Grupa KONČAR donirala UNICEF-u 120 tisuća kuna za podršku djeci s teškoćama u Hrvatskoj

Suradnja UNICEF-a i grupe Končar

21 Prosinac 2021
Dječak se igra
Shutterstock

Zagreb, 13. prosinca 2021. – Grupa KONČAR donirala je 120.000 kuna Uredu UNICEF-a za Hrvatsku za podršku kampanji „Sve budućnosti trebaju mogućnosti“. Nastavak je to uspješne suradnje nakon što se ove jeseni UNICEF-ovoj humanitarnoj virtualnoj utrci Mliječna staza priključilo čak 112 predstavnika iz 13 Društava Grupe KONČAR koji su prikupivši rekordnih 11.811 kilometara osvojili prvo mjesto u poretku timova. Donirana sredstva UNICEF-u će pomoći pri uspostavljanju i proširenju usluga za djecu s teškoćama i roditelje u područjima gdje su usluge najmanje dostupne i indeksi razvijenosti najniži.

Kako bi pokrenuo pozitivne promjene, UNICEF drugu godinu zaredom provodi nacionalnu kampanju za podršku djeci s teškoćama u razvoju. Potrebe djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u Hrvatskoj velike su jer mnogi od njih žive bez pristupa uslugama koje su im potrebne. Naime, u Hrvatskoj samo jedno od troje djece s teškoćama, koja su korisnici naknada temeljem teškoće, ima pristup uslugama dnevnog boravka, psihosocijalne podrške i rane intervencije, dok je stanje u područjima s najnižim indeksima razvijenosti još lošije, pa tamo u prosjeku samo jedno dijete od četvero djece s teškoćama ima pristup tim uslugama.

Usluge dnevnog boravka i psihosocijalna podrška prilika su da djeca s teškoćama dobiju podršku stručnjaka, druže se sa svojim vršnjacima, nauče i steknu vještine koje će im omogućiti da budu samostalnija. Tamo mogu dobiti pomoć rehabilitatora, socijalnog radnika, medicinske sestre, a prema potrebama i logopeda, kinezioterapeuta, psihologa, likovnog i glazbenog terapeuta. Roditelji mogu steći nova znanja i vještine kako bi mogli pružiti kvalitetnu skrb svojem djetetu te se bolje nositi s dodatnim izazovima s kojima se susreću. Uz ulaganja u bolju dostupnost usluga, kampanjom usmjerenom na sposobnosti i mogućnosti djece s teškoćama UNICEF želi poticati promjene u stavovima, uklanjanje stigme i diskriminacije te graditi svijest o važnosti inkluzije u stvaranju jednakih mogućnosti za svako dijete, kao temelj za bolje društvo.

„Iznimno se radujem što smo prijateljstvo Končara i UNICEF-a produbili suradnjom na još jednom značajnom nacionalnom projektu, u želji da svoj djeci omogućimo jednake prilike za razvoj i učenje. Ove smo godine kao tvrtka najveći dio budžeta za sponzorstva i donacije uložili u humanitarne aktivnosti, prvenstveno namijenjene djeci i mladima. Smatramo to svojom obvezom prema zajednici i zalogom za sretniju i sigurniju budućnost svakog djeteta u Hrvatskoj“, izjavio je mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

„Svako dijete s teškoćama, bez obzira gdje živi, treba ljubav obitelji, ali i podršku stručnjaka kako bi napredovalo i vodilo ispunjeniji život. UNICEF kao organizacija podržava razvoj i pružanje kvalitetnih usluga ključnih za razvoj djece s teškoćama, a osobito nam je drago kad pri ostvarivanju tog cilja imamo podršku korporativnog sektora, posebice snažnog partnera kao što je Grupa Končar. Zahvalni smo što je Grupa prepoznala naše akcije kao prilike gdje može ostaviti svoj nesebičan humanitarni trag. Iz jednog dobrog djela rađa se novo pa nas tako izuzetno veseli produbljivanje našeg partnerstva i najnovija donacija za kampanju „Sve budućnosti trebaju mogućnosti“, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.