УНИЦЕФ: 6,7 млн. деца под 5-годишна възраст може да страдат от опасно недохранване тази година заради COVID-19

Като част от кампанията Reimagine Детският фонд на ООН призовава за ускорени действия за превенция и лечение на недохранването, причинено от пандемията

28 Юли 2020
6,7 млн. деца под 5-годишна възраст може да страдат от измършавяване тази година заради COVID-19УНИЦЕФ: 6,7 млн. деца под 5-годишна възраст може да страдат от измършавяване тази година заради COVID-19
UNICEF/UNI310541/Romenzi

Ню Йорк, 27 юли 2020 г. – 6,7 милиона деца под 5-годишна възраст може да страдат от измършавяване (ниско тегло за ръст) през 2020 г., следователно от опасно недохранване, в резултат на социално-икономическото влияние на пандемията от COVID-19, предупреждава УНИЦЕФ.

Според анализ, публикуван от „Лансет“, 80% от тези деца ще са от Субсахарска Африка и Южна Азия, като повече от половината ще са от Южна Азия.

„Изминаха седем месеца, откакто бяха регистрирани първите случаи на COVID-19, и е напълно ясно, че последиците от пандемията причиняват повече вреди на децата от самото заболяване“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.  „Бедността сред домакинствата и продоволствената несигурност се увеличиха. Ключови услуги, свързани с храненето и веригите за доставка, бяха нарушени. Цените на храните се повишиха. В резултат качеството на храненето при децата се влоши, а процентът на недохранване ще се увеличи“, отбеляза тя.

Измършавяването е застрашаваща живота форма на недохранване, която прави децата твърде слаби и ги поставя в по-висок риск от смърт, слаб растеж, слабо развитие и обучение. Според УНИЦЕФ дори преди пандемията от COVID-19 47 милиона деца вече са страдали от измършавяване през 2019 г. Без спешни действия броят на децата в света, които страдат от измършавяване, може да достигне почти 54 милиона до края на тази година. Това ще доведе до нива, които не сме наблюдавали през това хилядолетие.

В анализа на „Лансет“ се посочва, че измършавяването сред децата под 5-годишна възраст може да се увеличи с 14,3% в страните с ниски и средни доходи тази година заради социално-икономическите последици от COVID-19. Такъв ръст на недохранването сред децата може да означава до над 10 000 допълнителни смъртни случая сред деца месечно, като над 50% от тях ще са в Субсахарска Африка.  

Очакваното увеличение на  броя на децата с ниско тегло за ръста им е само върхът на айсберга, предупреждават агенциите на ООН. COVID-19 ще увеличи и другите форми на недохранване сред децата и жените, включително изоставане в растежа, дефицит на витамини и минерали, наднормено тегло и затлъстяване като резултат от непълноценно хранене и нарушаване на услугите за подобряване на храненето. Доклади на УНИЦЕФ от началото на пандемията предполагат, че се очаква намаление от 30% на обхвата на ключови – и често животоспасяващи – услуги, свързани с храненето. В някои държави тези нарушения са между 75% и 100% по време на изолацията. В Афганистан и Хаити например страхът от заразяване и липсата на предпазни средства за здравните работници са довели съответно до 40% и до 73% намаление на приема в болница на деца за лечение от тежко измършавяване. В Кения приемът е намалял с 40%. Над 250 милиона деца в света не могат да се възползват напълно от програмите допълнителен прием на витамин А поради COVID-19.

Когато очакваният ръст на измършавяването се съчетае с очакваното намаление от 25% средногодишно на програмите за подобряване на храненето, е възможно през годината да станат факт допълнителни 128 605 смъртни случая сред деца под 5 години, посочва анализът. Стойностите варират според различните сценарии, които вземат предвид нарушение на програмите за допълнителен прием на витамин А между 15% и 50%, лечението на тежко измършавяване, насърчаването на подобрено хранене на малките деца и осигуряването на витамини и минерали за бременните жени. 

В коментар на доклада на „Лансет“ ръководствата на УНИЦЕФ, Организацията по прехрана и земеделие, Световната продоволствена програма и Световната здравна организация предупредиха, че пандемията от COVID-19 застрашава храненето в целия свят, особено в страните с ниски и средни доходи, като най-сериозните последици са за малките деца. Повече жени и деца страдат от недохранване заради влошаващото се качество на тяхното хранене, прекъсването на услуги за подобряване на храненето и последствията от пандемията. 

Хуманитарните агенции се нуждаят спешно от 2,4 милиарда щатски долара в подкрепа на храненето на майките и децата в най-уязвимите страни до края на годината. Ръководителите на четирите агенции на ООН призовават правителствата, обществото, дарителите и частния сектор да защитят правото на децата на пълноценно хранене, като:  

  • Подкрепят достъпа до пълноценно, безопасно и достъпно хранене като основа на отговора срещу COVID-19, като защитават производителите и търговците на храна; възпират търговските забрани и определят пазарите на храни като услуги от съществено значение;  
  • Инвестират решително в подкрепа на храненето на майките и децата, като подкрепят кърменето, предотвратяват неподходящия маркетинг на храни за кърмачета и осигуряват достъп на децата и жените до пълноценна и разнообразна храна;
  • Реактивират и увеличават програмите за ранно установяване и лечение на измършавяването сред децата, като в същото време разширяват останалите услуги за подобряване на храненето
  • Продължават осигуряването на пълноценна и безопасна училищна храна, като достигат до уязвимите деца чрез доставки у дома, предоставяне на пари в брой или ваучери, когато училищатa са затворени;
  • Разширяват социалната закрила, за да запазят достъпа до пълноценно хранене и услуги сред най-бедните и най-засегнатите домакинства, включително и чрез достъп до обогатени храни.

Кампанията Reimagine на УНИЦЕФ цели да предотврати превръщането на пандемията от COVID-19 в продължителна криза за децата, особено най-уязвимите. Чрез кампанията УНИЦЕФ отправя спешен призив към правителства, общности, дарители и представители на частния сектор да се присъединят към усилията на УНИЦЕФ за предприемане на мерки за възстановяване и преобразяване на света, който в момента е завладян от коронавируса:

>> Предприемане на мерки. Трябва да действаме сега, за да спрем разпространението на болестта, да помогнем на болните и да защитим тези, които се борят на първа линия и рискуват живота си, за да спасят живота на други хора.

>> Възстановяване. Дори след забавяне на пандемията всяка държава ще трябва да продължи с усилията за облекчаване на последиците върху децата и справяне с нанесените щети. Общностите също трябва да обединят усилия и на международно ниво да търсят начини за възстановяване и предотвратяване на завръщането на заразата.

>> Преобразяване. Ако има нещо, което да сме научили от COVID-19, то е, че нашите системи и политики трябва да защитават хората непрекъснато, не само по време на криза. С възстановяването на света от пандемията настъпва моментът, в който трябва да положим основите на едно по-добро бъдеще.

„Не можем да позволим децата да бъдат пренебрегнатите жертви на пандемията от COVID-19. Трябва да мислим едновременно и краткосрочно, и дългосрочно, така че да не само да отговорим на предизвикателствата от пандемията и вторичното ѝ въздействие върху децата, но и да чертаем по-светло бъдеще за децата и младите хора“, категорична е Хенриета Фор.

 

Контакт за медии

Деница Делвил
Директор Kомуникации
УНИЦЕФ България
Тел.: +359 2 96 96 207

За УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Следвайте ни във Фейсбук, Туитър и Инстаграм.