Djeca su u povećanom riziku od online nasilja tijekom globalne pandemije COVID-19

Smjernice za zaštitu djece tijekom pandemije i izolacije

17 Travanj 2020
Djevojčica na internetu
UNICEF

Zbog pandemije COVID-19, milijuni djece izloženi su povećanom riziku štetnosti virtualnog svijeta jer se njihovi životi sve više odvijaju na internetu, priopćili su danas UNICEF i partneri.

„Pandemija koronavirusa dovela je do neviđenog porasta vremena koje se provodi pred ekranom", rekao je dr. Howard Taylor, izvršni direktor Globalnog partnerstva za zaustavljanje nasilja nad djecom. „Zatvaranje škola i strože mjere dovode do toga da se sve više obitelji oslanja na tehnologiju i digitalna rješenja kako bi djecu naučila, zabavila i povezala s vanjskim svijetom, ali nemaju sva djeca potrebna znanja, vještine i resurse da bi se zaštitili na mreži."

 

Više od 1,5 milijardi djece i mladih diljem svijeta pogođeno je zatvaranjem škola. Mnogi od tih učenika sada pohađaju nastavu na internetu te se u puno većem opsegu druže na društvenim mrežama. Međutim, zbog veće količine vremena provedenog na virtualnim platformama, djeca postaju izloženija seksualnom iskorištavanju, budući da predatori trenutna situacija s pandemijom pogoduje. Nedostatak kontakta licem u lice s prijateljima i partnerima može dovesti do povećanja rizika, primjerice kroz slanje eksplicitnih fotografija, a osim toga, djeca se zbog povećanog i nestrukturiranog provođenja vremena na mreži mogu u većoj mjeri izložiti potencijalno štetnim i nasilnim sadržajima.

 

UNICEF je, u suradnji s partnerima, Globalnim partnerstvom za zaustavljanje nasilja nad djecom, Međunarodnom unijom za telekomunikacije (ITU), Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), Uredom UN-a za droge i kriminal (UNODC), WePROTECT Global Allianceom, Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i Svjetska fondacijom za djetinjstvo USA (Childhood USA) objavio dokument sa smjernicama čiji je cilj potaknuti vlade, tehnološku industriju, nastavnike i roditelje na oprez, te na poduzimanje hitnih mjera za ublažavanje potencijalnih rizika kako bi se osiguralo da tijekom ovih kriznih vremena online iskustvo djece bude sigurnije i pozitivno.

 

„U sjeni COVID-19, životi milijuna djece privremeno su se sveli samo na njihove domove i ekrane. Moramo im pomoći da se snađu u novoj stvarnosti ", rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore. "Pozivamo vlade i industriju da udruže snage kako bi djeci i mladima osigurali sigurnost na mreži putem poboljšanih sigurnosnih značajki i novih alata koji pomažu roditeljima i nastavnicima da nauče svoju djecu kako sigurno koristiti internet."

 

Preliminarne preporučene mjere za ublažavanje internetskih rizika za djecu tijekom COVID-19 uključuju:

 

  • Vlade: Nužno je osigurati da temeljne službe za zaštitu djece budu aktivne i tijekom pandemije; educirati zdravstvene, obrazovne i socijalne radnike o učincima koje Covid-19 može imati na dobrobit djece, uključujući povećane rizike na internetu; pojačati inicijative za podizanje svijesti i edukacije o sigurnosti na internetu i osigurati da pružatelji socijalnih usluga, škole, roditelji i djeca budu upoznati s načinima putem kojih mogu prijaviti potencijalne probleme.

 

  • Industriju informacijske tehnologije, uključujući platforme za društvene mreže: Osigurati da internetske platforme poboljšaju mjere zaštite, posebno alate za virtualno učenje, i da budu jasno dostupne nastavnicima, roditeljima i djeci; promovirati i olakšati upućivanje sigurnosnih službi i linija za pomoć; provoditi politiku umjerenosti korištenja interneta koja je u skladu s pravima djece; koristiti ugrađene mjere zaštite, istovremeno uvodeći inovacije, kao i osigurati internetsku povezanost kojom bi se poboljšao pristup djeci u nepovoljnom položaju, u kućanstvima s niskim primanjima.

 

  • Škole: Ažurirajte postojeću zaštitu koja bi se prilagodila uvjetovanoj svakodnevici djece koja uče od kuće; promovirati i nadzirati dobro ponašanje na mreži i osigurati djeci stalan pristup školskim savjetovalištima.

 

  • Roditelje: Osigurati da dječji uređaji imaju najnovija ažuriranja softvera i antivirusne programe; ostvarivati otvoren dijalog s djecom o tome kako i s kim komuniciraju na mreži; raditi s djecom na uspostavljanju pravila o tome kako, kada i gdje se internet može koristiti; budite svjesni znakova nevolje kod djece koji se mogu pojaviti s njihovim povećanim mrežnim aktivnostima i budite upoznati s pravilima škole te pronađite pristup linijama za pomoć i telefonima koji su u tu svrhu dostupni.

 

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.