Na virtualnoj Mliječnoj stazi UNICEF prikupio 1,1 milijun kuna za djecu s teškoćama u Hrvatskoj

Zajedno za djecu s teškoćama i njihove obitelji

14 Rujan 2021
Mliječna staza 2021. sudionici
UNICEF

U nedjelju, 12. rujna, završila je jubilarna peta UNICEF-ova utrka Mliječna staza. Utrka je i ove godine bila virtualna te se diljem Hrvatske održavala od 3. do 12 rujna. Više od 6200 sudionika svih dobi uključilo se u humanitarnu utrku kako bi podržali djecu s teškoćama u Hrvatskoj. Kroz kotizacije sudionika utrke, donacije građana i podršku tvrtki u tri mjeseca prikupljeno je 1,1 milijun kuna  kojima će UNICEF podržati uspostavljanje i proširenje stručnih usluga za djecu s teškoćama u područjima s najnižim indeksima razvijenosti, u kojima je dostupnost usluga najmanja.

Mliječna staza je humanitarni projekt koji uvijek generira pozitivnu energiju i osjećaj zajedništva. Tako je ove godine među 6200 prijavljenih sudionika bilo i 815 djece koja su sudjelovala ili uz svoje roditelje ili u sklopu 27 prijavljenih škola i vrtića iz svih krajeva Hrvatske. Kroz mobilnu aplikaciju su se sudionici povezali u više od 550 timova, a čak 26 udruga koje rade s djecom s teškoćama i osobama s invaliditetom aktivnim je sudjelovanjem u utrci doprinijelo ostvarenju cilja. Promovirajući utrku kroz različite kanale i pozivajući građane na sudjelovanje veliku solidarnost pokazalo je čak 90 osoba iz javnog života, među kojima su bili sportaši, paraolimpijci, glumci, pjevači, umjetnici, pisci i brojni donositelji odluka.

Biciklijada u Općini Bale/Valle
UNICEF
Biciklijada u Općini Bale/Valle
Sudionici Mliječne staze
Tomislav Klarić/UNICEF
Biciklijada u okolici Velike Gorice

Cilj UNICEF-ove kampanje je pomoći osigurati dostupnost inkluzivnih usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove roditelje, bez obzira na to gdje djeca i njihove obitelji žive. Stoga će sredstva prikupljena na ovogodišnjoj utrci UNICEF uložiti u usluge dnevnog boravka, grupne psihosocijalne podrške te kvalitetnih programa za roditelje djece s teškoćama tamo gdje takvih usluga nema ili ih je premalo. Dnevni boravak je socijalna usluga koja uključuje brigu o zdravlju, socijalni rad, odgoj i edukacijsku rehabilitaciju, njegu za djecu s najtežim teškoćama, pa su koristi boravka za djecu s teškoćama višestruke - od poticanja razvoja djeteta kroz različite grupne aktivnosti do omogućavanja odmora ili rada roditelja tijekom boravka djeteta. Psihosocijalna podrška je socijalna usluga koja kroz rehabilitaciju potiče razvoj kognitivnih, funkcionalnih, komunikacijskih ili socijalnih vještina djece s teškoćama. Roditelje djece s teškoćama u razvoju, koji se susreću s različitim dodatnim izazovima svom roditeljstvu, UNICEF će podržati kroz program "Rastimo zajedno Plus", u sklopu kojeg posebno educirani timovi stručnjaka provode specijalizirane radionice s roditeljima djece s teškoćama.

Centar Ozalj - sudionici utrke
Sudionici iz Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj
Glumac Fabijan Pavao Medvešek roni
Glumac Fabijan Pavao Medvešek zaronio je u majici Mliječne staze!
Savez umirovljenika na Mliječnoj stazi
Tim Zvijezde 75+ obilježio je 75. rođendan UNICEF-a.

Izvrsne rezultate ovogodišnje utrke komentirala je predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj, Regina M. Castillo: „Doprinos brojnih dobrih ljudi doveo nas je do sjajnih rezultata – više od 6200 sudionika podržalo je naš zajednički cilj i na tisućama staza diljem Hrvatske prikupili smo 216.000 'kilometara mogućnosti' te značajna sredstva koja ćemo uložiti u bolju budućnost djece s teškoćama. U Hrvatskoj, šanse za kvalitetan život djece ovise o mjestu u kojem je rođeno i biti dijete u većem gradu ili nekoj manjoj sredini često nije isto. Glavni povod naše utrke je da to mijenjamo i omogućimo iste prilike za razvoj za svu djecu, bez obzira gdje žive. Zato ćemo sredstva prikupljena na Mliječnoj stazi uložiti u stručne usluge u područjima gdje ih najviše nedostaje. Od srca hvala svim zvijezdama Mliječne staze koje su i ove godine zasjale u velikom broju i pokazale da građani zaista podržavaju djecu s teškoćama u Hrvatskoj.

Mliječna staza ove je godine održana uz potporu Vlade RH, nadležnih ministara, Hrvatskog paraolimpijskog odbora, kao i 54 tvrtke, među kojima se posebno ističe Kaufland Hrvatska, koji humanitarnu utrku podržava kao glavni sponzor već pet godina zaredom, te Privredna banka Zagreb, Centar vozila Hrvatske i Pampers.

UNICEF kampanju za djecu s teškoćama “Pretvorimo teškoće u mogućnosti” provodi cijelu godinu i svi mogu doprinijeti za bolju dostupnost stručnih usluga što za djecu znači brži napredak te ispunjeniji život! 

Udruga Mali Princ iz Požege
Udruga Mali Princ iz Požege uključila se u skupljanje kilometara mogućnosti.
Sudionici Mliječne staze
Mnogi sudionici kilometre mogućnosti prikupljali su planinareći.
Sudionici Mliječne staze
Udruga Aurora iz Šibenika i ove je godine sudjelovala na Mliječnoj stazi.
Sudionici Mliječne staze
Planinarenje po Medvednici.

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer
Irena Deiuri Rešetar
Suradnica u odjelu komunikacija

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.