Kontinuitet rada bolnica, vodoopskrbne mreže, škola i vrtića važan je za sve, a najviše za djecu

Donacija generatora struje ustanovama u Ukrajini u okviru razvojne i humanitarne pomoći Vlade RH

31 Srpanj 2023
posjet
UNICEF

Bucha, 31. srpnja 2023. – Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, u sklopu službenog posjeta Ukrajini posjetio je okrug Bucha u kojem su, u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, postavljeni generatori struje osigurani u okviru razvojne i humanitarne pomoći Vlade Republike Hrvatske.

Ministar Grlić Radman i Murat Sahin, predstojnik ureda UNICEF-a u Ukrajini posjetili su i tamošnji dječji vrtić Veselka te razgovarali o humanitarnoj krizi koja je ugrozila zdravstveni i obrazovni sustav, a time i budućnost djece u Ukrajini. Stalni napadi na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu otežali su funkcioniranje svih sektora, a najpogođeniji su sustav vodoopskrbe te sustavi zdravstva i obrazovanja. U okolnostima u kojima se Ukrajina nalazi, izuzetno je važno osigurati kontinuitet rada ključnih objekata  kako bi djeca imala pristup osnovnim uslugama. Donacija Vlade Republike Hrvatske u vrijednosti milijun eura pridonosi upravo tom cilju, a uključuje 50 generatora koji su postavljeni u najugroženija područja u Ukrajini.

„Hrvatska je i sama bila žrtva snažne vojne agresije prije 30 godina i dobro razumijemo što to znači i za Ukrajinu. Ta su nas iskustva naučila važnosti pružanja pomoći i podrške kada je najpotrebnije. Stoga sam iznimno ponosan što smo UNICEF-u donirali milijun eura za pomoć u hitnoj obnovi energetske infrastrukture u Ukrajini. Zahvaljujući donaciji Hrvatske, UNICEF je nabavio 50 generatora struje i isporučio ih školama i bolnicama diljem zemlje, uključujući i dječji vrtić Veselka, gdje smo se danas okupili. Ovaj generator će osigurati kontinuirani sustav grijanja, ne samo dječjem vrtiću Veselka već i za četrnaest stambenih zgrada u okolici. Želimo da toplina koju donosi ovaj generator simbolizira toplinu našeg prijateljstva i solidarnosti prema vama, dragi Ukrajinci”, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

„Izuzetno smo zahvalni Hrvatskoj na ovom partnerstvu jer nam omogućuje pružanje hitne pomoći koja spašava živote građanima Ukrajine. Naša je suradnja pomogla u pružanju ključnih usluga, uključujući zdravstvenu skrb, socijalne usluge, vodu i grijanje tijekom zime za tisuće djece i njihove obitelji. Iznimno cijenimo naše partnerstvo s Hrvatskom i smatramo ga čvrstom osnovom za širenje bolje skrbi za djecu te usluga ranog razvoja djece”, rekao je Murat Sahin, predstojnik UNICEF-a u Ukrajini.

 

Pružanje podrške Ukrajini jedan je u nizu projekata na kojima je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH ostvarilo uspješnu suradnju s UNICEF-om u okviru službene razvojne i humanitarne pomoći koja se odnosi na aktivnosti i mjere osmišljene za promicanje održivog razvoja u slabije razvijenim zemljama. Aktivnosti u sklopu Službene razvojne pomoći (eng. Official Development Assistance – ODA) financiraju iz proračunskih sredstava Republike Hrvatske te koriste u skladu s propisima Odbora za razvojnu pomoć OECD-a o službenoj razvojnoj pomoći. 

 

--- 

 

Dosadašnji projekti suradnje MVEP-a i Ured UNICEF-a u Hrvatskoj u području službene razvojne pomoći ostvareni u razdoblju od 2018. do 2023. godine: 

 

  • Osiguravanje kvalitetne i pravovremene zdravstvena zaštite za sirijske izbjeglice u Egiptu, s posebnim naglaskom na djecu i žene kao najranjivije 
  • Zaštita i poboljšanje uvjeta obrazovanja djece sirijskih izbjeglica u Jordanu financiranjem izgradnje pet igrališta za djecu s teškoćama u izbjegličkim kampovima Azraq i Za'atari 
  • Humanitarna pomoć djeci i obiteljima u Jemenu 
  • Obnova inkluzivnih dječjih igrališta u Libanonu 
  • Donacija generatora koji omogućavaju kontinuirani rad zdravstvenih i obrazovnih institucija u Moldaviji 
  • Uspostavljanje tri montažne škole za djecu u potresom pogođenim područjima u Turskoj 

Kontakti za medije

Morana Tuškan
Communication Associate

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.