Donacija generatora struje ustanovama u Moldaviji u okviru razvojne i humanitarne pomoći Vlade RH

13 Srpanj 2023
Moldavija posjet
Vladimir Dogoter
Maha Damaj, predstojnica Ureda UNICEF-a u Moldaviji, Gheorghe Țurcanu, ravnatelj Centra za smještaj i rehabilitaciju djece i Marija Kapitanović, Nj.E. Veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Moldaviji sa sjedištem u Bukureštu

Kišinjev, 13. srpnja 2023. – Nj.E. Veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Moldaviji sa sjedištem u Bukureštu, Marija Kapitanović u srijedu 12. srpnja s predstojnicom Ureda UNICEF-a u Moldaviji Mahom Damaj posjetila je dvije od osam ustanova u Kišinjevu u kojima su postavljeni generatori struje osigurani u okviru razvojne i humanitarne pomoći Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku. U okviru posjeta, veleposlanica Kapitanović i predstojnica Damaj susrele su se s zamjenicom gradonačelnika Kišinjeva Angelom Cutasevici i ravnateljem Centar za smještaj i rehabilitaciju djece Gheorgheom Țurcanuom.

Osim priljeva izbjeglica, Moldavija je suočena s ozbiljnom energetskom krizom. Zbog stalnih napada na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu uništene su trafostanice koje su osiguravale gotovo trećinu moldavskog uvoza električne energije. Nestankom struje najviše su ugroženi sektori zdravstva i socijalne skrbi te obrazovni sustav kao i sustav civilne zaštite koji je odgovoran za sigurnost i skrb o izbjeglicama.

Donacija je obuhvatila osam generatora struje koji su isporučeni u sedam zdravstvenih i obrazovnih ustanova u Kišinjevu te u Centar za smještaj u Ceadir Lungi, regiji na jugu Moldavije. Spomenute ustanove broje preko 1800 korisnika. Vrijednost donacije iznosi 100.000 eura. Ova podrška odgovor je na potrebe da se moldavskim institucijama kao što su bolnice i škole osigura neometan rad kako bi djeci pružale osnovne zdravstvene i obrazovne usluge. To se ponajprije odnosi na najranjiviju djecu poput djece s teškoćama u razvoju i djece u nepovoljnom položaju.

“Veliko mi je zadovoljstvo što je hrvatska donacija iskorištena za ovako vrijedan cilj. Ovom donacijom Vlada Republike Hrvatske pruža potporu Moldaviji i moldavskom narodu u upravljanju i prevladavanju energetskih potreba u nadolazećim zimskim mjesecima osiguravajući nesmetano djelovanje institucija nadležnih za dobrobit djece i najugroženijih. Kao veleposlanica RH u Moldaviji, moja misija je, uz daljnji razvoj diplomatskih odnosa naših dviju država, približiti se građanima Moldavije, a upravo ovom donacijom Hrvatska šalje poruku solidarnosti s njima. Hrvatska je danas članica UN-a, EU-a, NATO-a i drugih međunarodnih organizacija, ali Hrvatska je i zemlja koja jako dobro zna što znači prolaziti kroz teško razdoblje. Devedesetih godina prošlog stoljeća Hrvatska je zbrinula stotine tisuća izbjeglica, kako interno raseljenih, tako i izbjeglih iz susjedne države, među kojima najviše žena i djece. Stoga vjerujem kako imamo poseban senzibilitet za ljude u potrebi. Zahvaljujem Uredu UNICEF-a u Hrvatskoj na suradnji kao i UNICEF-u u Moldaviji što nam je pomogao u realizaciji ove vrijedne donacije”, izjavila je prilikom posjeta Marija Kapitanović, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Moldaviji sa sjedištem u Bukureštu.

“Osiguravanjem generatora za osam institucija u Moldaviji koje nude osnovne usluge obrazovanja, rehabilitacije i medicinske pomoći djeci, uključujući djecu s teškoćama u razvoju ili one u nepovoljnom položaju, UNICEF osigurava pokrivanje energetskih potreba, posebice za nadolazeću zimsku sezonu. Sretna sam i ponosna što se već sada, tijekom ljeta, možemo pripremiti za svaki izazov ili iznenađenje koje nam zima može donijeti. Zahvaljujući podršci Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, možemo jamčiti da će ove ustanove djelovati bez obzira na izazove vezane uz pristup energiji, vitalnom resursu za sigurnost i dobrobit djece, koja mora biti zajamčena bez obzira na krizu ili sukobe u regiji”, poručila je Maha Damaj, predstojnica Ureda UNICEF-a u Republici Moldaviji. 

Pružanje podrške Moldaviji jedan je u nizu projekata na kojima je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH ostvarilo uspješnu suradnju s UNICEF-om u okviru službene razvojne i humanitarne pomoći koja se odnosi na aktivnosti i mjere osmišljene za promicanje održivog razvoja u slabije razvijenim zemljama. Aktivnosti u sklopu Službene razvojne pomoći (eng. Official Development Assistance – ODA) financiraju iz proračunskih sredstava Republike Hrvatske te koriste u skladu s propisima Odbora za razvojnu pomoć OECD-a o službenoj razvojnoj pomoći.

Moldavija posjet_01
Vladimir Dogoter
Angela Cutasevici, zamjenica gradonačelnika Kišinjeva i Marija Kapitanović, Nj.E. Veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Moldaviji sa sjedištem u Bukureštu

--- 

Dosadašnji projekti suradnje MVEP-a i Ured UNICEF-a u Hrvatskoj u području službene razvojne pomoći ostvareni u razdoblju od 2018. do 2023. godine: 

  • Osiguravanje kvalitetne i pravovremene zdravstvena zaštite za sirijske izbjeglice u Egiptu, s posebnim naglaskom na djecu i žene kao najranjivije

  • Zaštita i poboljšanje uvjeta obrazovanja djece sirijskih izbjeglica u Jordanu financiranjem izgradnje pet igrališta za djecu s teškoćama u izbjegličkim kampovima Azraq i Za'atari

  • Humanitarna pomoć djeci i obiteljima u Jemenu

  • Obnova inkluzivnih dječjih igrališta u Libanonu

  • Donacija generatora koji omogućavaju kontinuirani rad bolnica i škola u Ukrajini

  • Donacija generatora koji omogućavaju kontinuirani rad zdravstvenih i obrazovnih institucija u Moldaviji

  • Uspostavljanje tri montažne škole za djecu u potresom pogođenim područjima u Turskoj

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.