Neprekinute veze - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka

Ova publikacija dio je programa ‘Neprekinute veze’ koji je UNICEF provodio u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i udrugom Roda – Roditelji u akciji.

Sud
VKljajo/UNICEF

Istaknuto

Djetetov je život neodvojiv od života njegovih roditelja. Često je otežan zbog roditeljeva izbora, njegovih postupaka i njegovih odluka. Potrebe djece čiji su roditelji u zatvoru najčešće nisu prepoznate i njih se ne zamjećuje kao skupinu koja, zato što su se na njihov život odrazili postupci njihovih roditelja, zahtijeva posebnu pažnju. O tome kako roditeljevo izdržavanje kazne zatvora utječe na dijete možemo govoriti iz perspektive roditelja zatvorenika, zatim roditelja ili drugoga trenutačnog skrbnika s kojim dijete ostaje živjeti, člana obitelji i stručnjaka. Ali, što je najvažnije, možemo i trebamo govoriti iz perspektive samoga djeteta.
Više se studija u Europi bavi upravo tom, dječjom perspektivom i utjecajem roditeljeva izdržavanja kazne zatvora na djetetovo mentalno zdravlje. Jedna od njih utvrdila je da obiteljska situacija u kojoj je roditelj u zatvoru predstavlja jedno od deset negativnih iskustava u djetinjstvu koje znatno i dugoročno utječu na djetetovo zdravlje i dobrobit.

Naslovnica publikacije
Izdavač
RODA - Roditelji u akciji i UNICEF
Datum objave publikacije
Jezici
Hrvatski
ISBN
978-953-8131-22-6

Preuzmite izvješće

(PDF, 6,36 MB)