Izjava izvršne direktorice UNICEF-a Catherine M. Russell o djeci u Ukrajini

24 Veljača 2022
Tata i sin u Ukrajini
Daniel Leal/AFP
Tata alexander tješi sina dok obitelj bježi u sigurnost zbog trenutačne situacije u Ukrajini.

NEW YORK, 24.02.2022 – „UNICEF je duboko zabrinut zbog zaoštravanja situacije u Ukrajini jer to predstavlja neposrednu prijetnju životima i dobrobiti 7,5 milijuna djece u toj zemlji. Vatra iz teškog naoružanja već je oštetila važnu vodoopskrbnu infrastrukturu i obrazovne ustanove na području linije razgraničenja. Ako borbe ne prestanu, deseci tisuća obitelji mogle bi biti prisilno raseljene što će dramatično povećati potrebu za humanitarnom pomoći.“

“UNICEF radi diljem istočne Ukrajine na pojačavanju programa spašavanja života djece. To uključuje prijevoz pitke vode kamionima do područja pogođenih sukobima; dostavljanje zdravstvenih, higijenskih i školskih potrepština za hitne situacije što bliže zajednicama u blizini linije razgraničenja i suradnju s gradovima i općinama kako bi se osigurala neposredna pomoć za djecu i obitelji u potrebi. Mobilni timovi čiji rad podržava UNICEF pružaju psihosocijalnu podršku djeci traumatiziranoj kroničnom nesigurnošću.“

„Posljednjih osam godina sukoba nanijeli su duboku i trajnu štetu djeci s obje strane linije razdvajanja. Djeca Ukrajine trebaju mir, odmah."  

“UNICEF ponavlja apel glavnog tajnika UN-a za hitnim prekidom sukoba i poziva sve strane da poštuju svoje međunarodne obveze zaštite djece te da osiguraju da humanitarne organizacije mogu sigurno i brzo doći do djece u potrebi. UNICEF također poziva sve strane da se suzdrže od napada na osnovnu infrastrukturu o kojoj djeca ovise – uključujući sustave za vodu i odvodnju, zdravstvene ustanove i škole.”

#####

Za više informacija kontaktirajte:

Christopher Tidey, UNICEF New York, +1 917 340 3017, ctidey@unicef.org
Marixie Mercado, UNICEF Geneva, +41 79 559 7172, mmercado@unicef.org

Kontakti za medije

Marina Knežević Barišić
Suradnica u odjelu komunikacija
UNICEF
Tel: 01 3031 641

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.