Otvoren Društveno kulturni centar Petrinja koji nudi mnoštvo sadržaja za lokalno stanovništvo, a osobito mlade

UNICEF nastavlja pružati podršku djeci i mladima u Sisačko-moslavačkoj županiji

27 Listopad 2022
DKC Petrinja
Mislav Mesek

Petrinja, 27. listopada 2022. – Udruga IKS svečano je otvorila Društveno kulturni centar (DKC), mjesto je u kojem će Udruga IKS iz Petrinje uz podršku lokalnih, nacionalnih i međunarodnih partnera nastaviti provoditi aktivnosti kao što su volontiranje, međunarodne razmjene mladih, kulturna i društvena događanja te građanski angažman usmjeren na rješavanje lokalnih problema. Osim toga, DKC je mjesto koje omogućuje kreiranje sadržaja po mjeri mladih, izražavanje kreativnosti, inventivnosti, mladenačkih ideja – za njihov osobni rast i razvoj kao pojedinaca koji preuzimaju osjećaj pripadnosti i odgovornosti prema zajednici, ali i društvu u cjelini, a posebno osjetljivost za najranjivije skupine društva.

Potreba za društveno-kulturnim sadržajima, posebice kod mladih, detektirana je kroz mapiranje potreba u Sisačko-moslavačkoj županiji što je rezultiralo uspostavljanjem društveno kulturnog centra kao inovativnog modela upravljanja, odnosno modela javno-civilnog partnerstva. Na otvorenju DKC-a okupljenima su se obratili ravnateljica Uprave za programe i projekte Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Nada Zrinušić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka Josić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Petrinje Ana Aleksić Pezelj te predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castillo i izvršna direktorica Montessori Grupe, Leonor Diaz Alcantara.

DKC Petrinja
Mislav Mesek
DKC Petrinja
Mislav Mesek

Društveno kulturni centar ima površinu 129.6 kvadratnih metara - modularni objekt smješten je na adresi Turkulinova 9 u Petrinji. DKC je plod donacija Ureda UNICEF-a Hrvatska u iznosu od 211.250,00 HRK za 86.4 kvadratna metra, dok je dodatnih 43,2 kvadratnih metara osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 166.750,00 HRK. Uspostavu DKC Petrinja svojim donacijama podržali su također Montessori grupa opremom u vrijednosti 121.310,29 HRK, DOKA Hrvatska donacijom poveznog stubišta, Braniteljska građevinska zadruga Osijek materijalom i izvedbom betonske podloge za objekt te montažom poveznog stubišta, kao i brojni privatni i poslovni donatori koji su podržali crowdfunding kampanju #daimamgdje u iznosu od 44.868,08 HRK kojima je nabavljena oprema za POP UP aktivnosti DKC Petrinja te brojni domaći i volonteri Europskih snaga solidarnosti.

Osim izgradnje, opremanje DKC-a Petrinja, kao i provedbu aktivnosti u kojima će sudjelovati i mladi iz prometno nepovezanih i slabije razvijenih mjesta Sisačko-moslavačke županije podržali su Grad Petrinja, Središnji državni ured za demografiju i mlade, Agencija za mobilnost i programe EU, Ured za udruge Vlade RH, Ravnateljstvo civilne zaštite RH, kao i brojni privatni i poslovni donatori kroz crowdfunding kampanju „Zajednica u centru – da imam gdje… živjeti“.

DKC Petrinja
Mislav Mesek

„Ideja uspostave modernog društveno kulturnog centra u Udruzi IKS rodila se još 2014. godine kao logičan slijed objedinjavanja mnogobrojnih i raznolikih aktivnosti naše organizacije koje provodi na ruralnom području s jednim od najnižih indeksa razvijenosti Republike Hrvatske. Kako od 2010. godine Udruga IKS djeluje u jednom malom dijelu kulturno zaštićenog dobra u centru grada Petrinje, koje je i prije potresa bilo u lošem stanju, projektni prijedlog Udruge IKS “Community {R}evolution” iz 2014. godine bio je pokušaj stvaranja primjera dobre prakse kako građanskim aktivizmom od nekorištene javne imovine stvoriti moderni društveno kulturni centar u službi građana. Potres je urušio zgradu u Turkulinovoj 9, ali čitavi su ostali su temelji ideje na kojoj smo prkosno,  predano i neumorno radili protekle gotovo dvije godine. Danas smo napravili prvi korak, otvorili vrata DKC-a  građanima Petrinje i cijele SMŽ te dali temelj za kreiranje budućih sadržaja po mjeri naših građana, posebno mladih. Ovo je mjesto za sve, žarište građanskih inicijativa, motivirajućeg okružja i razvoja potencijala mladih. Vjerujem da će vrijednost DKC-a u našoj ranjenoj zajednici kroz civilno-javno partnerstvo osigurati njegovu održivost. Nije teško, potrebna je samo politička volja!” - izjavila je Tamara Jovičić, izvršna direktorica Udruge IKS.

 

„U UNICEF-u vjerujemo da društvo ima obvezu osigurati svakome djetetu uvjete da ostvari svoj puni potencijal i zato su u našem fokusu uvijek oni najranjiviji, a djeca i mladi iz Sisačko-moslavačke županije u posljednje su dvije godine zaista proživjeli mnoge teške i potresne trenutke. Otvaranje Društveno kulturnog centra Petrinja od izuzetne je važnosti i vjerujem kako će okupljati generacije djece i mladih koji će imati izravne koristi od društvenih, edukativnih, kulturnih i drugih aktivnosti.“, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u Petrinji.

 

„Otkako sam prvi put došla u Petrinju i upoznala tim Udruge IKS, impresionirana sam i inspirirana njihovim radom, svime što su već učinili i što čine kao podršku lokalnoj zajednici. Njihov entuzijazam, posvećenost i predanost pomoći drugima, primjer je onog najboljeg u Hrvatskoj“, izjavila je Leonor Diaz Alcantara, izvršna direktorica Montessori Grupe.

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.