel: 01 3031 641

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.