„Odgovorno, ali s optimizmom gledamo u budućnost!“

UNICEF i Vlada Republike Hrvatske održali godišnji sastanak i osvrnuli se na zajednički ostvarene rezultate

08 Veljača 2023
Regina Castillo
GDimic/UNICEF

ZAGREB, 8. veljače 2023.– U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u srijedu, 8. veljače, održan je godišnji sastanak kojem su se predstavnici Vlade Republike Hrvatske i UNICEF-a, zajedno s brojnim partnerima osvrnuli na zajednički ostvarene rezultate u prošloj godini i tijekom proteklog ciklusa programa suradnje od 2017. do 2022. te najavili prioritete suradnje u narednom programskom razdoblju od 2023. do 2027. godine

UNICEF kontinuirano djeluje kroz petogodišnje programske mandate, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, osiguravajući strukturne i dugoročne promjene za djecu. Posljednje programsko razdoblje je zbog pandemije iznimno trajalo šest godina, a neki od najvažnijih rezultata za djecu ostvarenih uz podršku UNICEF-a u razdoblju 2017. – 2022. odnose se na podršku djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima, zdravstvenu skrb, podršku obiteljima i zaštitu djece i mladih, pristup kvalitetnom obrazovanju, podršku djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, podršku djeci u pravosudnom sustavu te razvoj adolescenata i mladih.   

DT Matusic

UNICEF je, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, tijekom pandemije koronavirusa,  pružio podršku svim ključnim sustavima koji brinu o zdravlju, obrazovanju i zaštiti djece. Nakon razornih potresa 2020. godine, UNICEF je osigurao podršku djeci i obiteljima, zaštitnu i medicinsku opremu te sredstva za nastavak pružanja ključnih usluga. S eskalacijom rata u Ukrajini i rastućim brojem izbjeglica iz Ukrajine u Hrvatskoj, UNICEF je pružio podršku djeci bez pratnje ili odvojenoj od obitelji, osigurao psihosocijalnu podršku te obrazovne materijale i edukaciju za stručnjake iz raznih resora.

 

U suradnji s lokalnom zajednicom, resornim Ministarstvima i Vladom Republike Hrvatske, UNICEF provodi pilot-program EU Jamstvo za svako dijete, financiran sredstvima Europske unije, s ciljem iskorjenjivanja dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti, kroz osiguravanje pristupa zdravstvenoj skrbi, obrazovanju, uslugama zaštite djece i podrške obiteljima, adekvatnom stanovanju i kvalitetnoj prehrani za najugroženiju djecu. 

mladi

Novi program suradnje Vlade Republike Hrvatske i UNICEF-a za razdoblje od 2023. do 2027. izravno doprinosi Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030. godine i drugim ključnim strategijama, kao što su Nacionalni plan za oporavak i otpornost, Nacionalni plan za prava djece i Nacionalni akcijski plan za provedbu Europskog jamstva za svako dijete. Suradnja UNICEF-a i Vlade Republike Hrvatske obuhvatit će programe i aktivnosti usmjerene prema daljnjem razvijanju i osnaživanju zaštite, zdravstvene skrbi, obrazovanja i razvoja vještina djece i adolescenata, s posebnim fokusom na one najranjivije i one koji odrastaju u riziku od socijalne isključenosti, kao što su djeca u alternativnoj skrbi, djeca romske nacionalne manjine, djeca migranti, djeca s teškoćama u razvoju, djeca s problemima u ponašanju i djeca koja žive u siromaštvu. 

mladi

“Uspješnu suradnju Vlade Republike Hrvatske i UNICEF-a u proteklih šest godina obilježavaju sustavna ulaganja za dobrobit djece i mladih te spremnost na inovacije i iskorake čak i u najizazovnijim okolnostima. Zajedno s UNICEF-om i brojnim partnerima strateški ulažemo u zaštitu i bolje uvjete za razvoj djece i mladih u Hrvatskoj, a kroz razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć inozemstvu pomažemo drugim zemljama te imamo aktivnu ulogu u modeliranju rješenja koja mogu promijeniti živote najranjivije djece na razini Europske unije", poručio je Frano Matušić, državni tajnik za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

 

“Cilj je UNICEF-a osigurati da svako dijete ostvari svoje pravo na zdravstvenu skrb, obrazovanje, zaštitu i jednakost. Tko god to dijete bilo i gdje god živjelo. Od toga nikada nećemo odustati, jer svako dijete zaslužuje djetinjstvo i priliku da ostvari svoja prava. Velike promjene za djecu nisu moguće bez suradnje s partnerima, stoga UNICEF gradi partnerstva koja su važan preduvjet u osiguravanju sustavnih promjena na dobrobit svakog djeteta. Suradnja s Vladom Republike Hrvatske, lokalnim vlastima, civilnim društvom i poslovnim sektorom izuzetno je važna u postizanju dugoročnih promjena i važnih rezultata za djecu, mlade i njihove obitelji, a mi svoju partnersku ulogu shvaćamo vrlo ozbiljno i odgovorno. Zahvaljujemo svim partnerima, posebno Vladi Republike Hrvatske, na posvećenosti djeci te s optimizmom gledamo u narednih pet godina“, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

 

Kontakti za medije

Marin Ilej
Communication Officer

O UNICEF-u

UNICEF promiče prava i dobrobit djece u svemu što radimo. U suradnji s partnerima, radimo u nekima od najizazovnijih dijelova svijeta kako bismo pomogli najugroženijoj djeci na svijetu. U više od 190 država i teritorija radimo za svako dijete, s posebnim fokusom na najranjiviju djecu.

Pratite što radimo za djecu i mlade u Hrvatskoj na našem Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu.