„Началото на живота”

Новаторски документален филм на УНИЦЕФ за ранното детство

The beginning of life-unicef-movie-cover-photo
UNICEF

Вижте как можете да гледате филмa "Началото на живота", като кликнете тук 

„Началото на живота” е новаторски документален филм, който изследва как средата в ранното детство влияе върху когнитивното, социалното, емоционалното развитие на детето. Филмът беше разпространен по целия свят през юни 2016 г., през: Google Play, Netflix и iTunes. На 19 ноември родители, студенти, здравни специалисти, НПО и всички, работещи с деца и в сферата на услугите за деца,  ще могат напълно безплатно да гледат премиерата на филма в София, Национален дворец на културата от 10:30 часа. 

Филмът е подкрепен от УНИЦЕФ и в него участват супермоделът Жизел Бюндхен и носителят на Нобелова награда за икономика Джеймс Хекман. Идеята е на режисьора Естела Ренър (“Живот въпреки килограмите”) и е продуциран от бразилската продуцентска къща „Мария Фарина Филмс”. 

90-минутната документална продукция бе създадена в отговор на напредъка в областта на неврологията, който разкрива решаващата роля на първите години от живота на детето и влиянието им върху възможностите за постигане на бъдещи успехи.

Филмът, заснет в Аржентина, Бразилия, Канада, Франция, Италия, Кения и Съединените щати, документира първите години от живота на децата и техните семейства и включва интервюта с водещи специалисти в областта на ранното детско развитие.

Ефективното ранно детско развитие се осъществява тогава, когато децата се чувстват нахранени, обгрижени, защитени и обичани. Когато децата получат всеки един от тези ключови елементи във формиращите години от живота, те имат най-добрия възможен шанс за пълноценно развитие. 

Пиа Брито, ръководител „Ранно детско развитие“ в УНИЦЕФ и добавия: „Този прекрасен филм, който имаме удоволствието да подкрепим, показва как социалната среда е също толкова важна за детското развитие, колкото и генетичните фактори. Доказателствата би трябвало да убедят правителствата по света да действат сега и да превърнат в приоритет инвестициите в най-ранните години от живота на детето – от родителство до грижа и програми за ранно детско учене за всички деца.

Семействата, участващи във филма, са с различна културна, етническа и социална принадлежност, а сред тях са както хора като супермодела Жизел Бюндхен в Бразилия, така и такива като Фула – момиче, което сама се грижи за своите братя и сестри в Индия. Отпускът по майчинство, ролята на бащата, съвместното родителство, бедността, детските права, насилието и неглижирането са сред темите, които се засягат във филма, осигурявайки уникална база за по-добро разбиране на ранното детско развитие.

Емоционалните спомени както за доброто, така и за лошото в този най-ранен период,  имат огромно влияние за формирането на индивида и за структурирането на неговите възможности.

- каза режисьорът на филма Естела Ренър.

Във филма носителят на Нобелова награда за икономика Джеймс Хекман твърди, че „правилната грижа за нашите малки деца е възможно най-добрата инвестиция, която може да се направи за бъдещето на човечеството”.

Наред с УНИЦЕФ, филмът е подкрепен и от фондация „Мария Сесилия Сауто Видигал”, фондация „Бернард Ван Лиър” и институтът „Алана”. Дублиран е на 6 езика и е субтитриран на общо 21.