COVID-19: Как УНИЦЕФ помага в България

#ЗаВсякоДете подкрепа

УНИЦЕФ
COVID-19: Как УНИЦЕФ помага в България
UNICEF/UNI317998/Choufany

Пандемията от заболяването от коронавирус (COVID-19) е с мащаб, какъвто повечето хора днес никога не са преживявали. В целия свят болестта отнема човешки животи и работни места, докато в същото време здравните системи са претоварени, границите са затворени, а семействата се опитват да се справят финансово.

Общностите по света се изправят срещу предизвикателството – здравните работници рискуват живота си в битката с вируса, правителствата въвеждат и прилагат различни мерки всеки ден, хората променят начина си на живот, бизнесът се адаптира и намира решения, децата учат у дома, а младите хора използват иновативни начини, за да споделят послания, свързани с общественото здраве. България и българите също не бяха пощадени от пандемията.

Нарушенията в нормалното функциониране на обществото оказват тежко въздействие върху децата и младите хора – върху безопасността, благосъстоянието и бъдещето им. Само ако работим заедно, ще успеем да направим така, че хиляди момичета и момчета, включително и най-уязвимите, да бъдат здрави, в безопасност и да продължават да учат.  

УНИЦЕФ в България  действа в много направления в подкрепа на правителството, общините, неправителствените организации, бизнеса и медиите, за да гарантира по-добри резултати за децата, особено най-уязвимите от тях.


Какво прави УНИЦЕФ в България?  


1. Грижим се за здравето на децата от 0 до 3 г. и бременните жени

Майка и бебе живеят в бедност, но майката е усмихната, прегърнала своето бебе.
UNICEF Bulgaria/2016/Popov

УНИЦЕФ подкрепя патронажните услуги в Шумен и Сливен, които продължават да предоставят консултации, информация, насоки, съвети и подкрепа на бременни жени и семейства с деца под 3 г. по телефона, скайп и вайбър. Чрез тези услуги през март 2020 г. родителите на 1146 деца под 3 г. получиха информация, свързана със здравето (включително и за превенцията на COVID-19), кърменето,  храненето, стимулиращата грижа и ранното обучение.

В Сливен, в координация с регионалните здравни власти, от 3 април т.г. беше открита гореща телефонна линия (044 / 410 431). Всички семейства с малки деца от областта могат да се обадят и да получат информация, свързана със здравето на детето, неговото развитие и грижите за него. Предоставяме също така информация за достъп до услуги, превенция на COVID-19  и психологическа подкрепа. Линията беше открита в отговор на нарасналата нужда от информация от родители на малки деца, породена от временното спиране на националната програма за профилактична детска грижа и женските консултации.

2. Достигаме до най-уязвимите деца със санитарни и хигиенни материали

COVID-19: насоки за защита на децата и безопасната работа на училищата
UNICEF

:: Да предпазим себе си и останалите чрез редовно миене на ръцете и добра хигиена е най-добрата практика, нужна за спиране на разпространението на COVID-19. Тя никога не е било по-важна! Много деца и семейства обаче нямат достъп до основни хигиенни ресурси.

:: За да отговори на тези нужди на най-уязвимите семейства с деца в 3 региона – Монтана, Сливен и Шумен, УНИЦЕФ ще предостави хигиенни принадлежности. Комплектите съдържат маски, течен сапун и дезинфектант за различни повърхности в дома. С тази мярка ще подкрепим 1958 семейства и деца.

3. Подкрепяме родителите

Как да запазите психичното здраве на вашето семейство по време на епидемията от COVID-19
UNICEF Bulgaria/2017/OlegPopov

Пандемията от COVID-19 промени драстично нашия живот и живота на нашите деца. В  сложната ситуация на физическа изолация много семейства и деца са объркани и уплашени.  Затова надеждната, oпростена и достоверна информация е ключова за превенция на инфекцията и поддържането на доброто психическо здраве на децата, младежите и семействата.

Като част от отговора на кризата,  УНИЦЕФ непрекъснато информира и подкрепя родители, деца, младежи, бременни и кърмещи жени и учители.   

:: На сайта на УНИЦЕФ е създаден информационен хъб, който се обновява редовно, като всеки ден предоставя съвети и подкрепа. Това е важен източник на актуална информация за родители и други лица, полагащи грижи за децата.

УНИЦЕФ продължава да допълва всеки ден и съдържанието в подкрепа на родители на малки деца чрез сайта, посветен на родителството, www.roditel.unicef.bg

:: УНИЦЕФ гарантира публикуването на актуална и точна информация и се бори с митовете и невярната информация. В тясна координация със Световната здравна организация (СЗО), разпространяваме ключови послания, свързани с общественото здраве, и съвети за превенция, както и информация за интервенции, които имат за цел да забавят разпространението на вируса.

:: Чрез нашата дигитална кампания „Забавно вкъщи“ споделихме образователни ресурси за учене и игра, които са ценни за децата и техните родители. Достигнахме до повече от 1,2 милиона души с подкрепа с идеи за грижа и ранно обучение на техните деца чрез конкретни примери за развлекателни и обучителни дейности, които могат да се правят у дома.

4. Подкрепяме децата, за да продължат да учат

Пет съвета за родителите, които помагат нa децата си да се обучават дистанционно
UNICEF/UNI314056/Nikolovski

Докато училищата са затворени като част от мерките срещу разпространението на COVID-19, родителите, лицата, полагащи грижи и обучителите реагираха бързо, като намериха нови и иновативни начини децата да учат дистанционно. Не всички момичета и момчета обаче имат достъп до интернет, книги и учебни помагала. На 9 април Министерството на образованието обяви, че около 10% от децата нямат достъп до учебни онлайн платформи.

:: УНИЦЕФ работи с партньори, за да бъде гарантиран достъпът до дистанционно обучение, включително до онлайн обучение, за най-уязвимите деца. Ние  ще подкрепим 40 образователни медиатори, които работят в най-уязвимите общности в 22 общини. Като предоставим финансови средства, които ще позволят на медиаторите да засилят работата си в подкрепа на дистанционното обучение, ще помогнем на най-малко 400 деца да продължат образованието си. 

:: УНИЦЕФ ще подкрепи и националната кампания „Стара техника за ново начало“ в подкрепа на образованието, инициирана от Център „Амалипе“, която има за цел да събере електронни устройства за деца от уязвими групи. В подкрепа на „Амалипе“ УНИЦЕФ ще осигури устройства и ще подкрепи дезинфекцията и доставката на всички устройства до децата и техните родители. Допълнително, чрез нашите партньори от „Амалипе“, ще помогнем на 100 уязвими семейства и техните деца да посрещнат най-спешните си нужди.

:: Ще бъде създадена онлайн интерактивна платформа, която ще улесни обучението и ще бъде допълнителна подкрепа за децата с увреждания и специални потребности.

:: Ще бъдат раздадени образователни комплекти на повече от 400 деца (от първи до четвърти клас).

:: УНИЦЕФ ще предостави и специални образователни комплекти в подкрепа на ранното детско развитие на повече от 1200 деца (от 2 до 6 г.) от уязвими семейства в регионите на Монтана, Сливен и Шумен.

5. Осигуряваме платформа на младежите, за да споделят и обменят информация в подкрепа на психичното здраве  

Коронавирусът и психичното здраве: Как да се справим в кризата
UNICEF/UNI313766/Georgiev

:: УНИЦЕФ България, заедно с широк кръг от партньори и младежи, стартира младежката платформа U-Report. По този начин българските младежи ще се присъединят към 10 милиона потребители в световен мащаб. Непосредствената ни цел е да повишим информираността на младите хора и да ги подкрепим през подходящи услуги за психо-емоционална, здравна, образователна и социална подкрепа. U-Report ще продължи ролята си като платформа за обмяна на мнения, активно участие и подкрепа и отвъд настоящата криза.

:: УНИЦЕФ подкрепя активното участие на младите хора и ги овластява да споделят информация, да обменят опит и да помагат на връстниците си в настоящото извънредно положение. Като подкрепяме създаването на влогове от популярни младежи инфлуенсъри, записването на подкасти от младежи журналисти, създаването на уебинари и младежки предизвикателства от младежки неправителствени организации, ние подкрепяме овластяването на младежите като партньори и лидери в нашия общ отговор на COVID-19.


В следващите дни ще продължим да ви информираме за подкрепата, която УНИЦЕФ предоставя в България в отговор на пандемията от COVID-19 и ще продължим да адаптираме програмите си, за да постигаме по-добри резултати за семействата и децата.