Ministar Grlić Radman otvorio školu u Turskoj u okviru suradnje Vlade Republike Hrvatske i UNICEF-a

17 Siječanj 2024
Grlic Radman otvorio skolu u Turskoj
UNICEF Turska
Ministar Grlić Radman otvorio skolu u Turskoj

Zagreb, 17. siječnja 2024. – Ususret obilježavanju godine dana od razornog potresa u Turskoj, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman svečano je otvorio školu Adıyaman Trade Vocational and Technical High School u pokrajini Adıyaman. Cilj je inicijative, koja je dio sporazuma vrijednog milijun eura između Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i UNICEF-a, odgovoriti na izazove u obrazovanju s kojima se suočavaju potresom pogođena područja u Turskoj.

Ured UNICEF-a u Turskoj blisko surađuje s Vladom Republike Turske, posebice s Ministarstvom nacionalnog obrazovanja, kako bi se ublažile negativne posljedice potresa na djecu i mlade, njihove obitelji i nastavničko osoblje.

Prema službenom izvještaju „Türkiye Recovery and Reconstruction Assessment“ 576 škola uništeno je ili oštećeno zbog potresa. Srednja škola Adıyaman jedna je od tri montažne škole osnovane zahvaljujući ovom sporazumu. Procjenjuje se kako će u tri montažne škole više od 1000 djece nastaviti svoje obrazovanje, međutim, na temelju potreba koje utvrđuje Ministarstvo nacionalnog obrazovanja, više od 2100 djece moglo bi pohađati nastavu u slučaju da se ona održava u dvije smjene. Montažne škole nalaze se u pokrajinama Adıyaman i Hatay, a svaka škola ima učionice, prostorije za nastavničko osoblje, ateljee namijenjene za radionice učenika srednjih tehničkih i strukovnih škola te sanitarne prostorije, uključujući one posebno prilagođene djeci s teškoćama u razvoju. Takva infrastruktura omogućava nastavak obrazovanja u učionicama te naglašava predanost uključivom i pristupačnom obrazovnom okruženju.

„Izgradnja tri montažne škole, rezultat ovog zajedničkog pothvata, simbolizira više od puke obnove infrastrukture. Predstavlja postavljanje temelja za svjetliju budućnost, unaprjeđujući prilike za djecu u regiji. Iako se približava tragična obljetnica, zajedno gledamo s optimizmom prema naprijed, a današnje otvaranje škole govori tome u prilog. Siguran sam da će ova svečanost označiti značajnu prekretnicu na putu prema oporavku, simbolizirajući postojani duh zajednice i snagu međunarodne suradnje“, istaknuo je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova prilikom otvaranja škola.

„Izražavamo veliku zahvalnost Vladi Republike Hrvatske na velikodušnom doprinosu u naporima za obnovu škola te stvaranju sigurnog obrazovnog okruženja za djecu pogođenu potresima. Tijekom prošle godine radili smo svakodnevno i bez prestanka kako bismo pružili humanitarnu pomoć djeci pogođenoj potresima i njihovim obiteljima te se usredotočili na oporavak. Vrlo smo blisko surađivali s Vladom Republike Turske i drugim partnerima kako bismo osigurali da djeca mogu nastaviti svoje školovanje. To ne bi bilo moguće bez velikodušnih partnera poput Vlade Republike Hrvatske“, izjavio je Paolo Marchi, predstavnik Ureda UNICEF-a u Turskoj.

---

Pružanje podrške Turskoj sedmi je u nizu projekata na kojima Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uspješno surađuje s UNICEF-om u okviru službene razvojne i humanitarne pomoći. Službena razvojna pomoć (eng. Official Development Assistance - ODA) odnosi se na aktivnosti i mjere osmišljene za promicanje održivog razvoja u slabije razvijenim zemljama, a aktivnosti se financiraju iz proračunskih sredstava Republike Hrvatske te koriste u skladu s propisima Odbora za razvojnu pomoć OECD-a o službenoj razvojnoj pomoći.

Projekti suradnje MVEP-a i Ured UNICEF-a u Hrvatskoj u području službene razvojne pomoći ostvareni u razdoblju od 2018. do 2024. godine:

  • Osiguravanje kvalitetne i pravovremene zdravstvena zaštite za sirijske izbjeglice u Egiptu, s posebnim naglaskom na djecu i žene kao najranjivije
  • Zaštita i poboljšanje uvjeta obrazovanja djece sirijskih izbjeglica u Jordanu financiranjem izgradnje pet igrališta za djecu s teškoćama u izbjegličkim kampovima Azraq i Za'atari
  • Humanitarna pomoć djeci i obiteljima u Jemenu
  • Obnova inkluzivnih dječjih igrališta u Libanonu
  • Donacija generatora koji omogućavaju kontinuirani rad bolnica i škola u Ukrajini
  • Donacija generatora koji omogućavaju kontinuirani rad zdravstvenih i obrazovnih institucija u Moldaviji
  • Osnaživanje djevojčica za pristup relevantnom, kvalitetnom obrazovanju i prilikama za izgradnju vještina u Keniji
  • Humanitarna potpora civilnom stanovništvu i djeci Gaze u Egiptu, Jordanu i Gazi
  • Poboljšanje razvoja digitalnih vještina djevojaka u Etiopiji

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.