75 години от създаването на ООН

Официално обръщение от д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България

26 Юни 2020
Официално обръщение от д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България
Министерство на външните работи

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева бе домакин на тържествена церемония по повод честването на 75-годишния юбилей от създаването на Организацията на обединените нации и 65 години от членството на България в ООН на 26 юни в МВнР. Церемонията започна с издигане на знамето на ООН. Вижте тържественото слово на д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България, което тя произнесе на церемонията. 

 

Уважаема г-жо Вицепремиер,

Ваши превъзходителства,

Дами и господа,

Скъпи колеги и приятели,

Благодаря ви за тази възможност да се обърна към вас по повод 75-годишнината от Хартата на ООН. Подписана преди 75 години на този ден, Хартата обеща да спаси бъдещите поколения от опустошенията на войната.

Тя утвърди равните права на всички хора, зачитането на националното самоопределение, необходимостта от мирно разрешаване на спорове и установи ясни правила, уреждащи използването на сила.

Тези ценности и принципи са в основата на международните отношения. Те са в основата на мира и международното право. Те са спасявали живот, подпомагали  са икономическия и социален напредък и са предотвратили избухването на друга световна война.

Но когато тези принципи са били  загърбвани  или прилагани избирателно, резултатът е катастрофален: конфликти, хаос, смърт, разочарование и недоверие.

Днес, когато отбелязваме 75-годишнината на Организацията на обединените нации, нашето общо предизвикателство е да постигнем много по-добри резултати в отстояването на ценностите на Хартата и да изпълним обещанието ѝ към следващите поколения.

В началото на 2020 г. генералният секретар на ООН Антонио Гутериш идентифицира четири заплахи, които застрашават напредъка и възможностите на 21 век:

Опустошителните конфликти, които продължават да причиняват огромни страдания.

Изострянето на климатичната криза, която подкопава бъдещето както на човечеството, така и на природния свят до точка, от която няма връщане назад

Нарастващите неравенства и задълбочаващото се глобално недоверие.

И тъмната страна на дигиталния свят.

Тези четири заплахи могат да застрашат всеки аспект от нашето споделено бъдеще, а сега имаме и пета - пандемията от COVID-19, която показа нашата глобална уязвимост. .

Пандемията е трагедия, но тя е също и  възможност да вземем мерки за  справяне с климатичната криза и неравенството от всякакъв вид, да се възстановим и подготвим по-добре.

Смъртоносните глобални заплахи изискват ново единство и солидарност.

През 2020 г. също се навършват 65 години от членството на България в Организацията на обединените нации, бих искалa да призная и да подчертая и големия принос на България в усилията на организацията да приложи на практика принципите, залегнали в нейната Харта за международен мир, сигурност и правосъдие.

Укрепването на нашия ангажимент към Хартата на ООН и изграждането на приобщаващ мултилатерализъм, който се вслушва и включва приноса на бизнеса, гражданското общество, местните и регионалните власти и младите хора, остава най-ефективният начин да се изправим заедно срещу световните предизвикателства на днешния ден и на десетилетията, които предстоят.

В заключение бих искала да цитирам Стивън Шлезинджърр, автора на книгата за основаването на ООН, който казва: „Ако нямахте ООН, наистина трябваше да я изградите наново. “.

Благодаря Ви.

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.