Хиляди деца и семейства са в риск след опустошителните земетресения в Турция и Сирия

„Това е най-силното земетресение в региона в последните 100 години и се случва във възможно най-неблагоприятния момент за уязвимите деца в засегнатите райони."

07 Февруари 2023
Дете е спасено от руините на срутени сгради вследствие на земетресението, което удари Турция и Сирия
UNICEF/UN0777983/al Sayed/AFP

ЖЕНЕВА/АМАН 7 февруари 2023 г. – Хиляди деца и семейства са в риск след двете опустошителни земетресения и вторичните трусове в югоизточна Турция и Сирия.

„Кадрите, които виждаме от Сирия и Турция, са съкрушителни“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. „Първоначалното земетресение се е случило много рано сутринта, когато много деца все още спят, което го прави още по-опасно, а вторичните трусове продължават да представляват опасност. В мислите и сърцата си сме със засегнатите деца и семейства, особено онези, които са изгубили свои близки или са пострадали. Нашият първи приоритет е да гарантираме, че децата и семействата ще получат подкрепата, от която отчаяно се нуждаят“, подчерта тя. 

„Това е най-силното земетресение в региона в последните 100 години и се случва във възможно най-неблагоприятния момент за уязвимите деца в засегнатите райони. Хиляди семейства, чиито домове са разрушени, остават без подслон при температури под нулата и снеговалежи“, заяви Джеймс Елдър, говорител на УНИЦЕФ на брифинг в Женева.

„Разселените семейства в северозападна Сирия и сирийските бежанци, живеещи в Турция в неформални селища, са сред най-уязвимите, тъй като температурите продължават да падат под нулата. В северозападна Сирия и преди ситуацията беше извънредна. Общностите вече се бореха с продължаващата епидемия от холера и силни валежи от дъжд и сняг. В този контекст и при повече от десетилетие на конфликти, това земетресение прави ситуацията непоносима“, коментира той. „Въпреки че нямаме потвърдени числа, знаем, че много училища, болници и други медицински и образователни институции са разрушени или са пострадали от трусовете, което оказва огромно влияние върху живота на децата“, отбеляза Елдър.

В Сирия УНИЦЕФ се фокусира върху това да гарантира, че засегнатите деца и семейства имат достъп до чиста питейна вода и хигиенни услуги, които са ключови за предотвратяване на заболявания в първите дни от хуманитарната криза. УНИЦЕФ ще работи за идентифициране на разделени от семействата си и непридружени деца и тяхното последващо събиране, както и за предоставянето на спешна психологическа помощ на децата. 

„Училищата в Турция и в част от Сирия са затворени през следващата седмица и много от тях временно приютяват деца и семейства, останали без дом. Връщането на децата в класните стаи възможно най-скоро ще бъде от съществено значение и ще даде на децата чувство за нормалност сред хаоса“, заяви Елдър.

УНИЦЕФ работи за осигуряването на доставки, включително на медицински материали, чрез най-близките складове на организацията в Ливан и Йордания. Детският фонд на ООН вече е изпратил материали за спешна медицинска помощ заедно с хранителни доставки, като например високоенергийни бисквити.

Засегнатото население на Сирия се нуждае от храна, а осигуряването на храна на малките деца до 2-годишна възраст и бременните жени е критично важно. УНИЦЕФ координира действията си с останалите агенции на ООН и партньори, като мобилизира доставянето на хранителни стоки и медицински материали чрез мобилни екипи. 

„В Турция усилията ни са насочени към издирвателните и спасителните действия. УНИЦЕФ работи в координация с правителството и службата за справяне с бедствия и аварии, за да отговори на нуждите, свързани с по-широкия хуманитарен отговор. Нашата подкрепа ще включва хигиенни комплекти, одеяла и зимни дрехи“, посочи Джеймс Елдър. 

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.