Училище за приказки

Приказки, създадени от украински деца

За

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) представи книга с приказки, написани от украински деца, избягали от войната в Украйна и намерили убежище в България. Чрез силата на изкуството и разказването на истории децата споделят своите емоции, надежди и стремежи за по-добро бъдеще.

Книгата, която е достъпна на украински, български и английски език, представлява сборник с приказки, написани от деца от Украйна, чийто живот се е променил драматично заради войната. Година след разселването им, много деца бежанци продължават да носят тежките емоционални последици от войната със страхове и тревоги, които имат дългосрочен ефект върху психичното им здраве.

Войната в Украйна принуди повече от 2 милиона украински деца да напуснат страната и разсели повече от 1 милион деца в рамките на Украйна. От началото на войната в Украйна над 160 000 украински бежанци са подали молба за временна закрила в България, включително около 54 000 деца. УНИЦЕФ в България работи с партньори като Украинския образователен хъб в София, за да помогне на децата да преодолеят травмата, да ги подкрепи, като им върне чувството за нормалност, да имат възможност да учат и да се развиват, да се интегрират, да намерят надежда и да изградят отново детството си далеч от дома.

Книгата е подготвена и публикувана в рамките на съвместния проект на УНИЦЕФ и Ситуационния център "Отворени врати" с финансовата подкрепа на правителството на Съединените американски щати.

 

Cover of the book created for the fairy tale project
Автор
УНИЦЕФ и Ситуационния център "Отворени врати"