ФАНТАСТИКО и УНИЦЕФ отново обединяват усилия за безопасна училищна среда за всяко дете

От 30 ноември 2023 г. до 3 януари 2024 г. клиентите на търговската верига ще могат да подкрепят програма „Стъпки заедно към училище без насилие“

30 Ноември 2023
ФАНТАСТИКО и УНИЦЕФ отново обединяват усилия за безопасна училищна среда за всяко дете
UNICEF Bulgaria/2023

София, 30 ноевмри 2023 г. - За четвърта поредна година ФАНТАСТИКО, заедно със своите клиенти и служители, си партнира с УНИЦЕФ в подкрепа на децата на България. Двете организации отново обединяват усилия в кампания за сигурна училищна среда и превенция на тормоза и насилието в училище.

Във всички 45 супермаркета на търговската верига ще се проведе фондонабирателна кампания в периода 30 ноември 2023 г. - 3 януари 2024 г. По време на инициативата клиентите на търговската верига ще имат възможност да направят дарение в размер 1 (един) лев или по-голяма сума, като дарението ще бъде отразено с отделна позиция в касовия бон. Дарението не е обвързано с покупка и всеки, който желае да подкрепи каузата, може да го направи на касите на ФАНТАСТИКО и без да пазарува в супермаркетите на веригата.  

Събраните средства ще подпомогнат разрастването на програмата на УНИЦЕФ „Стъпки заедно към училище без насилие“. Тя включва цялостен подход за постигане на позитивна училищна среда, в който са въвлечени ученици, учители и родители.

Според данни на УНИЦЕФ насилието в училищата се увеличава и случаите на физически, вербален и кибертормоз стават все повече. Регистрираните случаи на тормоз и насилие в България през изминалата учебна година са били 3300. Много от тях, обаче остават скрити. Според проучване, направено по поръчка на УНИЦЕФ, в България през 2019-2020г., насилието най-често се наблюдава сред децата в училище (38,3%), следвано от това в общността (37,6%) и у дома (30,9%).

„Насилието и тормозът в училище са сред основните фактори, които възпрепятстват способността на децата да учат и да реализират потенциала си. Заедно с Министерството на образованието и науката и с подкрепата на нашите партньори от ФАНТАСТИКО, УНИЦЕФ изпълнява програма „Стъпки заедно“ за изграждане на позитивна среда в училище", заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Благодарение на подкрепата на ФАНТАСТИКО и клиентите на компанията до този момент 3000 ученици са участвали в работилници за развиване на социално-емоционални умения. Специално обучение за „Миротворци“, които помагат на своите връстници при разрешаването на конфликтни ситуации, са преминали 100 ученици.

„Хареса ми, че този проект ни научи на емпатия – да мислим как нещо, което правим или казваме, се отразява на другия. А това умение остава с нас, то е дар и няма да изчезне, когато програмата спре или когато ние завършим училище“, споделя един от миротворците по програмата от 7 СУ „Свети Седмочисленици“ в гр. София.

„За нас най-важен е дългосрочният ефект от инициативите, които подкрепяме. Точно това виждаме в подхода на УНИЦЕФ и вярваме, че само когато се работи устойчиво с цялата училищна общност, ще се постигнат желаните резултати – приятна, подкрепяща среда и по-високи образователни резултати“, заяви Владимир Николов, оперативен президент на ФАНТАСТИКО ГРУП.

В резултат от партньорството с компанията по програма „Стъпки заедно към училище без насилие“ 40 ментори от 22 области на страната са подготвени да оказват подкрепа на училищата, 280 педагогически специалисти са обучени за прилагане на възстановителни подходи и превенция на професионалното прегаряне, 250 учители, психолози, педагогически съветници и директори са преминали обучения да прилагат работилниците в училище, а 500 родители са участвали в тематични родителски срещи и общностни събития.

UNICEF Bulgaria/2023

Контакт за медии

Боряна Гидикова
Директор „Комуникации“
УНИЦЕФ в България
Тел.: +359 893 52 52 40

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.