3758 ученически раници бяха поставени като символ на ужасяващия брой загинали деца в конфликти през 2018 г.

С инсталация в Ню Йорк УНИЦЕФ призовава за по-голяма закрила над децата, живеещи в зони на конфликт

09 Септември 2019
Инсталация с ученически раници, положени пред ООН, показват мащаба на детските смъртни случаи при деца, живеещи в конфликтни зони през 2018
UNICEF/UN0341974/Farber / Getty Images

Ню Йорк, 8 септември – Инсталация на УНИЦЕФ, която представя ужасяващия брой  загинали деца в зони на конфликт през 2018 г., беше открита до централата на ООН в Ню Йорк.

3758 ученически раници са подредени по начин, който наподобява гробище, и всяка от тях представя загубата на един детски живот по време на конфликт.

Инсталацията е послание към световните лидери в навечерието на новата учебна година  и броени дни преди годишното Общо събрание на ООН.

„Раниците на УНИЦЕФ винаги са били символ на надежда и възможности по време на детството. Само след две седмици световните лидери, които се събират на Общото събрание на ООН, ще отпразнуват 30-ата годишнина от Конвенцията за правата на детето. Тази инсталация трябва да им напомни за залога“

                                                                                                                                                                                                                                       -  заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

Според годишния доклад на генералния секретар на ООН за децата и въоръжените конфликти от 2019 г. повече от 12 000 деца са били убити или ранени в зони на конфликт миналата година. Това е най-високият брой досега от момента, в който ООН започва да наблюдава и докладва тази ужасяваща статистика. Става дума също така само за потвърдените случаи – реалните числа вероятно са много по-големи.

При продължаващите конфликти в Афганистан, Централноафриканската република, Сомалия, Южен Судан, Сирия, Йемен и др. децата плащат най-високата цена на войната. Въздушните атаки, противопехотни мини, минохвъргачки, импровизирани експлозивни устройства, ракетни нападения, касетъчни боеприпаси и артилерийски снаряди причиняват най-големия брой жертви сред децата във въоръжени конфликти.

„Докато много от децата се връщат в училище тази седмица, искаме да насочим вниманието към хилядите деца, убити в зони на конфликт, чиято трагична загуба винаги ще се усеща в техните домове, класни стаи и общности по света. Забележителният напредък, постигнат за децата през последните 30 години, ясно показва какво можем да направим, ако имаме политическа воля, за да поставим децата на първо място“, каза още Хенриета Фор.

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

Мултимедийно съдържание

Инсталация с ученически раници, положни пред ООН, а до тях има цветя и плюшена играчка

В навечерието на новата учебна година, УИЦЕФ призовава за по-добра закрила за децата в конфликтните райони.

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.