40 милиона деца пропускат ранното си образование в критично важната предучилищна година поради COVID-19

Данни от най-новия доклад на изследователския център на УНИЦЕФ Иноченти

22 Юли 2020
Момиченце гледа към камерата
UNICEF/UNI330528/Filippov

Ню Йорк, 22 юли 2020 г. - Най-малко 40 милиона деца по света са пропуснали образованието в ранна детска възраст в своята изключително важна предучилищна година, заради затворените услуги за ранно образование вследствие на кризата с COVID-19. Това сочат данните от нов кратък изследователски доклад, публикуван от УНИЦЕФ днес.

Изследователският доклад, публикуван от офиса за изследвания на УНИЦЕФ - Иноченти  разглежда състоянието на детското образование и образованието в ранна детска възраст в световен мащаб и включва анализ на въздействието от широкото затваряне на образователните институции - тези критично важни семейни услуги - вследствие на COVID-19.

„Прекъсванията в образованието, причинени от пандемията с COVID-19, пречат на децата да получат своето образование за най-добрия възможен старт“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор. „Обучението на деца и образованието в ранна детска възраст изграждат основа, върху която се разполага всеки аспект от развитието на децата. Пандемията поставя тази основа под сериозна заплаха."

Докладът „Грижа за децата в глобална криза: Въздействието на COVID-19 върху професионалния и семейния Живот“ отбелязва, че физическата изолация вкъщи е накарала много родители да се борят за балансиране на грижите за децата с платената заетост, като непропорционалната тежест е поставена върху жените, които средно прекарват три пъти повече време за грижи и домакинска работа от мъжете.


Извънредното положение и прекъсването на критично важните услуги децата разкриват дълбока криза за семействата с малки деца, особено в страните с ниски и средни доходи, много от които и преди това не са имали достъп до услуги за социална защита. Грижата за най-малките и предоставянето на интегрираните услуги - грижа, закрила, стимулиране и хранене е от съществено значение за тях. В същото време тя им дава възможност да развиват своите социални, емоционални и познавателни умения.

Преди пандемията на COVID-19, твърде скъпите, некачествени или недостъпни детски и образователни центрове за ранна детска възраст принудиха много родители да оставят малките си синове и дъщери в опасна и нестимулираща среда, особено в този, толкова критичен момент от развитието им. А в световен план над 35 милиона деца на възраст под пет години понякога остават без надзор от възрастни.

По-малко от половината от 166 държави предоставят начални образователни програми за децата от поне една година без предварително обучение, а броят им намалява до едва 15 на сто сред страните с ниски доходи.

Много малки деца, които остават вкъщи, не получават грижата, игрите и подкрепата за ранно учене, от която се нуждаят за своето здравословно развитие. В 54 страни с ниски и средни доходи около 40% от децата между 3 и 5 години не са получавали социално-емоционална и когнитивна стимулация от нито един възрастен в своето домакинство.


Липсата на възможности за отглеждане на деца и ранно образование също оставят много родители, особено майки, работещи в неформалния сектор, без друг избор, освен да приведат малките си деца на работа. Повече от 9 на 10 жени в Африка и близо 7 на 10 в Азия и Тихия океан работят в неформалния сектор и нямат никакъв достъп до каквато и да е форма на социална защита. Много родители попадат в капан в тази ненадеждна, лошо платена заетост, допринасяща за затвърждаване на междупоколенческите цикли на бедност, се казва още в доклада.

Достъпът до качествено образование за децата и образованието и ученето в ранна детска възраст са от решаващо значение за развитието на семействата и социално сплотените общества. УНИЦЕФ призовава правителствата и работодателите да осигурят достъпна и качествена грижа за децата от раждането до влизането им в първи клас на училище.

Изследователският доклад накратко предлага насоки за това как правителствата и работодателите могат да подобрят своите образователни политики за грижа за деца и ранна детска възраст, включително като позволят на всички деца да имат достъп до висококачествени, съобразени с възрастта и достъпни детски центрове, независимо от семейните обстоятелства.

Препоръките от доклада също така очертават допълнителни политики, подходящи за семейството, включително:

• Платен родителски отпуск за всички родители, така че да няма пропаст между края на родителския отпуск и началото на достъпните грижи за деца;

• Гъвкави условия на работа, отговарящи на нуждите на работещите родители;

• Инвестиции в несемейната работна сила, която се грижи за децата, включително обучение;

• Системи за социална защита, включително парични преводи, които достигат до семейства, работещи в неформална заетост.

„Пандемията COVID-19 влошава глобалната криза по отношение на грижите за децата още повече. Семействата се нуждаят от подкрепа от своите правителства и техните работодатели, за да устоят на тази буря и да защитят обучението и развитието на децата си.“ – допълни Хенриета Фор.

 

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.