Шест месеца от началото на войната в Украйна: Близо 1000 деца са убити или ранени

„Както при всяка война, безразсъдните решения на възрастните поставят децата в огромен риск“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел

23 Август 2022
Момче от Украйна лежи ранено в болница и гледа към камерата
UNICEF/UN0664580/Unknown
Blocks
Яна от Украйна е сред пострадалите от взрива на гарата в Краматорск, момичето лежи на болничното легло и играе с телефон
UNICEF/UN0643722/Lviv Territorial Medical Union Hospital

София, 24 август 2022 г. Децата и семействата от Украйна вече шест месеца живеят сред разрушения или са принудени да напуснат домовете си. От началото на войната в Украйна през февруари т.г. най-малко 972 деца са убити или пострадали от насилието, показват данните на ООН. Това означава, че средно всеки ден 5 деца губят живота си или са ранени от военните действия.

„Както при всяка война, безразсъдните решения на възрастните поставят децата в огромен риск. Военните действия от този вид няма как да не нанесат огромни вреди на децата“, заяви Катрин Ръсел, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

Освен ужаса, че деца са убивани и ранявани при нападения, войната оставя и невидими рани. Почти всяко дете в Украйна е подложено на силен стрес, а бягащите от насилието са в значителен риск от разделяне от семейството, насилие, злоупотреби, сексуална експлоатация и трафик на хора. Шест месеца след началото на войната децата продължават да се борят със страха, тревожността и скръбта от загубата на близки, разделянето от семейството, принудителното напускане на дома. Това прави още по-необходими усилията в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите и изграждането на устойчивост.

УНИЦЕФ ще продължи да подкрепя децата от Украйна както вътре в страната, така и в приемащите бежанци съседни страни, включително и България, която се включи активно в отговора на кризата. УНИЦЕФ България и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) създадоха 6 центъра за подкрепа на бежанци от Украйна „Синя точка“ (Blue Dot), в които те могат да получат информация, психологична подкрепа и правни съвети, както и да бъдат насочени към услуги.

Скорошното начало на новата учебна година също напомня колко много са изгубили децата в Украйна. Насилието доведе до сътресения в образователната система, като по данни на УНИЦЕФ 1 от всеки 10 училища  е било засегнато или напълно разрушено. 

Ученици от Украйна играят баскетбол на игрище пред разрушено училище
UNICEF/UN0668665/Synelnykov

„Всички деца трябва да са в училище и да имат достъп до обучение. Децата в Украйна и тези, които са напуснали страната, бягайки от войната, не са изключение. В България УНИЦЕФ, заедно с Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването и партньорски организации, стартира информационни срещи, които целят да разяснят на семействата от Украйна как могат да запишат децата си на училище и детска градина в България, за да направят информиран избор“, каза Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

За първите две седмици от старта на кампанията на УНИЦЕФ „Добре дошли в училище в България“ стотици украински семейства получиха информация за стъпките за включване на децата в българската образователна система.

Повече информация за кампанията на УНИЦЕФ може да разберете тук.

„Записването в българско училище или детска градина ще даде възможност на децата от Украйна да учат и общуват със своите връстници в България, да се развиват и да получат допълнителна подкрепа в училищна среда“, допълни Кристина де Бройн.

Олга Трум, която идва в България с двете си деца – на 15 и 12 г., от Харков, се надява те да продължат образованието си в България. Вижте тяхната история:

UNICEF Bularia/2022

Хуманитарната криза отключи огромна международна солидарност към хората, пострадали от войната. УНИЦЕФ благодари на всички дарители от България, които подкрепиха децата и семействата от Украйна.

УНИЦЕФ продължава да призовава за незабавно спиране на огъня в Украйна, така че всички деца да бъдат защитени. Децата от Украйна спешно се нуждаят от сигурност, стабилност, достъп до безопасно образование, услуги за закрила на детето и психосоциална подкрепа. И най-вече – от мир.

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.