„Децата живеят в свят, който е все по-враждебен към техните права" заяви изпълнителния директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел

Присъединете се към призива на УНИЦЕФ за мир за всяко дете навсякъде по света

20 Ноември 2023

София, 20 Ноември 2023 –  Днес отбелязаме Световният ден на детето. Денят, в който ние от УНИЦЕФ даваме глас на всяко дете и си припомняме, че ние големите трябва повече да се вслушваме в децата. Денят, в който напомняме, че децата имат същите права като възрастните, само, че от нас зависи те да се спазват. На днешния ден емблематични сгради в целия свят ще бъдат осветени в синьо, а по традиция в България това ще е Националният дворец на културата в София.

Всяка година на 20 ноември отбелязваме Световния ден на детето, за да отбележим приемането през 1989 г. на Конвенцията на ООН за правата на детето (Конвенцията за правата на детето) - най-широко ратифицирания договор за правата на човека в историята. С ратифицирането на тази международна правна рамка световните лидери признаха, че всички деца имат неотменими права. И обещаха, че правителствата ще гарантират, че тези права ще бъдат защитени и спазвани.

За съжаление днес децата живеят в свят, който е все по-враждебен към техните права., заяви в специално изявление по повод днешния Световен ден на детето изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

"Никъде това не е толкова очевидно, колкото в опита на децата, засегнати от конфликти.  По наши оценки днес 400 милиона деца - или около 1 дете на всеки 5 - живеят в зони на конфликти или бягат от тях. Много от тях са ранени, убити или подложени на сексуално насилие. Те губят членове на семейството си и приятели. Някои от тях биват вербувани и използвани от въоръжени сили или групировки. Много от тях са били разселвани многократно, рискувайки да се разделят със семействата си, да загубят важни години от образованието си и да разкъсат връзките си с общностите.  

Организацията на обединените нации е проверила повече от 315 000 тежки нарушения на правата на децата в райони, обхванати от конфликти между 2005 и 2022 г. И това са само проверените случаи, което означава, че истинският брой на нарушенията със сигурност е много по-голям.  Отвъд зоните на конфликти правата на децата също са застрашени.”, добави още Катрин Ръсел. Пълния текст на изявлението й може да откриете тук.

Националните посланици на УНИЦЕФ България – Владимир Ампов - Графа, Елена Петрова, Поли Генова и други популярни застъпници за каузата за правата на децата като олимпийската шампионка по художествена гимнастика Мадлен Радуканова, актрисата Маргарита Стойкова и телевизионната водеща Марина Цекова излязоха с видео, в което призовават за спазването на основните и най-важни права на децата:

  • Всяко дете има право на образование, но две трети от всички десетгодишни деца в световен мащаб не могат да прочетат и разберат една проста история. На Световния ден на детето да напомним на нашите лидери, че трябва да осигурят на децата качествено образование, от което те се нуждаят за своето бъдеще.
  • Климатичната криза е криза на правата на децата и засяга всички области на живота им. На Световния ден на детето нека се вслушаме в призивите на децата и младите хора, които изискват действия в областта на климата.
  • Всяко дете има право на възможно най-добро здраве. На Световния ден на детето да напомним на нашите лидери да осигурят достъп до здравеопазване, хранене и имунизации за всяко дете.
  • Правото на детето на здравеопазване включва и правото му на психична подкрепа. На Световния ден на детето си напомняме да се отнасяме сериозно към преживяванията на децата, да насърчаваме грижата за психичното здраве и да премахнем стигмата.
  • Правата на децата се прилагат във всички контексти, включително по време на военни конфликти и хуманитарни кризи. На Световния ден на детето нека да напомним на лидерите ни да спазват ангажиментите си към Конвенцията на ООН за правата на детето, включително да защитават живота и благосъстоянието на всяко дете.

Заедно за всяко дете!

#WCD #TogetherForEveryChild #ForEveryChildPeace

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.